Menü Bezárás

13. csoport 2023. november

2023. november 11-12- i bennmaradós hétvége

2023. november 11- én reggel Horvátországba utaztunk. Kirándulásunk első állomása az Eszék közelében található, és még novemberben is varázslatos Kopácsi-rét természetvédelmi terület volt. Kisvonattal utaztunk a hajókikötőbe, ahol magyar nyelvű idegenvezetőnk már várt minket. Elfoglaltuk helyünket a felülről fedett hajón, és bár igencsak hideg volt, az elénk táruló természeti látványosság, illetve idegenvezetőnk számos információja, kellemesen ízes beszéde különleges élménnyé varázsolta a hajóutat. Rengeteg vízimadarat láttunk, réti sast, ködbe vesző mocsárvidéket, melyet Európa egyik legnagyobbjaként tartanak számon, ahol a lápi életforma szinte érintetlen állapotban figyelhető meg. A jó egy órás hajóút után betértünk egy audiovizuális eszközökkel felszerelt múzeumba, ahol a diákok még inkább elmélyülhettek a Kopácsi- rét gazdag növény- és állatvilágának megismerésében.

Utunk következő állomása az eszéki állatkert volt. Reggel előrelátóan bepakoltuk az AJ tagozat esőkabátjait, így tudtunk belőle osztani azoknak, akiknél nem volt esernyő. A jó egy órás program alatt diákjaim nem panaszkodtak a zord időjárásra, hanem kíváncsian járták végig az állatkert területét, és fotózták a számukra kedves állatokat, amelyek nem bújtak el az eső elől. Tervezett városi sétánk sajnos elmaradt, helyette „buszos városnézést” tartott Mogyorósi Tamás kollégám mikrofonon keresztül, gazdagítva a gyerekek ismereteit. Buszsofőrünk ezután kivitt minket a Portanova bevásárlóközpontba, ahol megszáradhattunk, illetve a gyerekek kisebb ajándékokat vásárolhattak.

Szerencsére a harkányi Zöldkert Vendéglő rugalmas volt, és előbb tudták fogadni csoportunkat. Étkezés szempontjából bennmaradós hétvégéim nagy meglepetése ez az étterem: mind a hely, mind a kiszolgálás és az ételek tekintetében messze felülmúlta az eddigi tapasztalatokat. Eleve sokféle ételből választhatott előzetesen a csoport, mindenki saját ízlése szerint párosíthatta a levest és a második fogást. Az adagok bőségesek és ízletesek voltak. Élőzenénk is volt a terem másik felében lévő kisebb lagzinak köszönhetően. Amikor egy- egy hétvége kapcsán a nevelési célok között megfogalmazzuk a gasztronómiai ismeretek bővítését, valójában ilyesmire gondolunk a kollégákkal. Rendkívül hálás vagyok azért, hogy diákjaimmal ilyen kivételes helyen tudtuk elfogyasztani a finom fogásokat.

November 12- én, vasárnap 10 órakor a Vasarely Múzeumban jártunk. Bő egy órás tárlatvezetést kaptunk egy kiváló múzeumpedagógustól, Vadvári Katalintól. A gyerekek megismerkedhettek a pécsi származású Victor Vasarely művészetével, aki a 20. századi képzőművészet meghatározó alakja, az op art mozgalom kezdeményezője és legnevesebb képviselője. Diákjaim érdeklődő kíváncsisággal hallgatták végig a múzeumpedagógus gondolatait, feltett kérdéseire ügyes, okos feleleteket adtak. Megcsodálták a Vasarely- képeket, a művész és felesége tervei alapján gyártott szőtteseket. A tömény egy órás foglalkozás még a művészetektől messze álló diákjaimra is hatással volt, hiszen Vasarely alkotásaiban fellelhető színek és formák játéka a mai fiataloktól sem áll távol.

Ezután a Szántó Kovács János utcai tekepályára sétáltunk a kellemes, napsütéses őszi időben, ahol a bemelegítés után négy csapatot alkotva, egymással versenyezve két órán keresztül gurítottuk a golyókat. Diákjaim, csakúgy, mint tavaly, ismét nagyon lelkesek voltak, és kérték, a jövő tanévben is tekézzünk.

Úgy gondolom, minden szempontból igen gazdag, tartalmas és jó hangulatú hétvégét zártunk.

Hajdú Anett