Menü Bezárás

10. csoport 2018. december

  1. DECEMBER 7. 8. 9.

 

Az év utolsó hétvégéjének programjai a következők voltak.

Péntek délután a tanulók ellátogattak a Pécsi Székesegyházba, ahol idegenvezető segítségével bejárták az épületet, és sok új és érdekes információt kaptak a műemlék történetével kapcsolatban. Külön érdekesség volt, hogy az egyik toronyból megtekinthették a város panorámáját is.

A szombat délelőtt tanulással telt, majd délután felkerestük a Pécsi Zsolnay Múzeumot. Itt egy idegenvezetéses sétát tettünk. Megismerkedtünk többek között a Zsolnay család történetével, megtudtuk, hogyan lett az egyszerű műhelyből világhírű manufaktúra. A kiállítás termeiben meg is szemlélhettük azokat a produktumokat, amelyeket a gyár készített; így például az épületdíszítő elemeket, cserepeket, a kályhákat, néhány használati tárgyat. Érdekesek voltak a török és a japán motívumokkal díszített vázák és csempék, amelyeket a gyár külföldi megrendelésre készített. Hallottunk az eozin történetéről is, amely végül is a gyárnak meghozta a világhírt.

A múzeumlátogatás és egy gyors vacsora után elindultunk a Pécsi Kodály Központba. Itt a Pécsi Filharmonikusok előadásában két művet hallgattunk meg Ottorino Respighitől, Leonardo Sini karmester vezényletével. Ő volt a tavalyi, Pécsett megrendezett karmesterverseny első helyezettje. Bár a komolyzenei programok nem aratnak egyöntetű sikert a tanulók körében, véleményem szerint az időnkénti ilyen jellegű rendezvényeken való részvétel fontos szerepet játszik a kamaszok ízlésvilágának formálásában, személyiségük több oldali fejlesztésében.  Az előző tanévben is meghallgattunk egy élő hangversenyt. Tapasztalatom szerint az idei koncerttermi viselkedésük és a programhoz való hozzáállásuk lényegesen javult azóta.

Vasárnap délelőtt egy csoportos kézműves foglalkozáson vettek részt a tanulók. A téma a karácsony volt. Többféle ajándéktárgyat készítettek különböző alapanyagok felhasználásával. Az elkészült remekművek bizonyítják, hogy diákjaink kitűnő kézügyességgel és remek fantáziával rendelkeznek, nagyon kreatívak.

Ebéd után egy sportesemény zárta le a hétvégi programsorozatot; a tanulók egy bowling klubba mentek, ahol csapatokat alkotva versenyeztek egymással. Valamennyi részvevő aktív volt, nagyon jól érezték magukat és fáradtan, némi izomlázzal tértek vissza a kollégiumba.