Menü Bezárás

10. csoport 2019. március

  1. 03. 08.

Ezen a délutánon a csoporttal a gokart pályára mentünk. A tanulók régi álma valósult meg, mert többen már szerették volna kipróbálni a kisautók vezetését. Rövid eligazítás után indulhatott a „verseny”. Kivétel nélkül mindenki nagyon élvezte a programot.

  1. 03. 09.

Szombaton reggel Kaposvárra utaztunk. Először a Rippl Rónai Múzeumba mentünk. Az épület három szintjén három különféle kiállítást tekintettünk meg. A földszinten volt a néprajzi kiállítás. Régi, különböző alkalmakkor viselt ruhadarabok, edények, faragott pásztorbotok voltak kiállítva. A látványraktár négy termében fa és szarutárgyak, szőttesek mellett szűcsmunkák, szűrök is megtekinthetőek. A mézesbábos formák és a kékfestő nyomódúcok mellett a népi gyermekjáték gyűjtemény válogatott darabjai teszik sokszínűbbé a bemutatott anyagot.

Az első szinten található kiállítás a Természeti örökségünk címet viseli. A megye természeti értékeit bemutató kiállítás bevezetőjében Somogy megye földrajzi helyzetének, domborzatának ismertetése után annak földtörténeti kialakulásával ismerkedhetünk meg. Négy vitrinben láthatók a földtörténeti korok jellemző kőzetei és ősmaradványai. A folyosóról nyíló termekben Somogy legfontosabb természetes életközösségei, azok növény- és állatvilága tekinthető meg. Egy-egy nagyméretű, látványosan berendezett dioráma (életkép) mutatja be az egyes élőhelyek – az erdő, a tó, a láp, a homoki erdők és gyepek – élővilágát. A vitrinekben gerinctelen állatok mini életképeiben, préselt növényekben és rovarpreparátumokban gyönyörködhettünk.

Végül a második szinten jártunk, ahol Rippl Rónai Ödön gyűjteményét tekintettük meg. Rippl-Rónai Ödön 1921-ben bekövetkezett halála után 1257 db-ból álló gyűjteményt hagyott Somogy vármegyére. Ez az értékes hagyaték vált a kaposvári gyűjtemény gerincévé. A kollekció meghatározó részét képezik a festőművész Rippl-Rónai József alkotásai, ezek java része a Róma-villában tekinthető meg. A kiállítás a 19. század végi és a 20. század eleji modern magyar festészetről ad áttekintést. Az előterében a vitrinekben elhelyezve láthatók.

Rippl-Rónai Ödön által gyűjtött iparművészeti tárgyak, és a múzeum szecessziós gyűjteményének legszebb tárgydarabjai.

Egy rövid városi séta után a Virágfürdőben töltöttük a délutánt.

  1. 03. 10.

A vasárnap délelőtt a sportolás jegyében telt el. Spinning edzésen vettek részt a tanulók. Délután pihenésképpen megtekintettünk egy filmet az Uránia Moziban.