Menü Bezárás

február 2024

11. csoport 2024. február

11. csoport

Beszámoló bentmaradós hétvégéről

2024.02.10.11.

 

2024.02.10.-én, szombaton reggeli után, 7:45-kor találkoztunk. A nap programjain a 11. és 12. csoportok tagjai, Geráné Kovács Katalin és Győri Gábor csoportvezetők, Bolla Korinna és Balázsovics Mónika kísérők vettek részt. Szombaton nem tartott velünk a 11. csoportból Horváth Róbert (betegség) Kardos Amanda (igazolatlan hiányzás) és Orsós Kristóf (sakk diákolimpia). A két csoport azért közösen szervezte programját, mert így az utazási költség sokkal olcsóbban megoldható.

A buszunk 8:00-kor indult a kollégium előtt. Hatalmas, 60 személyes járművel mentünk, kényelmesen elfértünk. Első megállónk Nagynyárádon, a kékfestő műhelyben volt. A műhely tulajdonosa sajnos nem tudott jelen lenni, így az ő tanulója, egy egyetemista hölgy tartott nekünk bemutatót. Mivel sokan voltunk, két részre osztottuk a gyerekeket, csak így fértünk el a helységekben. A bemutató ingyen volt, utána vásárolhattunk a műhely boltjában. Katival ezt meg is tettük, mert szemtelenségnek éreztük volna, ha a vendéglátást legalább ezzel nem viszonoztuk volna.

A következő állomás Kölked volt, a Fehér gólya múzeum. A nagy létszámú csoportot itt is ketté kellett osztanunk. Amíg az egyik csoportot körbevezették, (a tárlatvezetés benne volt a belépődíjban) addig a másik csoport tízóraizott. A Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó intézményben sokat fejlődhetett a diákok természetről alkotott képe.

A mohácsi Szent Miklós vizimalomba és taposómalomba kb. 11:30-kor érkeztünk. A tulajdonos család tagjai alaposan tájékoztattak minket a malom történetéről, a magyarországi malmok fajtáiról, felhasználásukról. A gyerekeknek nagyon tatszett, hogy a taposómalmot ki is próbálhattuk.

A busójárás megközelítése nem volt egyszerű. Sofőrünk ügyességének köszönhetően bejutottunk a buszpályaudvarra. A gyerekek szabad programot kaptak, a rengeteg látnivalóra a több mint két óra épp csak elég volt. A hatalmas kirakodóvásár végignézése is több órát vett igénybe. Néhány lányt megdobáltak a busók liszttel, tollal, darával. Az egyik lányt a botjával is megütötte egy busó, más probléma nem történt. A buszunk 15:30-kor indult vissza, kb. 16:30-ra értünk a kollégiumhoz.

A vasárnapi programjainkat már külön szerveztük, csak a 11. csoport vett részt rajtuk. A résztvevők száma nem változott. Orsós Kristóf megnyerte a diákolimpia megyei versenyét, vasárnap már velünk tartott. Berta Izabella megbetegedett, édesapja jött érte a kollégiumba délelőtt, hazavitte. 9:45-kor indultunk a kollégiumból a Csontváry Múzeumhoz. Tárlatvezetést nem kértünk, így féltem tőle, hogy néhány perc alatt végigrohannak a termeken. Kellemesen csalódtam, kb egy órán keresztül maradtunk. Sok gyereknek kifejezetten tetszettek a festmények. Elolvasták a tályékoztató táblákat, fényképezték a képeket.

Délben elfogyasztottuk az ebédet. Az étkezést, épp úgy, mint a hétvége többi étkezését a vasárnapi vacsora kivételével, a Hungast biztosította. Utána gyalogoltunk egy bő félórát Uránvárosig, ahol két órát tekéztünk. A testmozgás után újabb gyaloglás következett, összességében alaposan elfáradtak a gyerekek.

A vacsoránkat magunk készítettük el. Grilleztünk és tárcsáztunk. Mivel az eső egyre jobban esett, a kollégium előtti fedett részen tudtuk ezt megtenni. A zöldségeket, krumplit, virslit, kolbászokat, csirkemellet és csirkeszárnyat mind megsütöttük. Nagyon jó étvágyú volt a csapat, ennek ellenére maradt belőle másnapra is. Este 6 óra lett, mire a sütögetéssel, étkezéssel és elpakolással végeztünk.

Győri Gábor

csoportvezető

 


12. csoport 2024. február

12. csoport

2024.02.10-11.

Péntek: Pénteken kitakarítottuk a szobáinkat, hogy a délutáni szülői értekezlet után a szüleink lássák, hogy milyen rendezett körülmények között lakunk.

Szombat: Szombat reggel elindultunk Mohácsra a busójárásra, útközben először megálltunk Nagynyárádon és megnéztük a kék festő múzeumot, itt megismerkedhettünk a kék festés technikájával. Ezután Kölkeden a fehér gólya múzeumban álltunk meg, itt biológia ismereteinket bővíthettük, a vizes élőhelyek élővilágának megismerésével. Mohács elővárosában az eredeti állapotába helyreállított Szent András vízimalom meglátogatásával, nem csak a malom cicáival, de a búzaőrlés nehéz de érdekes munkájával is megismerkedhettünk. Mohácson már a szórakozáson, élmények gyűjtésén volt a hangsúly, sokan és szívesen fotózkodtak a busókkal, és a gazdag kézműves termékeket kínáló vásárt is végig járhattuk. A mohácsi busójárás kulturális világörökség része a sokácok tél űző hagyományaira épülő, kézi faragású maszkokat viselő helybéliek többnapos vigassága. A népi hagyományokat őrző zenei és tánc csoportok fellépésének ad teret, országon belülről érkező és határainkon túlról érkező csoportoknak. Jókedvűen és élmény gazdagan tértünk vissza a kollégiumba.

Vasárnap: Vasárnap úgy terveztük, hogy korcsolyázni megyünk délelőtt, de sajnos ezt a programunkat az enyhe idő és a szitáló eső meghiúsította. Kicsit átszerveztük a vasárnapot és délelőtt a Csontváry múzeumba mentünk, ebéd után pedig az óriáskeréken és moziba voltunk. Jutott idő délután tanulásra is.