Menü Bezárás

12. csoport 2020. november

AJTP hétvége 12. csoport

Az őszi szünetről visszatérve a csoport az első hétvégén egy szép kirándulást tett a Balaton-felvidékre.

Ezúttal keleti irányból kerültük meg a Balatont. A délelőttöt Veszprémben töltöttük, ami Veszprém megye megyeszékhelye. Szokták a ,,szelek városának’’ is nevezni. Veszprém a mindenkori magyar királynék székhelye. 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz. Veszprém az őskortól lakott település, vára egyike volt a megtelepedett magyarok első várainak. A veszprémi püspök előjoga volt a magyar királynék koronázása. A tatárok nem tudták elfoglalni Veszprém várát, ez először a törököknek sikerült. Veszprém a 19. századtól töretlenül fejlődik, egyetemváros lett és a Bakony és Balaton-felvidék szervező-ellátó településévé vált.

A gyönyörű belvárosi séta után, Balatonfüred érintésével folytattuk utunkat Tihanyba. Fő úticélunk az apátság megtekintése volt, itt a gyerekek a barokk templom mellett megismerkedtek a korabeli szerzetesi életformával is. A Levendulaházban a tihanyi-félsziget élővilágát, geológiai nevezetességeit és keletkezési körülményeit tanulmányozhatták a tanulók. Késő délután komppal rövidítettük le haza vezető utunkat, új élményekkel gazdagodva ezáltal.

Vasárnap Püspökszentlászlóra kirándult az osztály. Az odaúton érintettük a Zengő északnyugati lejtőjén a hosszúhetényi ősbükköst, a Mária-kápolnát és a Zarándok-kutat. Püspökszentlászlón megcsodáltuk az 1797-ben épült püspöki nyaralót és a hozzátartozó arborétumot, valamint templomot. Utóbbit felújítás miatt csak kívülről. A látogatás során megtudtuk, hogy 1955-ben több hónapig a nyaralókastélyban tartották háziőrizetben Mindszenty József esztergomi érseket. A Mecsek ékszerdobozának is nevezett település az őszi színekben pompázó hegyekkel hatalmas élmény volt a gyerekeknek.