Menü Bezárás

május 2022

10. csoport 2022. május

10. csoport

  1. május 28-29.

A program pedagógiai célja

Történelmi és néprajzi ismeretek bővítése, természeti értékeink megismerése, csoportkohézió erősítése, mozgáskultúra fejlesztése

Szombat

Az idő nem volt kegyes hozzánk, így szombat reggel esőben indultunk el a kollégiumból a Pécsi Autóbuszállomásra, ahol felszálltuk az Orfűre induló Volánbuszra. Mentesítő járatot kaptunk, így az út során, a csoporton kívül, alig szállt fel valaki a buszra.

A hétvége különlegessége az volt, hogy a korábbi hétvégéinkkel ellentétben nem a kollégiumban, hanem az Orfűi Sporttáborban töltöttük az éjszakát.

Megérkezve a táborba, elfoglaltuk a szobáinkat, majd ezt követően átsétáltunk a Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpontba. Tárlatvezetőnk mesélt a ház építésének történetéről, ökológiai szerepéről, céljaikról, és Orfű településen betöltött szerepéről. Az előadást követően megnéztük az interaktív tárlatot, ami játékos formában mutatta be a Nyugat-Mecsek és a négy tó ökológiai értékeit, Orfű turisztikai látványosságait, kulturális kincseit.

A program után visszasétáltunk a sporttáborba, ahol elfogyasztottuk az ebédünket.

Eredeti tervek alapján, ebéd után, sárkányhajózni mentünk volna, de elhalasztottuk egy későbbi, naposabb időpontra. Mivel az eső nem esett, és a gyerekek nagyon szerettek volna fürdeni a tóban, ezért a kollégákkal engedtünk a nyomásnak, és elsétáltunk a szabadstrandra, ami a szállásunktól 25 perces sétára volt.

Nagyon büszke vagyok a gyerekek hozzáállására. Nem volt napsütés és kánikula aznap, de nem hagyták, hogy az időjárás legyőzze őket. Szinte mindenki bement a tóba, többen úsztak, és ugráltak is a strandon kialakított stégről. Nagyon élvezték a vizet, és egymás társaságát. Ha naposabb időt fogtunk volna ki, akkor biztos vagyok benne, hogy a délután nagy részét itt töltöttük volna, de így kb. 1 órás program kerekedett belőle.

Száraz ruhákban átöltözve, visszasétáltunk a szállásra, majd forró fürdő után, vacsoráztunk. Vacsora után összegyűltünk a társalgóban, és activityvel, kártyajátékokkal, léghokival, és Bajnokok Liga mérkőzés nézésével zártuk a napot.

Vasárnap

Másnap korán kezdődött a napunk, mert 6.30-kor volt az ébresztő. Bőséges reggelit és az azt követő szobaellenőrzést követően, elhagytuk a tábor területét.

Hétvégénk következő állomása az Abaligeti Cseppkőbarlang és Denevérmúzeum volt.

Az Abaligeti-barlang kiépített főágát jártuk be szakvezetés keretében. Sok érdekességet és történetet hallottunk a különböző cseppkőformákról.

Kipróbáltuk milyen sötét van a barlangban világítás nélkül. Néhány percre lekapcsolta a túravezetőnk a világítást. A sötétség nem tartott sokáig, de több diák jelezte, hogy nem volt jó ötlet. J

A barlangi túránk befejeztével megnéztük a Denevérmúzumot, ami a barlangtól néhány perces sétára volt. A múzeum 2019-nyarán teljes egészében megújult, informatikai alapú interaktív eszközökkel, látványos, minden korosztály számára élményt kínáló installációkkal hozza közelebb a látogatókhoz a denevérek életét. Megismertük a denevérkutatás történetét és eszközeit, a Magyarországon élő denevérfajokat, élőhelyeiket, táplálkozási és szaporodási szokásaikat.

Múzeum után sajnos 1,5 óra volt a busz indulásáig. Az idő ma sem volt kegyes hozzánk, az egész napos eső miatt, nem volt sok programlehetőségünk. A fiúk ma sem hagyták, hogy az időjárás felülkerekedjen rajtuk. Az ajándékboltban vettek egy zsebpecát, és sikerrel ki is fogtak egy halat, amit a fénykép után visszaengedtek a tóba.

A rossz időjárás ellenére egy tartalmas, jó hangulatú közös hétvégével zártuk az idei bentmaradós hétvégéket.

