Menü Bezárás

november 2023

12. csoport 2023. november

12. csoport

2023.11.17-19.

Péntek: Pénteken felkészültünk a két napos Budapesti kirándulásra. Megbeszéltük a programot és hogy, mire kell figyelni a közlekedés során.

Szombat: Szombaton az utolsó pillanatban érkeztünk a vasútállomásra és vonattal Budapestre utaztunk. A szállás elfoglalása után megnéztük a Kossuth tér nevezetességeit és az ország Parlamentjét. Az Országház a világon a második legszebb épületnek tartott Parlament. A koronát, a jogart és az országalmát is itt tekinthettük meg, bár a Pécsváradi kiránduláson láthattuk a korona pontos másolatát. Az eredeti valamivel sötétebb színű, mint a replika. Pécsi vonatkozásúak a pirogránit szobrok, melyek a Parlament egyes termeit díszítik. A látogatás után a Csillebércről induló kisvasúttal a János-hegyi megállóig utaztunk és egy rövid séta után Budapest legmagasabb pontján álló Erzsébet kilátóból csodálhattuk meg a naplementét a fővárosunk felett. Finom vacsora után a szállásunkon töltöttük az éjszakát.

Vasárnap: Délelőtt az Illúziók múzeumába látogattunk, ahol sok érdekes fény és térbeli játékkal ismerkedhettünk meg, fejtörőkkel, térbeli kirakós játékokkal, görbe szobával, tükör szobával, fény szobával, és sok-sok érdekes és mulatságos fényképet készítettünk. Délután a felújított Operaházat néztük meg. Az épület Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke. Ybl Miklós terve alapján épült és olyan neves festőink alkotásai találhatók benne, mint Lotz Károly, Feszty Árpád, Székely Bertalan, Than Mór. Sok új élménnyel és ismerettel gazdagabban tértünk haza este.


13. csoport 2023. november

13. csoport

2023. november 11-12- i bennmaradós hétvége

2023. november 11- én reggel Horvátországba utaztunk. Kirándulásunk első állomása az Eszék közelében található, és még novemberben is varázslatos Kopácsi-rét természetvédelmi terület volt. Kisvonattal utaztunk a hajókikötőbe, ahol magyar nyelvű idegenvezetőnk már várt minket. Elfoglaltuk helyünket a felülről fedett hajón, és bár igencsak hideg volt, az elénk táruló természeti látványosság, illetve idegenvezetőnk számos információja, kellemesen ízes beszéde különleges élménnyé varázsolta a hajóutat. Rengeteg vízimadarat láttunk, réti sast, ködbe vesző mocsárvidéket, melyet Európa egyik legnagyobbjaként tartanak számon, ahol a lápi életforma szinte érintetlen állapotban figyelhető meg. A jó egy órás hajóút után betértünk egy audiovizuális eszközökkel felszerelt múzeumba, ahol a diákok még inkább elmélyülhettek a Kopácsi- rét gazdag növény- és állatvilágának megismerésében.

Utunk következő állomása az eszéki állatkert volt. Reggel előrelátóan bepakoltuk az AJ tagozat esőkabátjait, így tudtunk belőle osztani azoknak, akiknél nem volt esernyő. A jó egy órás program alatt diákjaim nem panaszkodtak a zord időjárásra, hanem kíváncsian járták végig az állatkert területét, és fotózták a számukra kedves állatokat, amelyek nem bújtak el az eső elől. Tervezett városi sétánk sajnos elmaradt, helyette „buszos városnézést” tartott Mogyorósi Tamás kollégám mikrofonon keresztül, gazdagítva a gyerekek ismereteit. Buszsofőrünk ezután kivitt minket a Portanova bevásárlóközpontba, ahol megszáradhattunk, illetve a gyerekek kisebb ajándékokat vásárolhattak.

Szerencsére a harkányi Zöldkert Vendéglő rugalmas volt, és előbb tudták fogadni csoportunkat. Étkezés szempontjából bennmaradós hétvégéim nagy meglepetése ez az étterem: mind a hely, mind a kiszolgálás és az ételek tekintetében messze felülmúlta az eddigi tapasztalatokat. Eleve sokféle ételből választhatott előzetesen a csoport, mindenki saját ízlése szerint párosíthatta a levest és a második fogást. Az adagok bőségesek és ízletesek voltak. Élőzenénk is volt a terem másik felében lévő kisebb lagzinak köszönhetően. Amikor egy- egy hétvége kapcsán a nevelési célok között megfogalmazzuk a gasztronómiai ismeretek bővítését, valójában ilyesmire gondolunk a kollégákkal. Rendkívül hálás vagyok azért, hogy diákjaimmal ilyen kivételes helyen tudtuk elfogyasztani a finom fogásokat.

November 12- én, vasárnap 10 órakor a Vasarely Múzeumban jártunk. Bő egy órás tárlatvezetést kaptunk egy kiváló múzeumpedagógustól, Vadvári Katalintól. A gyerekek megismerkedhettek a pécsi származású Victor Vasarely művészetével, aki a 20. századi képzőművészet meghatározó alakja, az op art mozgalom kezdeményezője és legnevesebb képviselője. Diákjaim érdeklődő kíváncsisággal hallgatták végig a múzeumpedagógus gondolatait, feltett kérdéseire ügyes, okos feleleteket adtak. Megcsodálták a Vasarely- képeket, a művész és felesége tervei alapján gyártott szőtteseket. A tömény egy órás foglalkozás még a művészetektől messze álló diákjaimra is hatással volt, hiszen Vasarely alkotásaiban fellelhető színek és formák játéka a mai fiataloktól sem áll távol.

Ezután a Szántó Kovács János utcai tekepályára sétáltunk a kellemes, napsütéses őszi időben, ahol a bemelegítés után négy csapatot alkotva, egymással versenyezve két órán keresztül gurítottuk a golyókat. Diákjaim, csakúgy, mint tavaly, ismét nagyon lelkesek voltak, és kérték, a jövő tanévben is tekézzünk.

Úgy gondolom, minden szempontból igen gazdag, tartalmas és jó hangulatú hétvégét zártunk.

Hajdú Anett