Menü Bezárás

április 2023

10-es csoport 2023. április

10. csoport

A program pedagógiai célja

Kulturális örökségeink megismerése, csoportkohézió erősítése és a mozgáskultúra fejlesztése.

Szombat

A 2023-as év első bentmaradós hétvégéjének mai állomása, a Malomvölgyi parkerdő volt.

A kollégiumból helyi buszjárattal jutottunk el Malomvölgy fordulójáig, ahonnan kb. 1 órás séta következett, hogy elérjük az úticélunkat, ahol az egész napot töltöttük.

A Malomvölgyi parkerdő mintegy 380 hektár erdő borított területen, 90 hektár rekreációs külterületen, további 23 hektár vízfelületen fekszik. A Malomvölgyi tavak, zsilipekkel elválasztott mesterséges tóegyüttes. Két tóból áll, mi a Kökényi-tó közelében telepedtük le. A tavak körül mintegy hat kilométer hosszú sétaúthálózat található, melyek mentén padok, tűzrakók, esőbeállók, futballpályák, ivó kutak és játszóterek találhatóak.

Miután megtaláltuk azt a tűzrakót, ahol az ebédünket készítettük el, előkerültek a táskákból a plédek, könyvek, focilabdák és röplabdák. Társaságunkhoz csatlakozott Molly nevű golden retriever kölyökkutya, aki a gazdája családjával volt ugyanitt. A csoport tagjai és a kölyökkutya hamar egymásra találtak.

Martin és Miklós felvállalta a tűzfelelős feladatát, így ők neki is álltak a tűz készítésének, hogy mihamarabb neki tudjunk kezdeni az ebédünk sütésének. Míg vártuk, hogy a tűzből parázs legyen, a gyerekek kisebb-nagyobb csoportokban felfedezték a parkerdő nyújtotta lehetőségeket. Aznap horgász verseny volt, így volt lehetőségük szép kapásokat nézni. Voltak, akik felkeresték a kilátókat, és voltak, akik a játszótéren töltötték az idejüket. Voltak, akik a plédekre heveredve olvastak, és voltak, akik kártyáztak vagy beszélgettek.

Többen az ebéd elkészülte előtt éhesek lettek. A hozott zsírból Beni finom zsíroskenyereket készített előételnek.

Mikor elkészült a parázs, mindenki elkészítette a szalonnából, krumpliból és hagymából az ebédjét. Többen alufóliába csomagolták a hagymákat és krumplikat, de voltak, akik nyársra húzták. A nyársra szúrt szalonna zsírját kenyérre csepegtettük.

A füst tartósított minket, senki szeme nem maradt szárazon.

Ebéd után a busz indulásáig szabadprogram következett. Többen a plédeken pihentek, beszélgettek, kártyáztak. Arra számítottam, hogy a gyerekek szétszélednek a szélrózsa irányába, de helyette az egész program alatt, együtt maradt a társaság.

Az időjárás végig fantasztikus volt, többségében végig sütött a nap. A gyerekek meg is jegyezték, hogy ennyi napsütéshez nincsenek hozzászokva a bentmaradós hétvégéken. J

Több célom volt a mai napi programunkkal. Egyrészt, szerettem volna megmutatni a gyerekeknek az egyik kedvenc pécsi helyemet, ahol sok időt szoktam tölteni, másrészt pedig az egész napi kötetlen programmal és közös nyárs készítésével, a csoportkohéziót szerettem volna erősíteni. Mindkét cél sikeresen teljesült.

Miután összepakoltunk, a busz felé vettük az irányt.

 

Vasárnap

A vasárnap délelőttöt a Zsolnay Kulturális Negyedben töltöttük.

Programunk első állomása a Planetárium volt.

A planetárium az „égbolt színháza”, mely egy kupolafelületre (félgömbre) a csillagos égbolt valósághoz megtévesztően hasonló látványát vetíti. A nyolc méteres kupolában Digitárium Kappa típusú, Európában elsőként működő, vetítőberendezés fogadja a látogatókat.

