Menü Bezárás

április 2019

10. csoport 2019. április

10. csoport

Anglia

Azt hiszem vitathatatlan, hogy az Arany János Tehetségtámogató Program legfeledhetetlenebb és legnagyobb érdeklődésre számot tartó utazása a brit tanulmányút. Nehéz kivárni a négy évet, amíg elérkezik az indulás ideje. A mi csoportunk is alig várta az indulást.

A programok szervezése már szeptemberben kezdődik. Számtalan e-mail, telefonhívás, egyeztetés előzi meg a gondtalan utazást, mindennek és mindenkinek pontosan a helyén kell lennie, amihez a szervezők (Béresné Tímár Andrea, Roll Eszter és sokan mások) tapasztalata és munkája elengedhetetlen.

Csoportunk 2019. 04. 03-n éjjel buszra szállt. Kissé ijesztően hangzik, hogy a távolság közel 2000 km, de a valóságban mégsem volt kibírhatatlan. Az autópályák egyhangú látványát mindig megszakították érdekes városnézések, melyek során alkalom nyílt a zsibbadó lábak megmozgatására, vásárlásra és természetesen a nevezetességek megtekintésére, sok-sok fotó készítésére is.

A megérkezés egy picit izgalmasabbra sikerült, mint azt szerettük volna – ugyanis autóbuszunk meghibásodott. Némi késlekedés után azonban mégis célba értünk. A családok nagyon barátságosan fogadtak bennünket, noha éjfél felé járt az idő.

Másnap elég nehéz volt a korai felkelés, de kezdődött a tanfolyam!

A program ismertetése után máris a tanteremben találtuk magunkat. Az anyanyelvű tanárok órái mindig izgalmasok voltak, nagyon kellett figyelni, így aztán mindenki kellemesen elfáradt.

A kirándulások voltak a napok legkellemesebb részei. Megismertük az angol vidék jellemzőit (kastélyok, gyönyörű zöld legelők, birkák, köd! régi házak, friss tengeri szél). Gyakoroltuk a társalgát és rájöttünk, hogy angolul beszélni nem is olyan félelmetes dolog, főleg, ha megtapasztaljuk a helyiek segítő szándékát, türelmét, kedvességét.

Nem csoda, hogy ennyi élmény megtapasztalása során gyorsan elrepült az idő, észre sem vettük és eltelt egy hét. Búcsút mondtunk a családoknak, vendéglátóinknak, és megkezdtük útunkat hazafelé.

London várt bennünket.

A Tower, a Madame Tussaud’s, a London Eye, a Buckingham Palace és a parkok csodálatosak voltak! Brüsszelben még betértünk a Mini Európa parkba, majd célba vettük németországi szállásunkat Heilbronnban. Másnap már csak „egy ugrás” volt a magyar határ.

Úgy gondolom, hogy valamennyi résztvevő életre szóló élményekkel lett gazdagabb, amik remélhetőleg segítenek nekünk egy picit más szemmel nézni a világot, hiszen minden új tapasztalatunk hatással van gondolkodásunkra, érzelmeinkre.

Az utazás szikrát gyújt a képzeletünkben, táplálja a kíváncsiságunkat, és emlékeztet minket arra, hogy milyen csodákat rejtenek a mindennapok.” (Deborah Lloyd)


11. csoport. 2019. április

11. csoport

Kollégiumi hétvége 2019. április 26-27-28

Április kollégiumi hétvégénk pénteki napján nyári melegben indultunk el a pécsi Teke Sport Egyesület Tekepályájára. Először az egyesület munkatársa ismertette a szabályokat, megmutatta hogyan kell ezt a sportot játszani. A 45 perces gyakorlás után először saját maguk választottak 4 csapatot ahol 42 gurításig játszottunk a helyezésig. Ezek után a csoportokat összekevertük így egy sokkal egységesebb csoportképet kaptunk, így a mérkőzés is sokkal kiegyenlítettebb volt. A programon nagyon jól éreztük magunkat, jó volt, hogy csapatokban játszhattunk. A program után még visszasétáltunk a kollégiumba.

