Menü Bezárás

10-es csoport 2023. április

A program pedagógiai célja

Kulturális örökségeink megismerése, csoportkohézió erősítése és a mozgáskultúra fejlesztése.

Szombat

A 2023-as év első bentmaradós hétvégéjének mai állomása, a Malomvölgyi parkerdő volt.

A kollégiumból helyi buszjárattal jutottunk el Malomvölgy fordulójáig, ahonnan kb. 1 órás séta következett, hogy elérjük az úticélunkat, ahol az egész napot töltöttük.

A Malomvölgyi parkerdő mintegy 380 hektár erdő borított területen, 90 hektár rekreációs külterületen, további 23 hektár vízfelületen fekszik. A Malomvölgyi tavak, zsilipekkel elválasztott mesterséges tóegyüttes. Két tóból áll, mi a Kökényi-tó közelében telepedtük le. A tavak körül mintegy hat kilométer hosszú sétaúthálózat található, melyek mentén padok, tűzrakók, esőbeállók, futballpályák, ivó kutak és játszóterek találhatóak.

Miután megtaláltuk azt a tűzrakót, ahol az ebédünket készítettük el, előkerültek a táskákból a plédek, könyvek, focilabdák és röplabdák. Társaságunkhoz csatlakozott Molly nevű golden retriever kölyökkutya, aki a gazdája családjával volt ugyanitt. A csoport tagjai és a kölyökkutya hamar egymásra találtak.

Martin és Miklós felvállalta a tűzfelelős feladatát, így ők neki is álltak a tűz készítésének, hogy mihamarabb neki tudjunk kezdeni az ebédünk sütésének. Míg vártuk, hogy a tűzből parázs legyen, a gyerekek kisebb-nagyobb csoportokban felfedezték a parkerdő nyújtotta lehetőségeket. Aznap horgász verseny volt, így volt lehetőségük szép kapásokat nézni. Voltak, akik felkeresték a kilátókat, és voltak, akik a játszótéren töltötték az idejüket. Voltak, akik a plédekre heveredve olvastak, és voltak, akik kártyáztak vagy beszélgettek.

Többen az ebéd elkészülte előtt éhesek lettek. A hozott zsírból Beni finom zsíroskenyereket készített előételnek.

Mikor elkészült a parázs, mindenki elkészítette a szalonnából, krumpliból és hagymából az ebédjét. Többen alufóliába csomagolták a hagymákat és krumplikat, de voltak, akik nyársra húzták. A nyársra szúrt szalonna zsírját kenyérre csepegtettük.

A füst tartósított minket, senki szeme nem maradt szárazon.

Ebéd után a busz indulásáig szabadprogram következett. Többen a plédeken pihentek, beszélgettek, kártyáztak. Arra számítottam, hogy a gyerekek szétszélednek a szélrózsa irányába, de helyette az egész program alatt, együtt maradt a társaság.

Az időjárás végig fantasztikus volt, többségében végig sütött a nap. A gyerekek meg is jegyezték, hogy ennyi napsütéshez nincsenek hozzászokva a bentmaradós hétvégéken. J

Több célom volt a mai napi programunkkal. Egyrészt, szerettem volna megmutatni a gyerekeknek az egyik kedvenc pécsi helyemet, ahol sok időt szoktam tölteni, másrészt pedig az egész napi kötetlen programmal és közös nyárs készítésével, a csoportkohéziót szerettem volna erősíteni. Mindkét cél sikeresen teljesült.

Miután összepakoltunk, a busz felé vettük az irányt.

 

Vasárnap

A vasárnap délelőttöt a Zsolnay Kulturális Negyedben töltöttük.

Programunk első állomása a Planetárium volt.

A planetárium az „égbolt színháza”, mely egy kupolafelületre (félgömbre) a csillagos égbolt valósághoz megtévesztően hasonló látványát vetíti. A nyolc méteres kupolában Digitárium Kappa típusú, Európában elsőként működő, vetítőberendezés fogadja a látogatókat.