A planetáriumi „Kalandozás a csillagos égbolton c. előadást Dr. Gyenizse Péter tartotta nekünk.

Pétert még az egyetemről ismerem. Akkor még doktorjelöltként, ő tartotta nekem a Csillagászati földrajz szemináriumot, és mind akkor, most is érdekes előadást tartott. Megtudtuk, hogy a csillagok valójában Napok, és sok új ismerettel lettünk gazdagabbak a csillagképekről, a hozzá kapcsolódó mondákról, a Holdról, a Napról, a bolygókról, a meteoritokról, üstökösökről és a hullócsillagokról is.

Péter interaktív előadást tartott. Sokat kérdezett a gyerekektől, amire ügyesen tudták a választ.

Az előadást követően a Nosztalgia Cukorka Látványmanufaktúrában volt lehetőségünk bepillantást nyerni a cukorkakészítés folyamatába, amelynek végén, az akkor készített, langyos, levendula ízesítésű cukorkát meg is kóstolhattunk.

Programunk következő állomása a Látványmanufaktúra volt, ahol egy elválasztó üvegfalon keresztül betekintést nyerhettünk az európai hírű porcelánmanufaktúra több, mint 150 éves múltra visszatekintő gyártási folyamatába. Kérdéseket tehettünk fel a dolgozó festőknek, akik ép eozin dísztárgyakat festettek. A Látványmanufaktúra vége a boltba vezetett, ahol láthattuk az egyes dísztágyak, porcelán termékek árát is.

A délelőtti programunk utolsó állomása az 1861 Kesztyűmanufaktúra volt.

A gyerekek feladata egy rejtvény kitöltése volt, amire a válaszokat a kiállításon és a látványmanufaktúrában szerzett információkból gyűjthették össze párosával. A rejtvényt leggyorsabban helyesen kitöltők (Melinda és B. Szabina) jutalmat kaptak.

Az 1861 Kesztyűtörténeti Kiállításán megismerkedhettünk a kesztyűkészítés kezdeteivel, a Hamerli és a Hunor Kesztyűgyárak történetével. A látványmanufaktúra területén bepillantást nyerhetünk a kesztyűkészítés folyamataiba, és volt lehetőségünk kérdezni az épp dolgozó varrónőktől is. Megcsodálhattunk több százezer forint értékű bőrkesztyűket is. Megtudtuk, hogy a Marvel filmek készítéséhez is pécsi kesztyűt rendelnek, de több külföldi sztár (Rihanna – 2023-as Super bowl), Lady Gaga) is pécsi kesztyűben lépett színpadra.

A Zsolnay Negyedben óriási sikert aratott a gyerekek körében a játszótér, de elmondásuk alapján, a délelőtti kulturális programok közül, a Planetáriumi látogatást élvezték a legjobban.

A délelőtti program befejeztével visszamentünk a kollégiumba ebédelni, majd 1 óra pihenőt követően, indultunk a délutáni, sportos programunkra.

Dinya Illés (Dinyus), a Fittbike Sportegyesület vezetője, tartott nekünk spinning órát. Fontosnak tartom a mozgást, és Dinyust több éve ismerem. Közel 2 évig jártam hozzá rendszeresen spinnig edzésre. Úgy gondolom az első élmény kulcsfontosságú. Mivel a gyerekek közül senki nem próbálta még ezt a mozgásformát, ezért edzőt választottam nem edzőtermet. A spinning kardió edzés, térd fájósoknak is ajánlják, és nem kell hozzá koordináció, egyensúlyérzék vagy kerékpározni tudni.

A gyerekek nem voltak túl lelkesek a spinning óra ötletemtől, de az edzés után, többen fellelkesültek, és azt a visszaigazolást kaptam tőlük, hogy rosszabbra számítottak, örültek, hogy kipróbálták.

