Menü Bezárás

11. csoport 2020. február

2020. február 7-8-9.

A februári kollégiumi hétvége pénteki napját a havi nagytakarítással kezdtük. Mindenki szorgoskodott és sikerült alaposan kitakarítanunk és fertőtlenítenünk a szobákat.

A takarítás után egy sportos késő délután következett, ahol falmászás, squash, biliárd, pingpong, kardió gépek és súlyzók használatára volt lehetőség. Az egész délután nagyon aktívan telt, mindenki megismerkedhetett új edzésformákkal, gépekkel.

Szombati napon reggel távolsági busszal Kaposvár felé vettük az irányt. A másfél órás utazás után a belvárosi Rippl-Rónai Múzeum felé vettük az irányt.

A Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum Kaposvár és Somogy megye történelmi, tudományos, kulturális és művészeti örökségének őrzője és közvetítője. A múzeum Magyarország harmadik legnagyobb tudományosan rendszerezett vidéki közgyűjteménye, amely több mint 2,5 millió műtárgy állagmegóvását, őrzését, feldolgozását, kutatását biztosítja. Somogy és Kaposvár természeti, régészeti, újkortörténeti, néprajzi, valamint képző- és iparművészeti értékeivel négy állandó kiállításon ismerkedhettünk meg.

Rippl-Rónai Ödön Gyűjteménye

A múzeum képző- és iparművészeti gyűjteménye – melynek alapja Rippl-Rónai Ödön 1257 darabból álló, 1921-ben Somogynak adományozott páratlan kollekciója – kiemelkedő jelentőségű és nemzetközi rangú.

Természeti örökségünk

A megye természeti értékeit bemutató kiállítás bevezetőjében Somogy megye földrajzi helyzetének, domborzatának ismertetése után annak földtörténeti kialakulásával ismerkedtünk meg. Négy vitrinben mutatták be a földtörténeti korok jellemző kőzeteit és ősmaradványait. A folyosóról nyíló termekben Somogy legfontosabb természetes életközösségei, azok növény- és állatvilága tekinthetők meg.

Fejezetek Somogy néprajzából

A kiállítás az 1909-ben alapított múzeum néprajzi gyűjteményéből a pásztorélet tárgyaival, a pásztorok díszítőművészetével, a ruhakészítő iparosok munkáival, a paraszti sorban élt emberek hétköznapi és ünnepi viseletével, valamint az emberélet fordulói közül a temetkezés, a gyász hagyományaival ismerteti meg a látogatókat.

A bemutatott tárgyak és fotók a 19. század második felét és a századforduló időszakát idézik. A kiállítás megismerésében és feldolgozásában az ismeretek elmélyítésében egy a múzeum által kiadott kis füzet- feladatokkal segített, melyet mindenki nagy lelkesedéssel töltött ki.

A múzeum után a kaposvári Virágfürdőbe mentünk ahol fáradalmainkat kipihenhettük, felfrissülhettünk és élveztük a februári napsütést a medencékben ülve. A fürdő után távolsági busszal visszatértünk Pécsre.

Vasárnap reggel elutaztunk Komlóra ahol helyi busszal kimentünk a komlói MiniZooba. Ez a kis állatkert 2016-ban nyitotta meg kapuit. Állataik többsége simogatható, sétáltatható, etethető, interaktív, élménydús időtöltésben volt részünk, közben fontos dolgokat tudhattunk meg tartásukról, fontosabb jellemzőikről. Számos mentett állat lakik náluk, akik egész életükben igénylik az emberi gondoskodást. A látogatást nagyon élveztük és sok új ismeretre tettünk szert, köszönve ezt a MiniZoo vezetőjének. A MiniZoo után visszabuszoztunk Komló belvárosába és a Komló feliratnál még készítettünk néhány osztályképet emlékbe. Kora délután értünk vissza Pécsre sok élménnyel gazdagodva.

Pécs, 2020.02.20                                Gyenes-Börcsök Zsófia csoportvezető