Traubert Annamária

csoportvezető


13. csoport 2022. május

13. csoport

Május 7. Püspökszentlászló

Május 8. Laser corner és mozi az Urániában

Május 7- én, szombaton reggel 9- kor indultunk távolsági busszal Hosszúheténybe. A csoport külön busszal utazhatott a gyerekek nagy örömére, mert sok utas torlódott össze a buszállomáson. A busz hátuljában, normál hangerővel hallgathatták kedvenc zenéiket, együtt énekelték kedvenc dalaikat.

Hosszúhetény központjában leszállva megkezdtük túránkat Püspökszentlászlóra, hogy megtekinthessük a Mecsek különlegességét, a bánáti bazsarózsát. A nagyon kellemes tavaszi időben igen élvezetes volt a zöldben gyalogolni. Mogyorósi Tamás számos tudnivalót és érdekességet osztott meg a gyerekekkel útközben, akik érdeklődéssel hallgatták mindig nagyon felkészült kollégám előadását. A kastély mellett elhaladva, a kissé meredek szakaszon a túrához, mozgáshoz nemigen szokott diákok is szépen vették az akadályokat. Jutalmunk az út szélén, a hegyoldalon balra-jobbra látható, különleges, őshonos bazsarózsa volt, mely éppen teljes pompájában díszelgett. A természetvédelmi szabályokat előzetesen tisztáztuk a gyerekekkel, akik számos fotót készítettek a védett növényről. Megtéve a túrakört, visszaérkeztünk a kastélyhoz, ahol idegenvezetőnkre várakozva az arborétum területén tettünk sétát, megcsodálva a szebbnél szebb növényeket, virágokat, hallgatva az itt élő rovarok, madarak, békák hangjait. A gyerekek nagyon élvezték a természet szépségét, számos fotót készítettek magukról, egymásról. Ezután vette kezdetét az idegenvezetés a kastélyban. Mivel dél elmúlt már, és egyre melegebb lett, igencsak élveztük a kastély jótékony hűvösét a benn töltött bő fél órában. A kastély történetéről számos érdekességet hallhattunk, végigjárhattuk ezt a különleges, felújított, sokat látott épületet. A gyönyörű kilátással rendelkező teraszon csoportképet is készítettünk. Sajnos a folyamatosan beérkező csoportok torlódása miatt a templomot már nem tekinthettük meg, csak a bejáratnál. Ezután megkezdtük sétánkat vissza Hosszúheténybe, hogy távolsági busszal hazautazzunk Pécsre. A diákok kellemesen elfáradva zárták a napot.

Május 8- án, vasárnap reggel lézerezni mentünk, mely programot a gyerekek nagyon várták már. Kiváló agresszió- és feszültséglevezető program ez, különösen így tanév végén, hiszen van mit kitombolni a diákoknak, de még nekünk, felnőtteknek is hasznunkra válik ez a két órás játék. Jól kiizzadva, kifáradva visszagyalogoltunk a kollégiumba, ahol finom meleg ebéd várt bennünket, majd egy kis pihenés után lesétáltunk az Uránia moziba, ahol megtekinthettük a Doktor Strange az őrület multiverzumában című filmet, melyben különleges látványvilág, történet tárult elénk tömény két órában. A harcokkal teli nap után a gyerekek visszatértek a kollégiumba, ahol a pihenő után elkezdtek készülni a következő héten rájuk váró feladatokra.

Tartalmas, mozgalmas, emlékezetes két napot zártunk.


9. csoport 2022. május

9. csoport

Kollégiumi hétvége beszámoló

  1. csoport

2022.Május 20.-21.-22.

A tanévben utolsó kollégiumi hétvége a május- júniusi és a 12. csoport költségvetésével összevont bentmaradós hétvégeként került megszervezésre.

A két csoport már többször utazott együtt, így nem okozott problémát a közös út.

A kirándulás oktatási és nevelési céljai széles spektrumon mozogtak, sok területet fedtek le.

Kiemelt célokként tekinthetünk a történelmi ,földrajzi, irodalmi ismeretek bővítése, meglévő tudás mélyítése területeken túl a kulturális örökségünk és természeti szépségeink megismerésén át a csoportkohézió erősítése, állóképesség javítása, kooperáció fejlesztéséig.

Pénteken a reggeli órákban indultunk a kollégium elől és időhiány miatt az első betervezett Csókakő-várának kihagyásával rögtön Majk felé vettük az irányt. A némasági fogadalmat tett Kamalduli szerzetesek különleges világával megismerkedve, betekintést nyerhettünk lakórészeikbe, sétálhattunk a remeteség kertjében.

