Menü Bezárás

11. csoport 2018. október

2018. 10. 12-14.

Októberi kollégiumi hétvégénken, szombati napon ellátogattunk Pécs-Somogy Bányászati és Iskolatörténeti Kiállításra. A kiállításon képet kaptunk a város ezen részében működő, de azóta már bezárt bányákról, a nehézségekről, az akkori életről, és az azóta bekövetkezett változásokról. Kipróbálhattuk a használati tárgyakat, ruházatot.

Vasárnap külön járattal a Deseda tó felé vettük az irányt, ahova kollégiumi bicikliket is vittünk magunkkal.

A Deseda tó és környéke helyi jelentőségű védett természeti terület, amely változatos élővilágnak ad otthont. Ennek képviselőit csodálhattuk meg a Fekete István Látogatóközpont földszintjén és galériájában berendezett „Békalencse, vízipásztor, fakopács – a Deseda élővilága” című kiállításban. A környék jellegzetes állat-, növény- és gombafajait a sokszínűen berendezett vitrinekben ismerhettük meg, míg a hatalmas akváriumban a Deseda-tavi, élő halak láthatóak. A kiállítást színvonalas tárlatvezetéssel együtt néztük meg.

Az osztály három külön csoportot alkotott, és mindenkinek alkalma volt a kiállítást megnézni, csónakkal evezni és körbe tekerni a tavat.

A Deseda-tó – Magyarország leghosszabb mesterséges tava – Kaposvártól északra helyezkedik el. A tó eredetileg vízkár-elhárítási célokat szolgált, de mára a környező erdőkkel együtt igen jelentőssé vált a turisztikai és rekreációs szerepe is. Kerékpárosok számára is kiemelt célpont lehet, mivel a tavat egy mintegy 14,5 km hosszúságú kerékpárút kerüli meg. Az erdőkön, hidakon átvezető, vízparton haladó útvonal elágazásainál kis táblák jelzik, merre vezet az út. Egy Európai Uniós pályázat keretein belül megépült a Deseda látképét jól bemutató kilátó, ami a Fekete István Látogatóközponttól induló kirándulóhajó első megállóhelye is egyben.

A nap folytatása és egyben befejezése a Rippl Rónai Emlékház megtekintésével zárult.

A program nagyon jól sikerült, mindenki jól elfáradt, de nagyon nagy élmény volt a csoport számára.