Menü Bezárás

11. csoport 2024. május

2024.05.25-26.

2024.05.25.-án, szombaton, reggel fél nyolckor találkoztunk a csoporttal. Elfogyasztottuk a Hungast által biztosított reggelit, és felvettük a vasárnapi vacsorára kapott hideg csomagot. Az osztályból sajnos hiányzott Horváth Róbert (egészségügyi probléma) Vavika Richárd (Szent Ágota gyermekvédelmi központ gyermeknapja) Király Szabina (Baranya Táncegyüttessel lépett fel) Pyber Boglárka pedig betegség miatt. Kisérőnk Bolla Korinna osztályfőnök volt. Eredetileg azt terveztük, hogy Tarr Krisztián is kisérő lesz, de ő balesete miatt ezt nem tudta vállalni.

Reggel ünnepléssel kezdtünk, Bolla Korinna születésnapjára tortát és virágot kapott a gyerekektől. A torta elfogyasztása után bepakoltunk a kisérő autóba, majd lesétált a csoport a buszvégállomásra. A menetrend szerinti 9:00-kor induló busszal mentek Szászvárra. A szászvári várat idegenvezető segítségével tekintettük meg. A múzeum rendkívül interaktív, rengeteg dolgot meg lehet fogni, fel lehet próbálni. Nagyon érdekes volt a padlót beborító térkép, a páncéling, fém sisakok, püspöki ruha is. A gyerekeknek ez nagyon tetszett, pozitív visszajelzések születtek.

Péntek délután Szászvár-Nagymányok térségében komoly eső volt, így a természetjárást át kellett terveznünk. A 12:15-kor induló busszal Magyaregregyig utaztunk, Innen gyalog közelítettük meg a kulcsosházat. Ott kellemetlen meglepetések vártak minket, mert az előzőekben megbeszéltekhez képest sokkal rosszabbak voltak a körülmények. A wc nem volt zárható, és a patakból hozott vízzel tudtuk leöblíteni. Használható mosdóhelység, lavór nem volt. A matracok egy része vizeletfoltos, egérszaros volt. Minden matrac többé-kevésbé dohos, penészes volt, és ezért a szobákban is dohszag volt. Tanári szoba nem is létezett, pedig a hirdetésben ez szerepelt.

A szálláson tapasztalt körülmények sok gyerek kedvét elrontották. Miután lepakoltuk a felszerelést, forráskereső túrára indultunk. Jártunk a kempingnél, a Vár-forrásnál, az Ádám-Éva forrásnál, elsétáltunk Kisújbánya irányába. A Vár-forráshoz többször visszatértünk ivóvízért, a kempinghez pedig kávéért és térerőért. Szászvárral szemben a mi völgyünkben nem volt túl sáros a talaj, vasárnapra szinte teljesen felszáradt az erdő.

Étkezésről saját magunk gondoskodtunk. Eredetileg szombat délután grillezést, este szalonnasütést terveztünk. A grillezés annyira elhúzódott, hogy még vacsoraidőben is folyt, így a két étkezést összevontuk. Sütöttünk kolbászt, szalonnát, csirkeszárnyat, csirkecombot, grillsajtot és hagymát. Este a tábortűznél pillecukrot sütöttek az édesszájúak. Vasárnap reggel hideg élelmet fogyasztottunk, ebédre pedig paprikáskrumplit főztünk. Éhes nem maradt senki, még haza is hoztunk az alapanyagokból.

Az alvás megszervezése nem volt egyszerű. A fiúk az egyik szobában aludtak, három lány pedig a lakóautómban. Korinna, én és a lányok többsége a teraszra hozta ki a matracokat, mert ott nem volt büdös. Kint aludtunk, pokrócokkal és néhány hálózsákkal takaróztunk. Elég sokan voltunk olyanok, akik nem tudtuk kipihenni magunkat.

Vasárnapra a fő programunk a Máré vár megtekintése volt. Rövid meredek emelkedő után a várkapitány fogadott minket. Kifejezetten érdekes bemutatót tartott, sok érdekességet megmutatott és elmondott. Nem csak a konkrét várról mesélt, hanem a Mecsek egyéb erődítéseiről, középkori életmódról és tájról, gazdálkodásról is. A várban csatlakozott hozzánk Tillman Gábor, a tavalyi osztályfőnök is.

A kulcsosházhoz visszatérve paprikáskrumplit főztünk, játszottunk. Ebéd után kezdtük a készülődést, takarítást, csomagok összegyűjtését. Fél három körül hagytuk el a szálláshelyet, 15:06-kor indult a völgy bejáratától a menetrendszerinti buszunk.

A bentmaradós hétvége a szokásosnál fárasztóbbra sikerült, de a többség szerintem mégis élvezte az együtt töltött időt és a programokat.

 

Győri Gábor

Pécs 2024-05-27