Menü Bezárás

április 2018

Bóbita bábszínház - Siklós - Melegmányi-völgy

10. csoport

    1. 04. 13. 14. 15.

Csoportunk pénteki programja a következő volt:

  • délután a Bóbita bábszínházban voltunk, ahol megnéztünk egy báb kiállítást. Nagyon tetszett, hogy kezünkbe vehettük a bábokat és a szakember megmutatta, hogyan kell azokat mozgatni.
  • este megtekintettük Ibsen: Nóra című darabját a Pécsi Kamaraszínházban.

                

A szombati nap korán kezdődött; buszra szálltunk és elmentünk Siklósra, ahol délelőtt megtekintettük a Várat. Az idegenvezető sok érdekes információt adott a vár történelméről. Az ízletes ebéd elfogyasztása után a fürdőbe mentünk. Nagyon jól éreztük magunkat. Kipróbáltuk a csúszdát, voltunk a szaunában és a só, valamint az aroma kamrákban.

                        

A hétvége utolsó napján, vasárnap mecseki túrán vettünk részt; elmentünk a Melegmányi – völgybe. Szerencsére az időjárás nagyon kellemes volt. Nagyon szép volt az erdő ezen a kora tavaszi délelőttön. Út közben tanulmányoztuk a fákat, az erdei növényzetet és sok szép forrást láttunk. Megnéztünk a Mecsek „legnagyobb” vízesését, a mindössze másfél méter magas Ágnes Vízesést.

A délután folyamán még egy mozi látogatáson is részt vettünk. A Tombolás című filmet láttuk az Uránia Moziban.

Nagyon jól sikerült ez a hétvégénk is!

 


Erdély

13. csoport

Első nap:

Reggel 5 órakor indultunk el a kollégium elől. 15:00 óra körül értünk Kolozsvárra, ahol megnéztük a Szent Mihály templomot, Mátyás szülőházát, a Babes-Bolyai Egyetemet, Báthory Líceumot, ami Mikes Kelemenről és Benedek Elekről lehet ismerős, a Farkas utcai templomot, a várfalat és az Operát illetve a színházat. Ezután este 23:00 óra tájékán érkeztünk meg Sikaszóra, osztálytársunk, Csiki Brigi szüleinek vendégházába, ahol különleges erdélyi vacsorával vártak minket.

Második nap:

Reggel 8 óra környékén kelt fel mindenki. Manyi Néni várt minket kávéval és finom reggelivel. Különleges házi lekvárjait is megkóstolhattuk napról napra. 9 órakor indultunk el Gyergyószentmiklósra ahol busszal végig néztük a főteret illetve a központot. A Gyilkos-tó volt a következő megállónk ahol kaptunk egy kis szabadidőt. Ezután elindultunk a Békás- szoroson egy 5 km-es sétára ahol végig néztük a Békás-szoros minden szépségét. Hazafelé megtekintettük a csíkkarcfalvi erődtemplomot és a csíksomlyói zarándoktemplomot, ahol a híres Mária szoborral találkoztunk, ami arról nevezetes, hogy „varázsereje” van, ezért simogattuk meg a lábát, hogy szerencsét hozzon. Szomjunkat Homoród-fürdő különleges vasízű, szénsavas vizével enyhíthettük. A nap végén „haza” mentünk ahol vacsoráztunk majd lepihentünk.

Harmadik nap:

A reggelünk ugyanazzal a már-már megszokott rutinnal indult. Reggeliztünk majd 9 órakor elindultunk Szejkefürdőre Orbán Balázs, a legnagyobb székely sírjához. Mellszobra előtt 14 gyönyörű székelykaput is láttunk. Mindezek után Korondra mentünk ahol végig nézhettük a vásárt, ami tele volt szebbnél szebb kézműves fazekas dolgokkal. Légutaink megtisztulása érdekében elmentünk a parajdi sóbányában ahol a jó levegő mellett kiélhettük gyerekkorunkat is a benti játszótéren. Innen Szovátára mentünk ahol megnéztük a Medve tavat ami egy igen sós tó, így megismerhettük a heliotermia jelenségét. Hazafelé sétáltunk egyet Székelyudvarhely belvárosában. A nap zárásaként megálltunk Küküllökeményfalván ahol egy fagyigyár található és egy különleges fagyizó is ahol 1 leiért (70 forint) is kapható jégkrém sokak örömére.

Negyedik nap:

Reggel elmentünk Brigi „falujába”, Zetelakára ahol megismerkedhettünk a szövés technikájával és az erdélyi kürtőskaláccsal. Innen egyenesen a Madarasi Harghitát vettük célba, ahova egy ideig busszal, majd traktorral és legvégén gyalog jutottunk fel az 1801 méteres magasságba. A kopjafáknál elénekeltük a székely és a magyar himnuszt is a többi túrázó nagy örömére. Itt mindenki nagyon elfáradt a havas-sáros-latyakos út miatt. Kirándulásunk csúcspontja csak ezután következett. Sanyi bácsi (Brigi apukája) ajándéka volt nekünk, hogy elmehettünk medvelesre, ahol 1.5 óra után előcammogott egy 3-4 éves nőstény medve, Szamóca, akinek gyerekei nevei is megvannak már: Szeder és Málna. Aznap is elmentünk fagyizni Küküllökeményfalvára.

Ötödik nap:

Reggel 6 órakor indultunk el Magyarország felé. Utunk első megállója Törcsvár volt, ahol végig jártuk kastélyt – melyben állítólag Drakula is megfordult – és a vásárt. Ezután véglegesen elindultunk Magyarországra, ahol először Szegeden álltunk meg vacsorára, majd elindultunk a kollégiumhoz, végül 22:30 felé hazaértünk.

Úgy gondolom nagyon tartalmas, fantasztikus programokkal teli öt napot töltöttünk el Erdélyben. Megismerkedtünk Erdély kulturális örökségével és természeti szépségeivel egyaránt.  A vendéglátás kiváló volt, szeretettel ajánljuk a Brigitta Vendégházat mindenkinek, aki Erdélyben jár.