Menü Bezárás

február 2019

10. csoport 2019. február

10. csoport

 2019. 02. 16-18.

 

A februári hétvége első napját a tanulmányútra való felkészüléssel kezdtük. Péntek délután a tanulók adatokat kerestek Balatonfüred nevezetességeiről, a reformkori Füred jellegzetes épületeiről, híres emberekről, elsősorban Jókai Mórról.

2 szoba erre a délutánra időzítette a nagytakarítást is.

Szombaton kora reggel indultunk Balatonfüredre, ahol először megtekintettük a Jókai Emlékházat. Megnéztük a villa helyiségeit; a nappalit, a hálószobát, a konyhát és a dolgozószobát, ahol az eredeti használati tárgyak között megtalálható volt az íróasztal, amelyen az író egyik leghíresebb regényét, az Aranyembert megalkotta.

A következő helyszín a Helytörténeti Kiállítás volt. Az idegenvezető részletesen mesélt a reformkori Füred életéről, arról, hogyan éltek, mivel töltötték szabadidejüket akkoriban az odalátogató vendégek. Választ kaptunk arra, hogyan keletkezett a Füred név, hogyan épült fel az első fürdő, és hogyan jött létre az első balatoni hajózási társaság.

A közel másfél órás kimerítő tárlatvezetés után következett a Vitorlázeum felkeresése. Itt a csoport ízelítőt kapott a vitorlázás gyakorlatából, a csomókötéstől a viharban történő hajókázásig, ami természetesen szimulátor segítségével történt.

A füredi látnivalók megtekintése után a következő állomásra, Tihanyba mentünk. Az Apátságban megnéztünk egy kisfilmet, majd idegenvezető segítségével bejártuk a templomot.

Vasárnap délelőtt túrázni mentünk. Petőfi-aknáról indultunk és oda is érkeztünk vissza. A kb. 8,2 km-s út során érintettük a Vasasi vízfolyást, a Hársas-forrást, a Medve tavat – amit még jég borított –  és felmásztunk a Köves-tetőre. Útközben a Fa Book alkalmazás segítségével beazonosítottuk a gyertyános-tölgyes erdőtársulás fontosabb fáit. Megfigyelhettük az erdőirtás és a külszíni bányászat nem kívánatos hatásait. Végül a kövestetői kilátóból gyönyörködhettünk a mecseki panorámában. Bár az időjárás kellemes volt, a tél végi talajviszonyok időnként megnehezítették a gyaloglást, többször állta utunkat sártenger. Jól esett a zuhanyozás, amikor megérkeztünk.


11. csoport 2019. február

11. csoport

2019. 02. 22-24.

A februári kollégiumi hétvége keretén belül pénteki napon bemelegítésként az összes szobában nagytakarítást végeztünk, szekrények elpakolása, mosdókagylók kimosása, fertőtlenítése, padló felmosása, fertőtlenítése.

 Este megnéztük Dobó Kata rendezésében a Kölcsönlakás című filmet az Uránia moziban. Ahogy azt a címéből is lehet sejteni, a Kölcsönlakás központi helyszíne egy felújítás alatt álló lakás, amit mindenki titkos együttlétre akar használni. A filmen jól szórakoztunk, kikapcsolódott az osztály.

Szombati napon a reggeli után 9.00 órakor korcsolyázni indult az osztály. A szikrázó napsütésben, de nagyon hűvös időben jól esett a mozgás. A friss levegőben nagy valószínűséggel az utolsó köröket róttuk a jégen erre a szezonra. A korcsolyázás után visszasétáltunk a kollégiumba és megebédeltünk. A kis ebéd utáni pihenő után ismét elindultunk és kisétáltunk a Zsolnay negyedbe ahol megtekintettük a Család és Gyártörténeti Kiállítást.

A Zsolnay család és a gyár történetét bemutató kiállítás áttekintést ad az elmúlt bő másfél évszázad eseményeiről. A gyártörténet egyúttal a Zsolnay család szerteágazó és izgalmas története. A köztudatban nagyon erősen él Zsolnay Vilmos, a zseniális keramikus alakja. A kiállítás emléket állít azoknak, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a gazdag örökség.

A Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás a család egykori lakóházában kapott helyet. Az épület földszintjén található egykori tárgyaló, iroda majd későbbi szivarszoba a gyárba látogatók és megrendelők fogadására szolgáló helyiség volt.