Úgy gondolom, hogy egy tartalmas hétvégét töltöttünk együtt, ahol volt idő mozogni, kulturálódni, természetben lenni és a legfontosabb: együtt lenni.

Traubert Annamária

csoportvezető


11. csoport 2023. április

11. csoport

Beszámoló AJTP hétvégéről

 

  1. április 22.-23.-án az AJTP 11. csoportja bentmaradós hétvégét tartott. Az eredetileg tervezett időpont egy héttel hamarabb lett volna, de megfelelő buszt akkorra nem kaptunk. A megvalósítás részben a 13. csoporttal közösen történt. A szombati napon közösen, vasárnap külön-külön bonyolítottuk a programokat.

Az étkezést nagyrészt a kollégiumi étkezéssel oldottuk meg. Szombat délben hideg csomagot ettünk, vasárnap szalonnát sütöttünk.

            Szombat reggel a gyerekek 7:30-kor reggeliztek, 7:45-kor találkoztunk az aulában. Három gyerek betegség miatt nem tudott a programon részt venni. (Angyal Tamara, Kardos Amanda és Kalányos Bianka) Kisérő tanárok Hajdú Anett, Mogyorósi Tamás és Győri Gábor voltak.

A bérelt buszunk 8:00-kor indult Somogyvárra. Kulturált körülmények között utaztunk, 10 előtt érkeztünk a Szent László Látogatóközpontba. A múzeum megtekintése után tanösvényen sétáltunk át a bencés apátság romjaihoz. Innen szép kilátás nyílt a Badacsony felé.

Délben átmentünk a közeli Somogyvámosra. Ott a Krisna-völgyben programokkal vártak minket. Indiai ruhákba öltöztünk, indiai táncot láttunk, zenét hallgattunk. Egy krisnás Tik-Tok sztárral is meglepték a gyerekeket. A program végén megnéztük az üvegházakat, szarvasmarhákat, a gazdálkodás eszközeit.

Négy óra körül indultunk haza, a kollégiumba kb. hat órára értünk.

Vasárnap reggel 8:00-kor volt reggeli. Barta Adél egy ünnepségen lépett fel Véménden, így 20 főre csökkent a csoport létszáma. Kísérő tanárok Kolb-Mesterfalvi Ilona és Győri Gábor voltak. Én 8-ra jöttem a kollégiumba, mert autóval ki kellett vinnem a kellékeket Tettyére. Ott hagytam az autót és visszagyalogoltam a kollégiumba. 9:15-kor indultunk a Zsolnay-negyedbe, ahol 10:00-tól 12:00-ig voltak programjaink. A család és gyártörténeti kiállítást tekintettük meg, majd a Laborban folytattuk a délelőttöt. Nagy lelkesedéssel játszottak, próbálták ki a fizikai kísérleteket. Egy rövid játszóterezés után gyalogoltunk fel a Tettyére. A szintkülönbség sokaknak nehézséget jelentett, a fizikai állóképessége sokaknak nagyon gyenge. A Balázs Pihenőnél sütöttünk szalonnát, sonkát, hagymát, kenyeret pirítottunk. Hatalmas étvággyal álltak neki az ebédnek, gyakorlatilag mindent megettünk. Ebéd után visszasétáltunk a kollégiumba, kb. délután háromra értünk vissza.

 

Pécs, 2023.04.25.                               Győri Gábor

Csoportvezető

 


12. csoport 2023. április

12. csoport

AJTP Hétvége 12-es csoport                                                                                                                                                                                     2023. 04. 22-23

