Menü Bezárás

március 2022

12. csoport 2022. március

12. csoport

2022.03.05-06.

2022. első hétvégéjét a tavasz első napjaiban tartottuk. Kihasználtuk, hogy még nyitva tartott a városi műjégpálya és a csoportunk által oly kedvelt korcsolyázással tölthettük a szombat délelőttöt. Ezután egy kellemes sétát tettünk a városban és a délutánt a környezetünk szépítésével és mozilátogatással töltöttük.

Vasárnap a Mecsekben kirándultunk. Útunk a gyükési kápolna érintésével indult, melyet bosnyák szőlőművesek építtettek a 18. században. Egy meredek erdei szerpentint megmászva értünk a Flóra kilátóhoz, amit Hamerli József – a híres pécsi kesztyűgyáros fia – állíttatott édesanyja emlékére 1910-ben. A kilátó melletti sziklagyepen már nyílott a leánykökörcsin. Találkoztunk még illatos hunyorral és hóvirággal is. Mindhárom növény védett, természetvédelmi értékük 10000 Ft.

A hazafelé tartó úton megmásztuk a havihegyi sziklát (aki bevállalta) és a templomot, melyet pécsi polgárok építettek Havas Boldogasszony tiszteletére, megtartva az 1690-91. évi pestisjárvány idején tett fogadalmukat. A templom előtt a több, mint 130 éves híres mandulafa virágzott, amely 2019-ben elnyerte az Európai Év Fája címet.  A templomhoz vezető sétányról pazar kilátás nyílott a városra.

Az Ágoston téren megnéztük a Központi Szén- és Uránbányászati Emlékművet, amit 2006-ban állítottak a mecseki bányászat emlékére.

Utolsó helyszínünk a Kálvária-domb volt, ahol megtekintettük a 19. század elején épült klasszicista stílusú körtemplomot és a mellette pár éve kialakított 8 boldogság teraszát. A terasz mögötti ligetes erdőben májusban találkozhatunk az 50000 Ft természetvédelmi értékű majomkosborral is.

Délután finom virslis párnát és sajtos pogácsát sütöttünk. Örömmel figyeltem, hogy a gyerekek nem felejtették el a konyhában szerzett ismereteiket a hosszú online időszak alatt sem.


9. csoport 2022. március

9. csoport

Kollégiumi hétvége / 9.csoport                                       2022.03.26.-27.

A program a csoport első tavaszi hétvégéjeként került megrendezésre.

Az utazás pedagógiai célja a történelmi ismeretek mélyítése, bővítése, a csoportkohézió erősítése, az együttműködés, társas kompetenciák fejlesztése, rekreáció, csapatjáték.

Szombat reggel helyközi járattal indultunk Pécsről Szászvárra.

Érkezésünk után a várban fogadott minket az idegenvezetőnk. Nagyon tartalmas-interaktív és történelmi ismereteket bővítő 1,5 órát töltöttünk a várban. A középkori emberek életét, ruházatát is megismerhettük, lehetőség volt felpróbálni korhű öltözeteket, kipróbálni a lúdtollal való írást.

A várbeli kalandozásaink után  még mindig az idegenvezetőnk kíséretében sétáltunk el a tájházig, ahol egy helyi család által felajánlott autentikus otthonba tekinthettünk be, megismerkedhettünk a szász, német és magyar népszokásokat ötvöző helyi családok életével.

A tájház megtekintése után kisebb túrával értünk ael a Bányász emlékműig, majd visszafelé a szászvári strandfürdő mögötti területen a volt bánya kisvasút nyomvonalán kialakított Rizni parkon mentünk végig, az erdei futó és tornapályán, erdei tanösvényen. A faragott kis szobrok, illetve információs táblák ismertették a Mecsekben fellelhető növény és állatvilágot. A délután folyamán érkeztünk vissza a kollégiumba.

Vasárnap az óraátállítás miatt kissé bágyadtan indultunk reggel a városon át a Tímár utcában található Laser-cornerbe. A szabályok ismertetése után a diákok csapatokat alkotva vetették bele magukat a Pécs városa alatti pincerendszer egy részéből kialakított játékteret.

A játék befejezése után a játékosok névre szóló lőlapot kapnak, amelyen feltüntetik az egyenként elért eredményeiket is. A versengő helyzet, az élménydús játék , a látványvilág és a zene felpörgette a csoportot. Jó hangulatban tértünk vissza a kollégiumba.

Ebéd után a szokásos tudáspróba- totó kérdéseire válaszolva adtak számot a diákok arról, hogy mire emlékeznek az előző nap információiból ezzel is  hasznosítva, mélyítve a megszerzett ismereteteket.

Pécs, 2022.03.28.                                                                   Dancsházy-Nagy Ágnes

csoportvezető