A szivarszoba úgy került kialakításra, hogy a lehető legnagyobb hatást gyakorolja az ideérkezőkre és bemutassa azt a sokszínűséget, melyet az itt kifejlesztett különleges máztechnikával tudtak létrehozni. A kiállításon látottak elmélyítésére egy feladatlapot töltöttünk ki ami segített rendszerezni az információkat. Késő délután a kollégiumba pihentük ki fáradalmainkat.

Vasárnap reggel elindultunk, hogy meghódítsuk a Mecsek legmagasabb pontját a Zengőt (682 m). Hazánkban egyedül itt él a Bánáti Bazsarózsa, mely ritka védett növény, eszmei értéke 250.000Ft. Sajnos még nem virágzott. Virágzott viszont a hóvirág és az illatos hunyor, melyek szintén védettek. Útközben a Fabook alkalmazás segítségével megpróbáltuk beazonosítani a gyertyános-tölgyes erdőtársulás fontosabb fáit.

A hosszú emelkedőn kimelegedve a kilátónál megpihentünk, megmelegedtünk a tűznél. Mivel a hideg szél miatt nagyon csípős volt az idő elindultunk, hogy elérjük Pécsváradot, ahonnan menetrend szerinti buszjárattal érkeztünk vissza Pécsre. Ezt a kirándulást még a következő héten is többször megemlegettük, mert szinte mindenkinek izomláza volt. 🙂


13. csoport 2019. február

13. csoport

Péntek délután sportfoglalkozásra ment a csoport a Pécsi Teke Klubba. A tanulók először találkoztak ezzel a sportággal. Segítséggel hamar elsajátították a tekézés alapjait, majd csapatokat alakítottak és versenyeztek egymással. A csapatverseny után egyéni versenyre is volt lehetőség. Jó hangulatú délutánt töltöttünk a tekepályán, bizonyos, hogy nem utoljára jártunk ott.

Szombat délelőtt látogatást tettünk a pécsi Állatkertben, ahol zoopedagógiai foglalkozáson vettek részt a tanulók. Az interaktív foglalkozás címe Szerelem az állatvilágban volt. Nagy Antal állatkerti gondozó, zoopedagógus kíséretében végig jártuk az állatkertet és sok érdekességet tudhattunk meg többek között a pávák udvarlási szokásiról, a cápák, a hiénák, a kenguruk, a páviánok, a medúzák szaporodásáról, a szurikáták életéről, illetve ismerősként üdvözölhettük Lunát, a lámát, aki többször járt már kollégiumunkban. A gyerekek hasznos ismereteket szerezhettek a foglalkozás során biológia tanulmányaikhoz. Többen kedvet kaptak ahhoz, hogy nyári munkára az Állatkertbe menjenek. A foglalkozás után kihasználva a jó időt egy órán keresztül szabadon nézelődhettek az állatkertben a diákok. Ezután gyalog indultunk vissza a kollégiumba mecseki túraútvonalon.

Ebéd után eredetileg korcsolyázni szerettünk volna, azonban a meleg miatt zárva volt a korcsolyapálya, így változtattunk a terven és a diákok egy része a kollégium udvarán sportolt (fociztak, tollasoztak, kosaraztak), a többiek pedig biciklitúrára indultak Égervölgybe.

A sportdélután után a diákok a környezetük rendbetételével foglalatoskodtak, a házirendben előírt havi nagytakarítást végezték el szobáikban.

Vasárnap délelőtt Marksz Levente érkezett hozzánk a Nemzeti Művelődési Intézetből. A délelőtt első felében továbbtanulási tanácsokkal látta el a tanulókat, megismertette velük a közösségszervezés szakot, és egy online játékkal ellenőrizte, hogy mennyi információt sikerült megjegyezniük. Nagyon élvezték a gyerekek ezt a játékot. A délelőtt második felében pedig klasszikus társasjátékokat játszott a csoport, több csapatra osztva. Levente minden alkalommal, amikor ellátogat hozzánk, új és rendkívül izgalmas társasjátékokat hoz. Most se volt ez másképp, a tanulóknak szükségük volt az együttműködésre, a kreativitásukra, logikára egy-egy feladat megoldásánál. Jó hangulatú, vidám délelőtt volt.

A délután is a vidámság és a szórakozás jegyében telt. A csoport az Uránia moziban megtekintette Dobó Kata filmjét, a Kölcsönlakást. A film mindenkinek nagyon tetszett, sokat nevettek, s így jó hangulatban zártuk a februári kollégiumi hétvégét.