A 12.A osztály, vagyis a 12-es csoport utolsó bentmaradós hétvégéjét Orfűn a Sporttáborban töltötte. A választás, azért esett erre a helyszínre, mert az utolsó hétvégénket kötetlenül, sportosan szerettük volna eltölteni.  Fontos volt a csoport számára, hogy elbúcsúzhassunk egymástól, és az elmúlt 5 év eseményeit, élményeit közösen felelevenítsük. A kora délutáni órákban érkeztünk Orfűre és   kincskereső  játék segítségével ismerkedtünk a területtel. A kincs amit megtaláltunk ballagási idézetekből tevődött össze, közösen egészítettük ki a verssorokat.  A jutalmunk sok nevetés, közös élmények felelevenítése és egy kicsit nosztalgikus hangulat létrejötte. Ezután mindenki a magával hozott meglepetés sütiből, ételből, italból megkínálta a többieket. Az osztályfőnök ekkor csatlakozott hozzánk, és a kollégiumi élmények kibővültek az iskolaiakkal. Vacsora után az egész osztály részvételével a kedvenc csoportos társasjátékunkat játszottuk. A következő nap a sportolás napja volt. Fociztunk, röplabdáztunk, pingpongoztunk, körbe sétáltuk a tavat. Nagy örömünkre néhány szülő is csatlakozott hozzánk. Ezzel bővítve a nosztalgiázást. Így tehát az 5 év eseményeit minden szemszögből láthattuk. A hétvégét közös pizzázással zártuk.

Geráné Dr. Kovács Katalin                                                                                                                                                                      csoportvezető


13. csoport 2023. április

13. csoport

  1. csoport 2023. áprilisi bennmaradós hétvége beszámolója – Hajdú Anett

  1. április 22- én szombaton a 11- es csoporttal együtt Somogyvárra és Somogyvámosra látogattunk.

Somogyváron megtekintettük a Szent László Látogatóközpontot. A gyerekek először egy kisfilmet nézhettek meg, melyben megismerhették Szent László király és általa a 11. század végén alapított bencés apátság történetét. Ezután interaktív eszközökkel felszerelt állandó kiállítást tekinthettek meg, melynek segítségével még inkább élményszerűvé vált a monostor egykori pompája és nemzetközi jelentősége. Érdeklődőbb diákjaim valóban élvezték az ott töltött szűk egy órát, kihasználva a különféle digitális eszközök nyújtotta lehetőséget ismereteik bővítésére.

Ezután lépcsős erdei sétaúton közelítettük meg az apátság romterületét, majd a három emeletes kilátóból megtekinthettük a monostor teljes alaprajzát, illetve a csodálatos panorámát, mely elénk tárult. A gyerekek elfogyasztották szendvicseiket, pihentek, az aktívabbak spontán bújócskázásba kezdtek, kreatív módon meglapulva az apátság fennmaradt évszázados romjai között. Megcsodálhattuk a szépen rendben tartott gyógy- és fűszerkertet, megállapítva, hogy kolikertünkben a legtöbb növény már megtalálható.

Utunkat Somogyvámoson, a majd’ 300 hektáron elterülő, 30 éve alapított Krisna- völgyben folytattuk. Tradicionális indiai öltözékeket vehettünk fel, bár az 5 méteres különleges anyagok, szárik feltekerésénél igencsak elkelt az ott szolgálók segítsége. Rengeteg fotót készítettünk, és a tűző nap ellenére is élveztük magunkon a csodálatos kelméket, melyek viselése hozzásegített bennünket ahhoz, hogy még inkább ráhangolódjunk ennek a varázslatos, békés helynek a rezgéseire.

A színes, Krisna- alakokkal díszített terembe papucsban mehettünk be, ahol a hűvös földön, díszes párnákon foglalhattunk helyet, és megcsodálhattuk egy ott élő kiskamasz lány lenyűgöző indiai táncát, mellyel egy történetet mesélt el számunkra.

Több diákom követi a hosszú évek óta ott élő tiktokert, Vallabhit, akivel volt alkalmuk beszélgetni, kérdéseket feltenni a Krisna tudatú hívők életfilozófiájáról, mindennapjairól. Vallabhi zenélt is nekünk, és lelkünket megérintve énekelte a Hare Krisnát.

