Menü Bezárás

szeptember 2019

11. csoport 2019. szeptember

11. csoport

Kollégiumi hétvége 2019.09.13-14-15

Kollégiumi hétvége pénteki napját az év megnyitásaként is közös főzéssel és játékkal kezdtük. Ameddig a gulyás főtt a bográcsban addig az egész csoport activityt és drámajátékot játszott.

A jó időnek köszönhetően estig kint zajlott a program. A jó illatokat megérezve egyre éhesebbek lettünk, majd közösen elfogyasztottuk kint vacsoránkat.

Szombati napon korán gyülekeztünk és vonattal elindultunk Keszthelyre. Az út nagyon jó hangulatban telt. A közel 4 órás út után kis sétával elértük a város főterét, onnan a Festetics Kastélyt. Színvonalas idegenvezetést kaptunk a főúri kastély történetéről, életéről. A legnagyobb hatást a kastély könyvtára tette ránk. A szép időben még megnéztük a Kocsi és Hintókiállítást majd mindenki önállóan megnézte a kastélyparkot.

A nyárias időjárás kedvezett a következő programunknak, ami a városi strand volt. Itt a bátrabbak még fürödhettek és labdázhattak egyet a Balatonba. A fürdő mellett található a mára a Balaton egyetlen fennmaradt fürdőháza.  A Balaton első vízre épült fürdőháza és csárdája, a keszthelyi Szigetfürdő 1846-ban épült fel. A fürdő épületét az 1960-as években felújítás helyett lebontották, helyére fémből és betonból építettek szigetfürdőt. Ennek a helyén állították vissza több ütemben a 2000-es évek második felében a Szigetfürdő XIX. századi arculatát. Az új Keszthely feliratnál még sok osztálykép készült emlékül. Késő este ért be a vonatunk Pécsre de a hosszú út hamar elröpült a közös éneklésnek köszönhetően….

Másnap Orfűre indultunk, hogy új kihívásokat tapasztaljunk meg, ami a kajak és kenu volt. Az osztálynak remek új élményeket szerzett ez a két óra de még sokat kell gyakorolni, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni a vízen. A kenuzás után elbicikliztünk a szabadstrandra ahol kihasználtuk a jó időt és sokan fürödtünk.

Így ért véget a nyárias szeptemberi hétvégénk, ami élményekben és feltöltődésben gazdag volt.


12. csoport 2019. szeptember

12. csoport

 

Szeptember 27-29.

A hétvége időzítése a kutatók éjszakája pécsi programjaihoz igazodott. Mondhatjuk, hogy a csoportban hagyomány már ezen a programon való részvétel. Idén a PTE Műszaki karával ismerkedtünk meg pénteken. Ordító versenyen, gokart szimuláción, Drón bemutatón vettünk részt. Az ordító versenyt Morvai Szabina nyerte 116 db-es teljesítménnyel, de a rekordot egy óvódás tartja 118 db-el.

Szombaton a Malomvölgyi-tóhoz kirándult az osztály és élvezte a vén asszonyok nyara nyújtotta remek időt. Mindenki meg találta a neki tetsző sportolási lehetőséget. (tollas, frizbi, foci, petáng)

Vasárnap folytattuk Pécs város történetének megismerését egy kellemes sétával. Délután pedig a télire való befőzés, tartósítás ismereteit sajátítottuk el. Savanyúságot készítettünk, paradicsomot főztünk be és lecsót főztünk vacsorára, amit meg is ettünk.


13. csoport 2019. szeptember

13. csoport

  1. szeptember 20- 22.

 

Pénteken a csoport 20 fővel, a csoportvezető és Balázsovics Mónika kolléganő kíséretében elsétált a Zsolnay Negyedbe megtekinteni a Munkácsy- kiállítást. A tárlat megtekintése előtt Kismarci Bernadett tartott egy rövid bevezetőt Munkácsy Mihály életével, munkásságával kapcsolatban. A kiállítás megtekintése után mindenkinek el kellett mondania, melyik kép tetszett neki a legjobban, vagy melyiket találta érdekesnek és miért.

