Menü Bezárás

12. csoport 2023. október

Október 13-15

Péntek: A csoport alapvető befőzési ismereteket igyekezett szerezni, és minden közös tudást összeadva igyekeztünk egy finom szilvalekvárt készíteni. A szilva jobban fogyott, mint ahogy a lekvár készült.

Szombat: Szombaton Pécsváradra utaztunk a híres Leányvásárba, de igazából a Pécsváradi várat és Iskolamúzeumot tekintettük meg. A Pécsváradi vár érdekessége, hogy soha nem volt vár, hanem Bencés kolostorként működött. 998-ban Szent István alapította. II Béla királyunknak menedéket nyújtott gyerekkorában. Az Iskolamúzeumnak hála betekintést nyerhettünk a régi iskolai tantermekbe, tanítási rendszerbe. A Leányvásár hangulatát érezhettük meg az utcán szembe jövő szebbnél szebb népviseletben öltözött vidám fiataloknak hála.

Vasárnap: Vasárnap először a Pintér kertet látogattuk meg. Az Arborétum Tájvédelmi körzet nevét Pintér Jánosról a kert megteremtőjéről kapta. A szakszerű vezetés sok érdekes információval gazdagította tudásunkat a Mecsek növényzetéről. A kertben több mint 30 védett növényfaj él. A Mésztufa barlang egyedülálló geológia képződmény. Egykor lakóhelyként is funkcionált. 1906 óta turista látványosságként működik. A vasárnap többi részét a következő hétre való felkészülésre szántuk.