Menü Bezárás

február 2018

Fekete párduc - Máriagyűd - Szársomlyó - Zsolnay mauzóleum

9. csoport

Kollégiumi hétvége 9.csoport 2018. február.

Pénteken a csoport moziban volt a Fekete párduc című akció-fantasy filmet nézték meg.

A filmezést követően a kollégiumban a portfólió készítés konzultációs szakaszában megmutatták eddigi munkáikat, és meghatároztuk a továbblépések irányait, csoportokat hoztunk létre, melyek feladata lesz a hétvége feldolgozása.

Szombaton reggel 9 órakor indult a kollégiumunk elől a busz. Először Máriagyűdre mentünk, ahol a kegytemplomot néztük meg. A település és a templom történetéről Fülöpné Kiss Ágnes tanárnő tartott idegenvezetést, majd a feladatként kapott és a diákok összegyűjtött érdekességeket, információkat hallgattuk meg. Beszéltünk a Mária – jelenésekről a csodákról és a zarándok utakról, más híres zarándokhelyekről.

A templomot körbevevő parkban sétálva bejártuk a Kálvária dombot, megnéztük a Zsolnay kerámiákkal díszített stációkat. Fülöpné Kiss Ágnes tanárnő segítségével pontosítottuk a történelem ezen szakaszáról való ismereteket.

A Villányi hegység földrajzi sajátosságaiból adódó természeti képződményeket, a Szársomlyó túraútvonalát sajnos a nagy sár miatt nem tudtuk bejárni. A villányi bor múzeumban azonban tájékoztatást kaptunk a terület érdekességeiről, a múzeum idegenvezetője elmesélte a szőlészet és borászat kialakulásának eredetét, a különféle szőlőfajták betelepítésének történetét, a híres villányi családokról mesélt majd megtekintettük a múzeum pincéjében kiállított korabeli és modernebb gépeket, eszközöket.

A bőséges ebéd elfogyasztása után a Siklósi Fürdőben rekreálódtunk, kipihentük  fáradalmainkat.

Vasárnap délelőtt a Zsolnay mauzóleumba mentünk, ahol az idegenvezető elmesélte a Zsolnay család történetét, a mauzóleum építésének érdekességeit, majd betekintést nyerhettünk Pécs eme csodájának titkaiba.

A délután folyamán, a pénteken alakított csoportok feladatokat kaptak. A megtekintett filmet kellett a legjobb film, a legjobb effektek a legjobb zene és a legjobb főszereplő- kategóriák szerint végiggondolni, és érvelni amellett, hogy miért lenne érdemes Oscar-díjra. Majd közösen állapítottuk meg, hogy melyik az a kategória, amiben szerintünk biztosan nyerne.

A nap zárásaként a csoportok bemutatták videóikat a hétvége élményeiről.

 


Zsolnay negyed - Testről és lélekről - Busójárás

11. csoport

Kollégiumi hétvége 2018.02.09-10-11.                                                                       11. csoport

A 11 csoport kollégiumi hétvégéje pénteki napon a Zsolnay negyedben indult.  A Zsolnay negyed Ginkó terén áll az egykor laborként szolgáló épülete. Itt található ma  Labor-Interaktív Varázstér ami helyt ad a pécsi „Csodák Palotájának”. A természettudományos, technikai interaktív kiállítás szórakozva, játszva megismerteti és megérteti a fizikai, természettudományi jelenségeket. Számos izgalmas kísérlet kipróbálható játékos formában, emellett egy új terület, a Fényterem kínál színes izgalmakat.

Ezek után egy Planetáriumi előadáson vettünk részt, hogy megismerhessük helyünket az univerzumban. Olyan csillagokat és csillagképeket is láttunk, amelyek napjaink fényszennyezett városi ege alatt nem észlelhetők. A digitális technikának köszönhetően időutazást tettünk a múltba és a jövőbe, elkalandoztunk a Világegyetem távoli zugaiba.

Szombati napon ismét a városi műjégpálya jegén találtuk magunkat, és nekiláttunk a korcsolya tudásunk tökéletesítésének némi eséssel megfűszerezve J

Délután megtekintettük az Uránia moziban Enyedi Ildikó Oscar díjra jelölt filmjét a Testről és lélekről című alkotást.

Vasárnap reggel külön járattal elindultunk, hogy megnézzük, hogyan űzik a mohácsi busók a telet.

Először ellátogattunk Kölkedre a Fehér Gólya Múzeumba ahol a tárlatvezetés alkalmával megismerhettük a gólyák fészkelési, vándorlási szokásait. A Fehér Gólya Múzeum terepi és múzeumi oktatási programjai élményszerűen, interaktívan segítik a természeti értékek megismerését.

Ezek után látogatást tettünk a Szent András vízi és taposómalomban. Egy
35-40 perces idegenvezetés során megismerkedtünk a malom működésével, egyebek mellett láttuk annak vízikerekét, áttételét és a tradicionális, malomköves őrlőberendezését. Megtekintettük és ki is próbálhattuk a taposómalmot legnagyobb örömünkre.

Ezek után ellátogattunk a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumba ahol a helytörténeti, néprajzi, gyűjtemények mellett, különböző kiállításokat is megtekinthettünk, mint például Mohács népének életét. A kiállítás végén lehetőségünk volt népviseletbe bújni melyet a fiúk és lányok is egyaránt élveztek.

Ezek után elvegyültünk a busók forgatagában, és láthattuk felvonulásukat a Széchenyi téren. Az előre megbeszélt időben és helyen gyülekeztünk a megvásárolt vásárfiával.

A buszon egy kicsit megpihentünk majd a Belvárdi Fogadóban elfogyasztottuk vacsoránkat, hogy jóllakottan térhessünk vissza a kollégiumba. Élményekben gazdag hétvégét zártunk!