Menü Bezárás

december 2017

Advent - Zsolnay-negyed - Marica grófnő - jégkorcsolya - Caritas

13. csoport

A 13. csoport decemberi programhétvégéje

2017. december 8-án, pénteken került sor a bent alvós hétvégére. Miután visszaértünk az iskolából, pihenhettünk egy órát, aztán a tanár úrral közösen főztünk spagettit. Nagyon finomra sikerült, sok is lett így mindenki teli hassal ment a dolgára. Este fél kilencig volt kimenőnk, utána pedig 10-ig még kint lehettünk a folyosón. Volt, aki kiment az Adventi vásárba, volt aki segített szobákat ellenőrizni.

Másnap reggel nekiálltunk kézműveskedni. Lehetett karácsonyi telefontartót készíteni, mécses tartót és agyagozni is lehetett. Nagyon kreatív és szép munkák születtek. Ez után kaptunk szabadidőt. A szabadfoglalkozás után elindultunk a híres, nevezetes Zsolnay-negyedbe ahol megnéztük az egyik legszebb és legértékesebb gyűjteményt, a Gyugyi gyűjteményt. Ott kaptunk tárlatvezetést, ami felettébb érdekes volt. Megtanultunk egy kis darabot Pécs egy igen fontos korszakából. Visszaértünk a koliba, ettünk, beszélgettünk, nagyon jó hangulat volt. Este elindultunk a Nemzeti Színházba. Itt a Marica grófnőt néztük meg. Hosszú volt, de annál inkább szórakoztatóbb és élménydús. Nagyon tetszett mindenkinek. A kb. 2 és fél órás előadás után mindenki fáradtan ment vissza a kollégiumba. Gyorsan el is aludtunk.

Vasárnap szinte egész délelőtt a koripályán voltunk. Valószínűleg mindenki ezt élvezte a legjobban. Mindenki éhesen jött vissza és nagy reményünkre a kollégium menzája kitett magáért, nagyon finom ebédet kaptunk. Ebéd után legtöbben neki álltak a következő hétre tanulni. Szürkületkor elindultunk a Széchenyi térre, segédkezi a Caritasnak egy flashmobban. Kiraktuk gyertyákból a logót, teát és sült tököt osztottunk a karácsonyi forgatagban. A programok itt még nem értek véget, ugyanis hétfő este a Széchenyi téren egyik osztálytársunk, Hegedüs Barbara átvethette az igazán megtisztelő és dicséretre méltó Rotary-díjat. Az osztályunk nagyon-nagyon büszke volt rá. Ezzel be is fejeződött a mi kis családias hétvégénk és újult erővel indultunk neki a hétnek.


Cella Septihora - kézműves foglalkozás - Gázi Kászim Pasa dzsámija - jégkorcsolya

11. csoport

Decemberi kollégiumi hétvége 9 AJTP

A 2017-es év utolsó kollégiumi hétvége keretén belül pénteki napon ellátogattunk a Cella Septihora Látogatóközpontba.  A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft 2014/2015 őszi tanévtől kezdődően minden pécsi általános iskola 5. évfolyama, és minden pécsi középiskola 9. évfolyama számára lehetővé teszi, hogy egy osztály egy alkalommal térítésmentesen részt vehessen egy rendhagyó történelemórán a Cella Septichora Látogatóközpontban.

A Cella Septichora Látogatóközpontban megszervezett múzeumi órák hátterét az állandó kiállítást képező, 1600 éves késő római sírépítmények adják.

Expedíció az időkapszulák nyomában

Pécs városának 1600 éves temetője üzen a sírkamrák mélyéről. Kalandos felfedező útra indultunk a pécsi világörökségi helyszínre, ahol titokzatos időkapszulák után kutatva ismerkedhettünk meg a régmúlt idők történeteit. Rakjuk össze múltunk töredékeit, hogy a közös munka eredményeként táruljon elénk az egykori város temetőjének története mindezt a tévéből is jól ismert „Beugró” c. műsor alapján.

