Menü Bezárás

december 2022

11. csoport 2022. december

11. csoport

Beszámoló AJTP hétvégéről

 

A 11. csoport a 2022-es év utolsó AJTP hétvégéjét december 10.-én és 11.-én tartottuk. A programokon 23 fő vett részt, Kalányos Bianka megbetegedett, ezért hiányzott. A csoportot Mogyorósi Tamás és Győri Gábor vezették.

December 10.-én, szombaton reggel hatkor ébresztettük a csoportot. Kiosztottuk a hideg étkezési csomagokat. 6:30-kor indultunk az állomásra, ahonnan 7:19-kor indult a vonatunk Budapestre.

A vonat késett néhány percet, ráadásul az országházba a kért időpontnál korábbira kaptunk időpontot. Nagyon kellett sietnünk a BKK napijegy megvásárlásával és a metrózással, villamosozással, parlamenti belépő kiváltásával. Szerencsére 10:45-kor be tudtunk lépni az épületbe. Az idegenvezető egy kb. 45 perces sétával körbevezetett az épület látogatható részein. A kiállítások megtekintése után villamossal a kollégiumhoz utaztunk, és elfoglaltuk szobáinkat. A Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégiumban, Kelenföldön, a Rácz László utcában volt a szállásunk. A hideg csomagokból ebédeltünk. A cyberjump-ba 17:00-tól 19:00-ig kaptunk időpontot. A gyerekek többségét megmozgatta a program, kellemesen elfáradtak. A kollégiumba visszaérkezve pizzát vacsoráztunk, ami bőven elég volt. Este a gyerekek a kollégiumban szórakoztak, pinpongoztak, tollaslabdáztak, kipróbálták a kondigépeket. A nap valamennyi programját nehezítette az időjárás, végig esett az eső.

Vasárnap reggel a közeli Aldiban megvásároltuk a gyerekek reggelijét. Az időjárás továbbra is kedvezőtlen maradt. Az eső nagyjából elállt, de erős, hideg szél fújt. Sajnos a reggelivel, a BKK napijegy megvásárlásával és a tömegközlekedéssel annyira elment az idő, hogy Aquincumba már nem volt érdemes elmennünk. A Városligetbe utaztunk, ahol az Anonymus szobor, Vajdahunyad megtekintése után bementünk az állatkertbe. Ott tartózkodtunk kb. 11:30-tól 14:00-ig. Ennyi idő alatt képtelenség ott mindent megnézni, de így is minden gyerek rengeteg ismerettel gazdagodhatott. Kelenföldön, egy kínai gyorsbüfében ebédeltünk, majd visszamentünk táskáinkért a szálásunkra. A Pécsre tartó vonatunk 16:12-kor indult, a kollégiumba 19:30 körül érkeztünk vissza. A programsorozat baj nélkül lezajlott, sérülés, anyagi kár, megbetegedés nem volt.

Győri Gábor

Csoportvezető


13. csoport 2022. december

13. csoport

December 3- án kora reggel a 9. csoporttal együtt elindultunk Horvátországba.

Nagy volt az izgalom, hiszen csoportunknak először volt lehetősége külföldre utazni. Vannak diákjaim, akiknek eddig nem volt lehetősége Magyarország határát átlépni, így számukra még inkább nagy élményt jelentett ez a különleges nap.

Először a Trakostyánban található várkastélyt tekintettük meg, mely a 13. században épült erődként, majd a 19. században akkori tulajdonosa, Draskovich György várkastéllyá alakíttatta. Gyönyörű zöldben, mesebeli környezetben fekszik ez a különleges építmény.

Ezután a fővárosba, Zágrábba utaztunk, ahol bő két órás sétánk alkalmával csodáltuk meg az adventi időszakra feldíszített várost. A programgazda idegenvezetésének köszönhetően nagyon sok értékes információval gazdagodtunk a csodálatos horvát helyszíneken. A gyerekeknek nagyon tetszett a karácsonyi díszbe öltöztetett jégkori pálya, a gyönyörű, karácsonyi vásározókkal teli park, a zenepavilon, a Jellasics tér, a Szent Márk templom, a katedrális, a csodálatos hangulatú óváros utcái, díszei, forgataga a piaccal, vásározókkal. A szemerkélő eső ellenére élveztük a főváros nyüzsgését, hangulatát, majd kisebb szabadidő és létszámellenőrzés után visszaszálltunk a buszba. A határátlépés után Barcson fogyasztottuk el vacsoránkat, majd az esti órákban érkeztünk meg Pécsre, élményekkel gazdagodva és kellemesen elfáradva.

Másnap, december 4- én a koripályán azok is megtanultak valamennyire csúszni, akik előzőleg sosem léptek jégre. A csoport nagyon élvezte a programot, érzékelhető volt, hogy egytől egyig felszabadultak a gyerekek, felesleges energiákat levezették, és kérték, menjünk még jégkorizni. Pár diák ugyan kisebb sérülést szenvedett, de komoly baja egyiküknek sem lett szerencsére. A korizás után a kollégiumban elfogyasztották az ebédet, majd kisebb pihenőt, tisztálkodást beiktatva az Uránia moziban megtekintettünk egy animációs filmet. Tartalmas, élményekkel teli, jó hangulatú hétvégét sikerült zárni 2022 utolsó bennmaradósán.

                                                                                                          Hajdú Anett

 


9. csoport 2022. december

9. csoport

2022. december. 3.-4.

A program a csoport utolsó naptári évi kollégiumi hétvégéjeként került megrendezésre.

Az utazás pedagógiai célja a történelmi- földrajzi ismeretek mélyítése, a környező országok kultúrájának megismerése, a csoportkohézió erősítése, az együttműködés, társas kompetenciák fejlesztése.

Szombaton a kora reggeli órákban indultunk a kollégium elől a 13-as csoporttal együtt.

Első úticélunk a horvátországi Trakostyán vára volt. A középkori alapokra emelt neogótikus stílusú várkastély hangulatos termeivel, lakótereivel, fegyvergyűjteményével betekintést nyújtott a korábbi tulajdonosainak, többek között a magyar szálakkal is rendelkező Draskovich család életébe.

A várlátogatás után Horvátország fővárosába és legnagyobb városába, Zágráb felé vettük utunkat. Programgazdánk idegenvezetésével megtekintettük az Alsóváros és a Felsőváros nevezetes épületeit, szobrait. Az adventi vásárokat szinte minden utcában, téren megtalálhattuk. A szemerkélő eső ellenére mosolygós, jókedvű emberek, hangulatos- vendégekkel teli éttermek mutatták a jellegzetes mediterrán életérzést.

Rövid szabadprogram után a délutáni órákban indultunk visszafelé.

Barcson a határátlépés után vacsoráztunk és az esti órákban értünk vissza a kollégium elé.

Vasárnap a csoport készülődött, díszítgetett a kollégium közösségi termében, majd az osztályfőnök megérkezése után átbeszéltük a hétvége programjait. A csoport-osztály ugyanis a pénteki napon iskolai szervezésben Budapesten járt az Álmok álmodói – Világraszóló magyarok kiállításon. A péntek- szombati élmények felidézése után a diákok egymást köszöntötték kedves üzeneteikkel, ajándékaikkal csoport-mikulás ünneplésének alkalmából. Közös teázással, sütizéssel zártuk a programokat és a hétvégét.

Úgy gondolom ez a kollégiumi hétvégénk is teljes és tartalmas, élményekkel gazdag programokkal a diákok számára is emlékezetessé válik.

 

Pécs, 2022.12.06.                                                                   Dancsházy-Nagy Ágnes  csoportvezető