Ezután (már levetve magunkról az indiai öltözéket) nagyobb sétát tettünk a főépület körül, ahol megtekinthettük tiszta, rendezett kertjeiket, a tehénistállókat, mely állat számukra szent, s mindegyiknek saját neve van. A tehénistálló bejáratánál elhelyezett “Karma” című szobor szinte beleég az ember tudatába, hiszen a tehénnek emberarca van, furcsa, kényelmetlen érzéseket generálva a húsevők számára. Mindenből árad a természet, a teremtett világ szeretete és tisztelete.

Úgy gondolom, igen tartalmas napot töltöttünk el ezeken a varázslatos, sajátos kisugárzású helyeken, ahol szembesülhettünk történelmünk egy darabkájával, illetve betekintést kaphattunk egy számunkra kevésbé ismert világba. Az a különleges világ- és életszemlélet, mely a Krisna- völgy sajátja, jelenlegi zaklatott, értékvesztett világunkban valódi béke szigete az odalátogató számára, mely óhatatlanul továbbgondolásra, további kérdések feltevésére késztet.

Másnap, április 23- án vasárnap reggel, folytatva a természettel való különleges kapcsolódást, a Mecsekben található Gyükésbe vitt utunk. A távolság miatt odafele természetesen helyijáratú busszal utaztunk, hiszen onnan kellett a kollégiumig teljesíteni a gyalogtúrát. Be kell vallani, utunk első harmada emberpróbáló volt kissé, hiszen igen nagy szintkülönbséget gyűrtünk le, és igen büszke voltam diákjaimra (és természetesen magamra is), hogy sikeresen vettük az akadályokat, és felértünk Dömörkapuhoz. A Flóra- pihenőnél Mogyorósi Tamás túravezetőnk számos érdekességet osztott meg a diákokkal, akik kipihenve a fáradalmakat, ettek, ittak, fotóztak. Csoportképet készítettünk, szerencsére sem okoseszköz, sem gyerek nem pottyant ki a peremen. “Pécs hintájánál” ugyan sorba kellett állnunk a fotózáshoz, de diákjaink lelkesen készítettek különféle kiscsoportos képeket, melyeket azonnal posztoltak közösségi oldalakra. Ezután azt a feladatot kapták, hogy 4-6 fős csoportokba rendeződve kell eljutniuk a Balázs- kilátóig, mely útvonalhoz előzetesen letöltöttek egy útvonaltervet. Mindegyik csapat sikeresen és ügyesen elérte a kijelölt célt, nagyon büszke voltam rájuk, és megkönnyebbültem, hogy senkit nem kell keresgélni az erdőben.

A Balázs- kilátónál csoportképet készítettünk, lefele menet találkoztunk a 11. csoporttal, akik bandukoltak felfele szalonnát sütni. A tettyei romoknál és játszótérnél még időztünk valamennyit, lelkesen csúszdáztak a fiatalok, majd visszasétáltunk a kollégiumba, ahol elfogyasztottuk finom, meleg ebédünket.

Több hónapnyi kihagyás után most volt újra bennmaradós hétvégénk, ráadásul mind az 5 Arany János csoportnak egyszerre, és hálásak vagyunk a jó időért, amelyben részünk volt. Kellemesen elfáradva, jó élményekkel, emlékekkel gazdagodva pihentük ki az együtt töltött két napot.

 


9. csoport 2023. április

9. csoport

 

A program a csoport második félévi összevont kollégiumi hétvégéjeként került megrendezésre.

 

Az utazás pedagógiai célja a történelmi- ismeretek mélyítése, környezettudatosság fejlesztése, zoológiai ismeretek bővítése , a csoportkohézió erősítése, az együttműködés, társas kompetenciák fejlesztése.

Szombaton a reggeli órákban indultunk vonattal Budapestre.

