Menü Bezárás

10. csoport 2022. május

  1. május 28-29.

A program pedagógiai célja

Történelmi és néprajzi ismeretek bővítése, természeti értékeink megismerése, csoportkohézió erősítése, mozgáskultúra fejlesztése

Szombat

Az idő nem volt kegyes hozzánk, így szombat reggel esőben indultunk el a kollégiumból a Pécsi Autóbuszállomásra, ahol felszálltuk az Orfűre induló Volánbuszra. Mentesítő járatot kaptunk, így az út során, a csoporton kívül, alig szállt fel valaki a buszra.

A hétvége különlegessége az volt, hogy a korábbi hétvégéinkkel ellentétben nem a kollégiumban, hanem az Orfűi Sporttáborban töltöttük az éjszakát.

Megérkezve a táborba, elfoglaltuk a szobáinkat, majd ezt követően átsétáltunk a Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpontba. Tárlatvezetőnk mesélt a ház építésének történetéről, ökológiai szerepéről, céljaikról, és Orfű településen betöltött szerepéről. Az előadást követően megnéztük az interaktív tárlatot, ami játékos formában mutatta be a Nyugat-Mecsek és a négy tó ökológiai értékeit, Orfű turisztikai látványosságait, kulturális kincseit.

A program után visszasétáltunk a sporttáborba, ahol elfogyasztottuk az ebédünket.

Eredeti tervek alapján, ebéd után, sárkányhajózni mentünk volna, de elhalasztottuk egy későbbi, naposabb időpontra. Mivel az eső nem esett, és a gyerekek nagyon szerettek volna fürdeni a tóban, ezért a kollégákkal engedtünk a nyomásnak, és elsétáltunk a szabadstrandra, ami a szállásunktól 25 perces sétára volt.

Nagyon büszke vagyok a gyerekek hozzáállására. Nem volt napsütés és kánikula aznap, de nem hagyták, hogy az időjárás legyőzze őket. Szinte mindenki bement a tóba, többen úsztak, és ugráltak is a strandon kialakított stégről. Nagyon élvezték a vizet, és egymás társaságát. Ha naposabb időt fogtunk volna ki, akkor biztos vagyok benne, hogy a délután nagy részét itt töltöttük volna, de így kb. 1 órás program kerekedett belőle.

Száraz ruhákban átöltözve, visszasétáltunk a szállásra, majd forró fürdő után, vacsoráztunk. Vacsora után összegyűltünk a társalgóban, és activityvel, kártyajátékokkal, léghokival, és Bajnokok Liga mérkőzés nézésével zártuk a napot.

Vasárnap

Másnap korán kezdődött a napunk, mert 6.30-kor volt az ébresztő. Bőséges reggelit és az azt követő szobaellenőrzést követően, elhagytuk a tábor területét.

Hétvégénk következő állomása az Abaligeti Cseppkőbarlang és Denevérmúzeum volt.

Az Abaligeti-barlang kiépített főágát jártuk be szakvezetés keretében. Sok érdekességet és történetet hallottunk a különböző cseppkőformákról.

Kipróbáltuk milyen sötét van a barlangban világítás nélkül. Néhány percre lekapcsolta a túravezetőnk a világítást. A sötétség nem tartott sokáig, de több diák jelezte, hogy nem volt jó ötlet. J

A barlangi túránk befejeztével megnéztük a Denevérmúzumot, ami a barlangtól néhány perces sétára volt. A múzeum 2019-nyarán teljes egészében megújult, informatikai alapú interaktív eszközökkel, látványos, minden korosztály számára élményt kínáló installációkkal hozza közelebb a látogatókhoz a denevérek életét. Megismertük a denevérkutatás történetét és eszközeit, a Magyarországon élő denevérfajokat, élőhelyeiket, táplálkozási és szaporodási szokásaikat.

Múzeum után sajnos 1,5 óra volt a busz indulásáig. Az idő ma sem volt kegyes hozzánk, az egész napos eső miatt, nem volt sok programlehetőségünk. A fiúk ma sem hagyták, hogy az időjárás felülkerekedjen rajtuk. Az ajándékboltban vettek egy zsebpecát, és sikerrel ki is fogtak egy halat, amit a fénykép után visszaengedtek a tóba.

A rossz időjárás ellenére egy tartalmas, jó hangulatú közös hétvégével zártuk az idei bentmaradós hétvégéket.

Traubert Annamária

csoportvezető