A sűrű program miatt nem volt időnk elmélyülni a titokzatos szerzetesi létben, a következő állomásunkon, a tatai geológiai-parkban már vártak minket.

Idegenvezetőnk sok érdekességgel és  Európában egyedülálló természeti különlegességgel ismertetett meg minket. „ A bemutatóhely a nagy földtörténeti korszakok közül a triász, jura és kréta rétegeket jeleníti meg. Jól nyomon követhető e régió mezoikumának, a föld geológiai középkorának alakulása. A geológiai szabadtéri múzeumban a földtani látványosságokat mintegy hatszáz növénycsoportból álló telepített botanikai gyűjtemény egészíti ki”. (https://tata.hu/4888/geologus_kert)

Tatán nem maradhatott ki a romantikus hangulatú, mediterrán jelleget mutató gyönyörű vár megtekintése.

A nap utolsó programjaként a komáromi  Monostori erődbe látogattunk. A múlt század elején épült, különleges hadászati és stratégiai szempontokat figyelembe véve megépülő védelmi rendszer nagy hatással volt a diákokra és nem csak a fiúkra. Idegenvezetőnk lelkes, élményszerű bemutatásával megértettük e monumentális épületegyüttes jelentőségét.

Az élmények fokozása érdekében a Dunán átkelve, mely egyben határátlépésnek tekinthető, rövid buszos városnézésben volt részünk Észak-Komáromban.  Az esti órákban érkeztünk meg a győri szálláshelyünkre.

Szombat reggel  Pannonhalma volt ez első úti célunk. Helyi idegenvezetőnk segítségével ismerhettük meg a nagy múltú apátság történetét és jelenlegi életét. A 996-ban alapított Szent Benedek-rendi monostor Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye. A napjainkban is szerzetesközösség lakja, ő működtetik a templomot és az apátság területén található gimnáziumot is. Könyvtár, könyvkiadó, levéltár, múzeum, borászat és gyógynövénykert fenntartásával biztosítják működésüket.

További úticélunk is a középkorba repített vissza minket, a Lébényi, román stílusban épített 12.-13. századi alapítású Szent Jakab apostol-plébánia templom Magyarország egyik legjelentősebb középkori építészeti emléke. Itt is lelkes idegenvezetővel találkoztunk, aki elmesélte a templom és a település történetét. A templom egyébként a bencés kolostorokat összekötő „Camino de Santiago” vagy El Caminó néven ismert zarándokút magyarországi kegyhelye, végcélja pedig a spanyolországi Santiago de Compostela, mely 3210 km-re van Lébénytől.

A különleges helyszínektől búcsúzva Győrben fogyasztottuk el rendkívül bőséges ebédünket egy igazi, klasszikus vendéglátást biztosító étteremben.

Teli gyomorral, kissé lelassulva vágtunk neki a győri városnézésnek. Helyi idegenvezetőnk rugalmas hozzáállása motiválóan hatott a társaságra, így a főbb nevezetességekkel, látnivalókkal tarkított belvárosi sétánk végén egy kis szabadidővel kiegészített délután következett.

Vasárnap a hazautunkat a szintén nagy történelmi múlttal rendelkező Zirci ciszterci apátság könyvtárának megtekintésével kezdtük. A közel 65 000 kötetes gyűjtemény Magyarországon egyedülálló ősnyomtatványokat és antikvitásokat tartalmaz.

A kulturális töltődés után a természetbe vetettük magunkat. Bakonynána vízesésekkel tarkított, legvadregényesebb szurdoka sajnos kiszáradt mederrel fogadott minket. A monda szerint itt már a rómaiak fürödtek a tisztavízű patakban. A mederben kalandos út vezetett végig, ahol megismerkedhettünk a Bakony jellegzetes növényzetével. A bátrabbak elindultak a környéken bújkáló haramia Savanyó Jóskáról elnevezett barlang keresésére, de sajnos ez az expedíció kudarcba fulladt, a barlangot nem találtuk. Visszafordulva a vízesés medrében igazán extrém helyzetekben találtuk magunkat, de mindenki épségben megmászta a meredek sziklákat és adrenalin lökettel gazdagon visszatért a csoporthoz.

Hosszú hétvégénket Várpalotán zártuk egy kellemes ebéddel.

A kora esti órákban értünk haza Pécsre.