A planetáriumi „Kalandozás a csillagos égbolton c. előadást Dr. Gyenizse Péter tartotta nekünk.

Pétert még az egyetemről ismerem. Akkor még doktorjelöltként, ő tartotta nekem a Csillagászati földrajz szemináriumot, és mind akkor, most is érdekes előadást tartott. Megtudtuk, hogy a csillagok valójában Napok, és sok új ismerettel lettünk gazdagabbak a csillagképekről, a hozzá kapcsolódó mondákról, a Holdról, a Napról, a bolygókról, a meteoritokról, üstökösökről és a hullócsillagokról is.

Péter interaktív előadást tartott. Sokat kérdezett a gyerekektől, amire ügyesen tudták a választ.

Az előadást követően a Nosztalgia Cukorka Látványmanufaktúrában volt lehetőségünk bepillantást nyerni a cukorkakészítés folyamatába, amelynek végén, az akkor készített, langyos, levendula ízesítésű cukorkát meg is kóstolhattunk.

Programunk következő állomása a Látványmanufaktúra volt, ahol egy elválasztó üvegfalon keresztül betekintést nyerhettünk az európai hírű porcelánmanufaktúra több, mint 150 éves múltra visszatekintő gyártási folyamatába. Kérdéseket tehettünk fel a dolgozó festőknek, akik ép eozin dísztárgyakat festettek. A Látványmanufaktúra vége a boltba vezetett, ahol láthattuk az egyes dísztágyak, porcelán termékek árát is.

A délelőtti programunk utolsó állomása az 1861 Kesztyűmanufaktúra volt.

A gyerekek feladata egy rejtvény kitöltése volt, amire a válaszokat a kiállításon és a látványmanufaktúrában szerzett információkból gyűjthették össze párosával. A rejtvényt leggyorsabban helyesen kitöltők (Melinda és B. Szabina) jutalmat kaptak.

Az 1861 Kesztyűtörténeti Kiállításán megismerkedhettünk a kesztyűkészítés kezdeteivel, a Hamerli és a Hunor Kesztyűgyárak történetével. A látványmanufaktúra területén bepillantást nyerhetünk a kesztyűkészítés folyamataiba, és volt lehetőségünk kérdezni az épp dolgozó varrónőktől is. Megcsodálhattunk több százezer forint értékű bőrkesztyűket is. Megtudtuk, hogy a Marvel filmek készítéséhez is pécsi kesztyűt rendelnek, de több külföldi sztár (Rihanna – 2023-as Super bowl), Lady Gaga) is pécsi kesztyűben lépett színpadra.

A Zsolnay Negyedben óriási sikert aratott a gyerekek körében a játszótér, de elmondásuk alapján, a délelőtti kulturális programok közül, a Planetáriumi látogatást élvezték a legjobban.

A délelőtti program befejeztével visszamentünk a kollégiumba ebédelni, majd 1 óra pihenőt követően, indultunk a délutáni, sportos programunkra.

Dinya Illés (Dinyus), a Fittbike Sportegyesület vezetője, tartott nekünk spinning órát. Fontosnak tartom a mozgást, és Dinyust több éve ismerem. Közel 2 évig jártam hozzá rendszeresen spinnig edzésre. Úgy gondolom az első élmény kulcsfontosságú. Mivel a gyerekek közül senki nem próbálta még ezt a mozgásformát, ezért edzőt választottam nem edzőtermet. A spinning kardió edzés, térd fájósoknak is ajánlják, és nem kell hozzá koordináció, egyensúlyérzék vagy kerékpározni tudni.

A gyerekek nem voltak túl lelkesek a spinning óra ötletemtől, de az edzés után, többen fellelkesültek, és azt a visszaigazolást kaptam tőlük, hogy rosszabbra számítottak, örültek, hogy kipróbálták.

Úgy gondolom, hogy egy tartalmas hétvégét töltöttünk együtt, ahol volt idő mozogni, kulturálódni, természetben lenni és a legfontosabb: együtt lenni.

Traubert Annamária

csoportvezető