Menü Bezárás

10. csoport 2019. február

 2019. 02. 16-18.

 

A februári hétvége első napját a tanulmányútra való felkészüléssel kezdtük. Péntek délután a tanulók adatokat kerestek Balatonfüred nevezetességeiről, a reformkori Füred jellegzetes épületeiről, híres emberekről, elsősorban Jókai Mórról.

2 szoba erre a délutánra időzítette a nagytakarítást is.

Szombaton kora reggel indultunk Balatonfüredre, ahol először megtekintettük a Jókai Emlékházat. Megnéztük a villa helyiségeit; a nappalit, a hálószobát, a konyhát és a dolgozószobát, ahol az eredeti használati tárgyak között megtalálható volt az íróasztal, amelyen az író egyik leghíresebb regényét, az Aranyembert megalkotta.

A következő helyszín a Helytörténeti Kiállítás volt. Az idegenvezető részletesen mesélt a reformkori Füred életéről, arról, hogyan éltek, mivel töltötték szabadidejüket akkoriban az odalátogató vendégek. Választ kaptunk arra, hogyan keletkezett a Füred név, hogyan épült fel az első fürdő, és hogyan jött létre az első balatoni hajózási társaság.

A közel másfél órás kimerítő tárlatvezetés után következett a Vitorlázeum felkeresése. Itt a csoport ízelítőt kapott a vitorlázás gyakorlatából, a csomókötéstől a viharban történő hajókázásig, ami természetesen szimulátor segítségével történt.

A füredi látnivalók megtekintése után a következő állomásra, Tihanyba mentünk. Az Apátságban megnéztünk egy kisfilmet, majd idegenvezető segítségével bejártuk a templomot.

Vasárnap délelőtt túrázni mentünk. Petőfi-aknáról indultunk és oda is érkeztünk vissza. A kb. 8,2 km-s út során érintettük a Vasasi vízfolyást, a Hársas-forrást, a Medve tavat – amit még jég borított –  és felmásztunk a Köves-tetőre. Útközben a Fa Book alkalmazás segítségével beazonosítottuk a gyertyános-tölgyes erdőtársulás fontosabb fáit. Megfigyelhettük az erdőirtás és a külszíni bányászat nem kívánatos hatásait. Végül a kövestetői kilátóból gyönyörködhettünk a mecseki panorámában. Bár az időjárás kellemes volt, a tél végi talajviszonyok időnként megnehezítették a gyaloglást, többször állta utunkat sártenger. Jól esett a zuhanyozás, amikor megérkeztünk.