Kelenföldön található szállásunkról a csomagjaink lepakolása után, helyi közlekedéssel, metróval és villamossal jutottunk el az Andrássy útra, a Terror Házába. Idegenvezető mutatta be számunkra hazánk törtélemének tragikus időszakát, melynek megrázó eseményei a házhoz kötődnek. Döbbenetes, hogy nem egy elzárt katonai börtön, vagy egy várbörtön mélyén jártunk, hanem a budapesti polgári világ sugárútján, alig fél méterre a járdától, az emberek hétköznapi világától. A kiállítás több emeleten, szívszorítóan, az eredetei eseményekhez hűen állít emléket az emberi gonoszságnak, és az ezt övező rettegésnek. A kiállításon megtett út az idegen megszállás kezdetétől a megszállás végéig tart.

Bár tanulmányaikban a csoportom diákjai még nem tartanak a XX. század eseményeinél, de azt gondolom a Terror Házában látottak és hallottak segítenek megérteni a totális diktatúrák, a társadalom feletti totális kontroll kialakulásának folyamatát, politikai lépéseit, s a fenntartásához szükséges kegyetlenség, erőszak, terror lényegét.

Nyomasztó, de egyben tanulságos tárlatlátogatásunk után még a történelem témaköréhez kapcsolódóan a dicsőségesebb múlt mementói felé vettük az irányt, a Hősök tere szobrait néztük végig. A Szépművészeti Múzeum Csontvári kiállításáról sem feledkeztünk meg, mint pécsi kötődésű esemény.

A napot a Fővárosi Állatkertben folytattuk. A diákok csoportokat alkottak szobák szerint és feladatokat kaptak, amelyeket az állatkert különböző pontjain kellett elvégezniük. Így biztosított volt, hogy bejárják az egész területet, de saját tempójukban, érdeklődésüknek megfelelően tehették ezt. A Föld Napja alkalmából az állatkert több pontján érdekes programokhoz csatlakozhattak. A különleges állatok szinte testközelből való megfigyelése, a más –más kontinensek élővilágának megismerése különleges élményekkel teli órákat hozott.

A következő programunk az Illúziók Múzeumában volt, ahol egy rövid idegenvezetéssel betekintés nyerhettünk a fizika törvényszerűségeit optikai csalódásokká formáló kiállításba. Az idegenvezetés után a diákok saját maguk fedezhették fel újra a különleges tereket.

Kimerülve értünk vissza a belváros forgatagából Kelenföldre, de annál nagyobb örömmel fogyasztottuk el a megrendelt pizzáinkat.

Vasárnap szintén helyi közlekedéssel jutottunk ki a Tropicariumba, ahol a tengerek élővilága varázsolt el minket. Az interaktív elemeket is tartalmazó kiállításon a természetvédelemre, a vízi világ védelmére is felhívták a figyelmet, érdekes játékok formájában. A rájasimogató pedig különleges fizikai kontaktot is biztosított a diákok számára.

A kollégiumból elhoztuk a csomagjainkat és Budapest legújabb, legmodernebb bevásárló központjában fogyasztottuk el az ebédünket. Eltekintve az ott kapható márkás, minőségi termékek árától, azt gondolom, hogy mindenki számára élmény volt egy kis betekintést kapni a szinte már luxus körülmények, a tisztaság, a modern desing légkörébe.

A „plázázás” után újra vonatra szálltunk és a délutáni órákban értünk Pécsre.

Gazdag és különleges programjaink során első alkalommal töltöttünk úgy két napot Budapesten, hogy csak a helyi közlekedést használtuk. Utaztunk metrón, villamoson, földalattin és buszon. Tervben volt a trolibuszozás is, de idő hiányában kimaradt. Ennek ellenére azt gondolom, hogy nagy távokat jártunk be, közvetlenebbül éreztük a nagyváros dinamikáját, megtapasztaltuk az „embertömeg” valós jelentését. Nyilvánvalóan a problémamentes utazásainkhoz hozzájárult a csoport kis létszáma, de mindenképp szükség volt a fegyelmezettségre, az egymásra figyelésre, együttműködésre is.

 

 

Pécs, 2023.04.24.                                                            Dancsházy-Nagy Ágnes  csoportvezető