Szombaton korán reggel indult a csoport Veszprémbe. Az előző nap nyárias időjárása másnap szeles hűvös időt hozott. Veszprém városát idegenvezetőnk Brigitta segítségével tekintettük meg, kinek magyarázatai és történetei, interaktív játékai tették színessé és érdekessé a városi sétánkat. A Szent Benedek hegy csodálatos gyönyörű kilátással van a városra. Megtekintettük a Szent Mihály Székesegyházat. Megnéztük a Tűztornyot és játékos feladatokat játszottunk csapatokban. A főtérről városnéző kisvonattal levonatoztunk a Séd völgyében ahol a gótikus eredetű zárdatemplomot csodáltuk meg kívülről. A kirándulásunk a Mesejátszótér kipróbálásával ért véget. Visszafele megálltunk Balatonakarattyán ahol a Kisfaludy Kilátóból nyíló csodálatos balatoni panoráma tárult elénk.

Vasárnapi napon ismét túrázni indultunk.  Égervölgyből felkaptattunk a Jakab hegyre ahol a Pálos Kolostor romjait találtuk, onnan átmentünk a Zsongorkőhöz ahonnan csodás kilátás nyílt a városra, innen értük el a Sas fészket majd a Babás szerköveket.  A remek kiránduló időben 10 km-es túránkat Kővágószőlősnél fejeztük be és távolsági busszal értünk vissza Pécsre. Remek időben volt részünk és csodás dolgokat láttunk.

 


12. csoport 2019. április

12. csoport

2019.04.12-14.

Kollégiumunk ÖKO kollégium, elkötelezett a környezettudatosságra való nevelés mellett. A tanulók egész évben gazdag program kínálatból válogathatnak ebben a témakörben. Már részt vettünk a kollégiumi kis kert gondozásában, illetve az egész csoport lelkesen végezte a tél végi kerti munkálatokat ( avar gereblyézés, letört ágak összegyűjtése, röplabdapálya kigazolása). Ennek a program sorozatnak a következő állomása a pécsi hőerőmű Zöld Zóna látogatóközpont megtekintése. Itt megismerkedhettünk az alternatív energia források felhasználásával. A hétvége többi része a húsvéti készülődés jegyében telt. Kézműves foglalkozások keretében ajándék tárgyakat készítettünk, illetve a húsvéti népszokásokkal ismerkedhettek a tanulók. És mivel jól dolgoztak és az eső zuhogott moziba mentünk.


13. csoport 2019. március

13. csoport

2019.04.12.

A péntek délután a művészeti nevelés jegyében telt el. Kortárs képzőművészek alkotásait tekinthettük meg a Nick Udvarban illetve a Zsolnay Negyedben.

Az első kiállításon a Nick Udvarban a budakalászi alkotókör hat fiatal művészének kisplasztikáit és festményeit tekintettük meg. A kisplasztikai alkotások mondanivalójának a középpontjában a mozgás illetve a világ változása állt. A festményeknél főként a portréfestészet dominált kicsit újra gondolva, de helyet kapott a modernizált gobelinművészet is.

A második kiállításon két fiatal képzőművész poszterkiállítását tekinthettük meg a Zsolnay Negyed Kemence Galériájában Post Punk Posters címmel. Korolovszky Anna és Gál Krisztián a Plakát Társaság tagjai és munkáikban merészen ötvözik a hagyományos plakát technikákat a street art szín-és forma világával.

A gyerekeknek mindkét kiállítás nagyon tetszett. Bár fenntartásokkal indultak el, a fiatal alkotóművészek munkái pozitív visszhangra találtak náluk, szívesen fotózkodtak az alkotásokkal. A színes, vibráló poszterek vagy a meghökkentő kisplasztikák és portrék segítségével közelebb kerültek a diákok  a modern művészethez.

2019.04.13.

A szombati napon kirándulást terveztünk a gemenci erdőbe, azonban a szakadó eső és a nagy sár miatt el kellett halasztanunk a kirándulást egy későbbi időpontra. Ehelyett moziba mentünk a gyerekekkel és az Így neveld a sárkányod 3. című rajzfilmet néztük meg. A filmben fontos szerepet kapott a párválasztás,a szerelem és a családalapítás kérdése is, így nagyon élvezték a filmet.

Délután az előttünk álló római tanulmányútra készültünk fel. A gyerekek két fős csoportokban készítettek prezentációt a látnivalókról, amiket a könyvtárban be is mutattak egymásnak. Az utazás minden részletét átbeszéltük, a programon át a fontos tudnivalókig bezárólag. A prezentációk elkészítésével célom volt az is, hogy a helyszínen már legyenek előzetes ismereteik arról, amit ott látunk és ezeket az ismereteket könnyedén fel tudják majd idézni. Úgy érzem, megfelelően felkészítve vágunk neki az útnak.

