Menü Bezárás

12. csoport 2020. szeptember

2020.09.19-20.

 

Már az egész csoport nagyon várta a hosszú kényszerű szünet után, hogy közös programon vehessen részt. Az első hétvégénk a 2020-21-es tanévben Balaton-felvidéki kirándulással kezdődött. A keszthelyi Festetics Kastély volt az utunk első állomása. A terület 1739-ben  került a horvát származású Festetics család birtokába. Festetics Kristóf 1745-ben kezdte el a család kastélyának az építését. A család a magyar történelemben és kultúrtörténetben jelentős szerepet töltött be. Festetics György alapította a Georgikont, amely Európa első felsőfokú mezőgazdasági intézete volt. A kastény épségben vészelte át a második világháború pusztításait és így sok tárgyi emlék fennmaradt, többek között a könyvtár is. A gyerekek betekintést kaptak a főúri életmódba és megtanulták, hogy a nemesi rang és vagyon a haladó szellemű tulajdonosok kezében jól szolgálja az ország fejlődését mind gazdasági és kulturális téren.

A tapolcai tavasbarlang és malomtó megismerése következett. Itt hazánk földtörténetének állomásaival és a mészkő barlang sajátosságaival ismerkedtek meg a gyerekek. A kirándulást a „Balaton Várának” meglátogatásával fejeztük be. A szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amely a török időkben sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket. A mai állapotában az egyik leglátogatottabb váraink egyike. Páratlan kilátás nyílik az egész Balatonra.

A hétvége további része a csoportban már hagyományos főzőszakkörrel folytatódott ebben az évben a sütés fortélyaival ismerkedünk meg. A tanulók két csoportban dolgoztak, az egyik a sós, a másik az édes süteményt készítette el megadott alapanyagokból. Muffin és virslis kifli készült.

A Pécsi múzeumok közül a Vasarely képtárba látogattunk el. A Pécsi származású művész sajátos térlátása és egyedi vonalvezetésű formavilága minden tanulónak megmozgatta a fantáziáját. A csatolt képeken jól látszik, hogy az egész csoport jól érezte magát és sokat tanult ezen a hétvégén is.