Szombati napon délelőtt kézműves foglalkozáson vettük részt, ahol ajtódíszeket, adventi koszorúkat, kopogtatókat készítettünk, és haza is vihettünk ajándékba. Közben a 3. emeleti konyhában sültek a mézeskalács figurák. Az elkészült bábokat villám gyorsan eltűntettük.

Délután az adventi hétvége keretén belül megtekintettük Gázi Kászim Pasa dzsámiját. A szamárhátíves, kaptármintázatú ablakokon keresztül kellemes, zöldes-sárgás fények világítják meg a templombelsőt. Megcsodálható a szépen díszített, Mekka irányába tájolt imafülke, a mihrab, és egyes falrészeken fölfedezhetjük a Korán kalligrafikus sorait. A dzsámi megtekintése után belevetettük magunkat az adventi vásár forgatagába. Ki kürtőskalácsot, ki forró teát, ki nosztalgia édességet vett magának. Kint már nagyon átfagytunk így a kollégiumba visszaérve örültünk, hogy felmelegedhetünk.

Vasárnapi napon a városi műjégpálya felé vettünk az irányt. Kiváló korcsolyázó időnk volt, hideg, de napos időben tehettük meg az első köröket a jégen. Nagyon sokaknak még nem volt korcsolya a lábán, de a kezdeti bizonytalanság után mindenki megpróbált a jégen siklani, több kevesebb sikerrel J Abban viszont egyet értettünk, hogy ez a nagyszerű kezdet volt és amint lehetőségünk nyílik, rá ismét felvesszük a korcsolyát.

A kollégiumban megebédeltünk és a délután folyamán ünnepeltük az osztálykarácsonyt. Készültek szendvicsek és ünnepi díszbe öltöztettük a 19-es termet. Mindannyian csinosan felöltöztünk, és megajándékoztuk egymást kis ajándékainkkal, zenével, énekkel. Nagyon jól éreztük magunkat. Jövőre találkozunk! Helló 2018!

 


Csapatépítő tréning - ajándékkészítés - Marica grófnő - Sportprogramok

10. csoport

AJTP HÉTVÉGE

2017. december 15. 16. 17.

Ezen a hétvégén is nagyon jól sikerült programokon vettünk részt.

Pénteken délután csapatépítő tréningen voltunk, amit Dr. Zalai Szabolcs igazgató úr vezetett. Érdekes és elgondolkodtató feladatokat kellett végrehajtanunk, gyakoroltuk az együttműködést és érveink megvédését. Sok új és érdekes dolgot tanultunk. A tréning után készítettünk egy paprikás krumplit.

A szombat délelőtt ajándékkészítéssel telt el. Sok hasznos és szép dolgot készítettünk szeretteinknek. Este színházba mentünk. A Marica grófnő című operettet néztük meg.

Az előadást nagyon élveztük, jó volt a szereposztást, a rendezés és a darab témája is szórakoztató volt, bár egy kicsit hosszú volt az előadás, így elég későn érkeztünk vissza a kollégiumba.

Vasárnap délelőtt sportprogramon vettünk részt; elmentünk korcsolyázni. Egy kicsit izgultunk, mert az előrejelzés esős időt jósolt, de szerencsére ez a jóslat nem vált valóra, ragyogóan sütött a nap és kellemes volt a hőmérséklet, így aztán nagyon jól szórakoztunk és eléggé el is fáradtunk.

Ebéd után egy kicsit pihentünk, majd kilátogattunk az Adventi vásárra. Sétáltunk és nézelődtünk, majd estefelé készülni kezdtünk a hétfői órákra.

Úgy gondolom, hogy mindenki talált magának olyan programot, ami tetszett és tanult is belőle.

Készítette: Fehér Viktória

        AJTP 10/A osztályos tanuló