2019.04.14.

Vasárnap családi napot tartottunk a kollégiumba, ahova meghívtuk a szülőket és az osztályfőnököt is. Szép számban érkeztek a szülők és az osztályfőnök is eljött. Marcsó Zoltán kollégám és a szülők segítségével bográcsgulyást készítettünk, amelyet, ebédre el is fogyasztottunk. A délelőtt folyamán a szülők és a gyerekek csapatépítő játékokat játszottak a kollégium aulájában, volt lehetőség, biliárdozni, csocsózni, zongorázni, délután pedig kipróbálhatták az íjászkodást is. A délután folyamán a tanulóknak lehetőségük volt környezetük rendbetételére is. Nagyon jó hangulatban telt a vasárnap, úgy látom, mind a szülők, mind a gyerekek igénylik ezeket a közös programokat, így elmondható, hogy nem ez volt az utolsó alkalom.


9. csoport 2019. április

9. csoport

Csoportom elérkezett az utolsó kollégiumi hétvégéjéhez, mellyel lezáródik egy 5éven át tartó néha megerőltető, de többször sikereket, örömet hozó szakasz kollégistáink életében

Diákjaim nem akartak szakítani azzal a hagyománnyal, amelyet a csoport vezetett be a kezdő év végén, hogy megköszönje a velük foglalkozó tanárok és kollégiumi nevelők munkáját. Az általuk összeállított kis műsorban, bemutatják a tanév közben elérte eredményeiket, versenyszerepléseiket, díjaikat.

Versekkel, dalokkal készülnek, de nem csak magyarul, hanem olaszul, németül, vagy angolul is hangoznak el versek, novellarészletek.

Külön öröm számomra, hogy ezeket a műsorokat önállóan szervezik, maguktól állítják össze a programot és a csoport minden tagja részt vesz az előadásban. A közösségfejlesztésben, csoportkohézió erősítésében és az önbizalom fejlesztésében nagy szerepet játszottak ezek az év végi köszöntők, de azt mondhatom, hogy a kollégák részére is pozitív élményként hatott a diákok hálája munkájukkal kapcsolatban.

Az utolsó köszöntésre is készültek igyekeztek volna mindenkinek megköszönni mindazt ,amit értük tettek az elmúlt években, Sajnos az időpont nem volt szerencsés, sok kolléga nem tudott eljönni a rendezvényre, de azt hiszem, akik ott voltak, azoknak maradandó élményt adott idén is a csoport.

A nap zárásaként  Laser Corner-játékra mentünk.

Csapatalakítások után pillanatok alatt elsajátították a szabályokat és megkezdődhetett a küzdelem a pécsi pincerendszer egy részének labirintusában. Kellemesen lefáradva jó hangulatban fejeztük be a napot

Szombaton  a társaság kibuszozott Orfűre, a Tekeresi vendégházban várt már minket  a szállásadónk. Az időjárás nem fogadott kegyeibe minket, hűvös-szeles szemerkélő esős idő volt, így a szobákat be kellett fűtenünk. A fiúk tehát favágással kezdték a napot. A hétvégén önellátásra rendezkedtünk be, ezért a lányoknak pedig a főzést kellett elkezdeniük, hogy ebédre elkészüljünk. A favágás annyira jól sikerült, hogy úgy döntöttünk megkíséreljük a bográcsozást is, meggyorsítva a főzésidőt. Szerencsénkre az eső nem eredt el, így időben asztalhoz ülhettünk.

Ebéd után csapatokat alkotva sorversenyeztünk,és a szél ellenére jó hangulatú ping-pong meccseket játszottunk.

A bátrabbak túrát tettek az Orfűi tó körül.

A vacsora idő közeledtével ismét közösen főztünk. Este az elmúlt 5 év fényképeivel, videóival és az egymásnak írt szövegekkel búcsúztunk el az AJTP kollégiumi hétvégéitől.

Vasárnap reggel napsütésre ébredtünk, a reggeli készítés után kimentünk a csoport másik felével is tó-sétára. Visszaérkezés után , nekiálltunk az ebédfőzésnek, közben társasjáték és lábtengó verseny zajlott.

Ebéd után, kitakarítottuk a házat, rendet raktunk magunk után és élményekkel telve hagytuk el utolsó hétvégénk helyszínét.

Úgy érzem a sok közös élmény az együttműködés, az egymásra figyelés szép és bensőséges lezárása volt az elmúlt öt év folyamatának.