Szombaton reggel korán kelt a társaság, mert a 6.25-ös járattal utaztunk Óbányára, hogy túrázzunk egy jót. Mogyorósi Tamás kolléga vezette a csoportot, túra közben érdekes információkat szolgáltatva a fiataloknak Óbányáról, Kisújbányáról, Cigányhegyről és különböző természeti jelenségekről. Pihenni, étkezni a Cigányhegyi kilátónál és később egy réten álltunk meg, hiszen a fiatalok nagyon jó ritmusban teljesítették a távot. A gyerekek élvezték a kellemes őszi napsütésben a túrát, megcsodálták a növényeket, különböző gombafajokat. Bár voltak kisebb kaptatók, patakon történő átkelések, mindenki épségben megérkezett Zobákpusztára, ahonnan kora délután indult vissza buszjáratunk Pécsre. Ezután a kollégiumban elfogyasztották az ebédet, majd pihentek.

Vasárnap a pécsi Mecsextrém Parkba mentünk. A csoport egy része vállalkozó szellemű volt, és felment a különböző fokozatú kötélpályára, az alpesi kötélpályát és a tiroli csúszópályát egyaránt használták. Mindenki ügyesen végigmászta és sikeresen teljesítette a vállalt útvonalat. A csoport másik része eközben a főépület melletti lehetőségeket próbálta ki, úgymint rodeó bika, X jump és különböző játszótéri játékok. A program végén az egész csoport erdei bobozott, a hangulat a tetőfokára hágott. Nagyon jól érezték magukat a csoport tagjai, szívesen mennének el újra a Mecsextrém Parkba.


9. csoport 2019. szeptember

9. csoport

2019 szeptember 20-21-22

A program az AJTP kezdő évfolyamának első kollégiumi hétvégéjeként került megszervezésre az idei tanévben.

A program pedagógiai célja az új diákok beilleszkedését segítő feladatokon keresztül, az önismeretet ,az egymás megismerését, az egymás segítését és a közös élmények szerzését fókuszban tartva a csoportkohézió kialakítása.

Pénteken az iskolai feladatokhoz kapcsolódóan a projektfelelős tanárok tartottak a csoportnak egy tájékoztatót a kollégiumban. A délután második felében szakképzett tréner vezetésével és a csoportvezető részvételével játékos csoporterősítő foglalkozást tartottunk. Jó hangulatban, pozitív élményekkel záródott a foglalkozás, melyben a koncentrációs feladatoktól az együttműködéses, közös megoldáskereséses játékokon át eljutottunk az improvizációs bemutatókig, melyben a diákok megjelenítették elképzeléseiket, jelen érzéseiket és jövőbeni terveiket az AJTP programmal kapcsolatban.

Szombaton történelem szakos kolléganő felkészítésével és vezetésével az ókori Pécs nyomába eredtünk. Megtekintettük a Világörökség részét képező  Cella Septichorát és az Ókeresztény mauzóleumot. A diákok feladatokat kaptak, melyre a válaszokat a megtekintett helyszíneken és az idegenvezető által elhangzott információk birtokában tudtak megválaszolni, megoldani.  A délután folyamán a város több pontját bejárva az ókori város jellegzetes részleteinek helyét látogattuk meg, az ismert – feltárt, de visszatemetett ásatások nyomában. A Világörökségi nap rendezvényeként megtekinthettünk szintén a Cellában egy ókori temetést szimbolizáló színjátékot és  a középkorba áttekintve a középkori Egyetem kiállítását. Az este folyamán részt vettünk egy flashmob-ban, melynek során a világörökségi jelképet és az ókori Pécs jelképét , a Krisztogrammot jelenítettük meg. Az eseményről látványos drónfelvétel készült, reméljük az utómunkálatok után mihamarabb megnézhetjük.

Vasárnap pedig tovább folytatva a csoportkohézió kialakítását, az egymásra figyelés erősítését, illetve az önismeret fejlesztését a Mecsextrém parkba látogattunk el. Az ott található eszközök és szerkezetek, játéklehetőségek kiválóan alkalmasak arra, hogy a diákok megismerjék és megtanulják a biztonsági szabályok betartásának fontosságát, a gyengébb társaik segítését, a saját képességhatáraik felismerését és ezáltal a kihívások kezelését. A délután folyamán a diákok beszámoltak az első hétvégén szerzett élményeikről, tapasztalataikról, majd a szobájuk takarításával ,szekrényük rendbetételével zárult a program.

Pécs, 2019.10.01.                                                              Dancsházy- Nagy Ágnes

csoportvezető