Menü Bezárás

13. csoport 2018. november

Péntek délután a csoport egyik fele először kézműves foglalkozáson vett részt Hajdú Anett tanárnővel a kerámiaműhelyben. A tanulók karácsonyi kerámia díszeket készítettek, amiket a kiégetés után haza is vihetnek ajándékba. Ez a foglalkozás immár hagyományosnak mondható, hiszen minden évben készítenek a tanulók valami apró figyelmességet családtagjaiknak, barátaiknak, tanáraiknak. Mivel a kerámia műhelybe egyszerre nem fér el az egész csoport, így a csoport másik fele a számítógép teremben az iskolai projektjén dolgozott. Másfél óra elteltével a két csoport helyet cserélt, így mindenki elkészíthette a projektet és a karácsonyi díszeket is.

Szombat reggel Kalocsára utaztunk. Elsőként látogatást tettünk a kalocsai porcelánmanufaktúrába, ahol betekintést nyerhettünk a porcelángyártás folyamatába. A látogatás során megnézhettük az égető kemencéket, a félkész illetve a kész termékeket is. A manufaktúra munkatársai elmagyarázták nekünk a porcelánöntés,- tisztítás- mázazás folyamatát. Megismerkedhettünk a híres kalocsai motívumokkal is. A termékből a gyerekek vásárolhattak is emlékbe.

Ezután a több, mint ezer éves kalocsai érsekséget kerestük fel. Mivel a gyerekek pont Szent István állam- és egyházalapító tevékenységét tanulták, az érsekségben látottak kapcsolódtak a történelem tananyaghoz. Elsőként az érseki múzeumot tekintettük meg idegenvezetéssel, ahol az érseki gyűjtemény papi textíliái, ötvös és liturgiai tárgyai találhatóak. Sok érdekes történetet hallottunk a kalocsai érsekekről is. Ezután látogatást tettünk a Nagyboldogasszony Főszékesegyház barokk templomterében, végül az érseki kastélyban található érseki könyvtárban hallgattunk előadást az ott őrzött kódexekről, könyvritkaságokról.

Az érsekség megtekintése után a kalocsai népművészeti tájházba mentünk, ahol a már jól ismert kalocsai motívumokat csodálhattuk meg a tájház szobáinak falain, berendezésein. A tájház szobáiban a régi, paraszti életet és a kalocsai népművészet fejlődését követhettük nyomon.

A nap zárásaként Grábócra látogattunk, ahol a szerb templomot és a kolostort tekintettük meg. Idegenvezető mesélt nekünk a szerb ortodox vallásról, a templom és a kolostor történetéről. Találkoztunk a kolostorban élő szerzetessel és apácával is. Meghallgathattuk az apáca szerb nyelvű énekét és megkóstolhattuk az általa készített süteményt is.

Vasárnap Abaligetre kirándultunk. Mivel a nulladik évfolyamon jártunk már ott, de nem volt lehetőségünk megtekinteni a cseppkőbarlangot, most ezt a mulasztást pótoltuk be. A túravezetésre várva volt idő a környék felfedezésére és a kacsák etetésére is. A cseppkőbarlang megtekintése után visszatértünk Pécsre, a délutánt pedig mozilátogatással zártuk. A nagy sikerű Bohém rapszódiát tekintettük meg. Mindannyian nagyon élveztük a Queen zenekarról szóló zenés filmet.