Menü Bezárás

10. csoport 2018. november

AJTP HÉTVÉGE

  1. november 23. péntek

Ezen a napon a csoport látogatást tett a Pécsi Bányászati Múzeumban. A kiállítás tárlatvezetője részletesen ismertette a komlói szénbányászat történetét, kitért az uránbányászatra. Megtudtuk, hogy a bányászat beindulása egyúttal fellendítette a régiót, miután több ezer bányász család élt a városban. Az is kiderült számunkra, hogy Uránváros is akkoriban létesült. A tárlókban sok korabeli eszközt – többek között csákányt, lámpásokat, tájolót, és különböző mérésekhez használt eszközöket is láthattunk. Külön érdekesség volt, hogy a múzeumban látható egy, a bányászok által felszínre hozott ősállat láblenyomata is. Sajnos a kiállítás föld alatti része jelenleg nem látogatható, de így is elegendő információt kaptunk a bányászok életéről, az általuk végzett veszélyes és fáradságos munkájáról.

 

  1. november 24. szombat

Reggel 9 órakor a Pécsi Busz Pályaudvarról indultunk Hosszúheténybe. Sajnos már reggel látszott, hogy az időjárás nem lesz kegyes hozzánk, mivel kissé hűvös volt. Megérkezésünkkor Gerencsér Mercédesz, csoportunk tanulója várt bennünket. Az ő vezetésével elindultunk Püspökszentlászlóra, hogy megnézzük az arborétumot. Menet közben az idő esősre fordult, így a táv végéig csak egy kis, lelkes csapat jutott el. Út közben szépen felújított falusi házakat láttunk és gyönyörködtünk az őszi táj szépségeiben. Kissé fáradtan érkeztünk a Tavasz Étterembe, ahol egy finom ebédet fogyaszthattunk el, majd a Tájházba mentünk. Itt a helyiek által összegyűjtött régi berendezési tárgyakat, használati eszközöket, nézhettünk meg. Nagyon érdekes volt a helyi népviseletbe öltöztetett bábu és a „füstös” konyha.

 

  1. november 25. vasárnap

A délelőtt folyamán a Zsolnay Negyed mentünk, ahol megtekintettük Virgilius Moldovan romániai születésű Bécsben élő szobrászművész kiállítását. A gigantikus, többnyire szilikonból készült szobrok megdöbbentő látványt nyújtottak, mivel a művész az emberi testet a maga realitásában ábrázolja, a műalkotások nem az emberi test szépségét emelik ki. Érdekes volt szembesülni ezzel.

A hétvégi program a délutáni mozi látogatással zárult. A filmet a tanulók kérésére választottam ki.