Menü Bezárás

október 2018

10. csoport 2018. október

10. csoport

2018. 10. 13. 14.

Az októberi hétvégi programokat szombaton és vasárnap tartottuk, mivel munkanap áthelyezés volt.

A szombati órák után a csoport felkereste a PTE Jogi karán középkori stílusban berendezett előadótermet. Megtudtuk, hogy a hallgatók az akkori időkben is sok időt töltöttek az iskolapadokban. A helységet ma is használják, de mérete miatt csak szemináriumok megtartására alkalmas.

A délután következő programja a Pécsi Galériában megrendezett Csúcsformában című kiállítás megtekintése volt. Itt láthattunk újszerű tervezésű ruhákat, különböző használati és dekorációs tárgyakat. Szembesültünk azzal, hogy a design az élet minden területét áthatja és bár az új ötletek mindig megdöbbenést okoznak első látásra, ugyanakkor új színt hoznak az életünkbe.

Vasárnap reggel Szászvárra utaztunk. Utunk első állomása a Várkastély volt. A szépen felújított és korszerűen berendezett termekben láttunk korabeli berendezési tárgyakat.

A falakon elhelyezett összefoglaló szövegek alatt találtunk feladványokat. Ezek nagyon változatosak voltak, pl. labirintus, vagy kérdések – válaszok, összehasonlító képek szerepeltek köztük. Az idegenvezető és a feladatok sok új és érdekes ténnyel bővítették ismereteinket.

A tanulóknak különösen tetszett az interaktív látogatás, nagyon élvezték, hogy magukra ölthették a kiállított ruhákat.

A Várkastély látogatás után közösen elfogyasztottunk egy finom ebédet a helyi Várkert Pizzériában.

Ebéd után megnéztük a Tájházat. Itt egy 19. századi stílusban berendezett parasztház német és magyar szobáit és a konyhát néztük meg. Az udvaron és a pajtában pedig megtekinthettük a korabeli, a mezőgazdaságban használatos eszközöket.

A Tájház közelében található még egy Bányász emlékmű, amit látogatásunk végén szintén felkerestünk. Vezetőnk sok érdekességet mesélt a bányászatról, hallottunk a bányászok nehéz munkájáról és megnézhettünk egy igazi vagont, amiben a szenet felhozták a felszínre.

Sok új élménnyel gazdagodva tértünk vissza Pécsre.


11. csoport 2018. október

11. csoport

2018. 10. 12-14.

Októberi kollégiumi hétvégénken, szombati napon ellátogattunk Pécs-Somogy Bányászati és Iskolatörténeti Kiállításra. A kiállításon képet kaptunk a város ezen részében működő, de azóta már bezárt bányákról, a nehézségekről, az akkori életről, és az azóta bekövetkezett változásokról. Kipróbálhattuk a használati tárgyakat, ruházatot.

Vasárnap külön járattal a Deseda tó felé vettük az irányt, ahova kollégiumi bicikliket is vittünk magunkkal.

A Deseda tó és környéke helyi jelentőségű védett természeti terület, amely változatos élővilágnak ad otthont. Ennek képviselőit csodálhattuk meg a Fekete István Látogatóközpont földszintjén és galériájában berendezett „Békalencse, vízipásztor, fakopács – a Deseda élővilága” című kiállításban. A környék jellegzetes állat-, növény- és gombafajait a sokszínűen berendezett vitrinekben ismerhettük meg, míg a hatalmas akváriumban a Deseda-tavi, élő halak láthatóak. A kiállítást színvonalas tárlatvezetéssel együtt néztük meg.

Az osztály három külön csoportot alkotott, és mindenkinek alkalma volt a kiállítást megnézni, csónakkal evezni és körbe tekerni a tavat.

A Deseda-tó – Magyarország leghosszabb mesterséges tava – Kaposvártól északra helyezkedik el. A tó eredetileg vízkár-elhárítási célokat szolgált, de mára a környező erdőkkel együtt igen jelentőssé vált a turisztikai és rekreációs szerepe is. Kerékpárosok számára is kiemelt célpont lehet, mivel a tavat egy mintegy 14,5 km hosszúságú kerékpárút kerüli meg. Az erdőkön, hidakon átvezető, vízparton haladó útvonal elágazásainál kis táblák jelzik, merre vezet az út. Egy Európai Uniós pályázat keretein belül megépült a Deseda látképét jól bemutató kilátó, ami a Fekete István Látogatóközponttól induló kirándulóhajó első megállóhelye is egyben.

A nap folytatása és egyben befejezése a Rippl Rónai Emlékház megtekintésével zárult.

A program nagyon jól sikerült, mindenki jól elfáradt, de nagyon nagy élmény volt a csoport számára.


12. csoport 2018 október

12. csoport

2018.10.13-14.

 

Szombaton a gyerekek délelőtt iskolában voltak, A délután során a Mecsekoldal néhány nevezetességével ismerkedtek meg. A 6,2 km-es távot nagyobb részt városi, kisebb részt erdei környezetben tettük meg. A program során ismereteket kaptak az adott terület természeti, építészeti és kulturális látnivalóiról. Sorrendben az alábbi objektumokat érintettük: Pálos templom, Csontváry térplasztika, Mecsek kapu, Hotel Kikelet, Balázs kilátó, Tettye tér, mésztufa barlang, vízkerék. A túra során a tanulók kulturáltan viselkedtek, a barlangban az idegenvezetőt tapssal jutalmazták.

Vasárnap Siklósra látogatott az osztály. A vár megtekintése után a siklósi fürdőben töltöttük a délutánt. A kezdő évfolyamon cél a szűkebb lakókörnyezetünk és annak kulturális jellegzetességeinek megismerése, vagyis Pécs és Baranya megye kerül bemutatásra ebben az évben. Első állomás Baranya megismerésében Siklós és környékének meglátogatása volt. Útban Siklós felé a Villányi-hegység, illetve Harkány és Villány főbb érdekességeit ismertették a tanulók egymásnak. Este pedig a Tenkes kapitánya című filmsorozat néhány részét láttuk.

 


13. csoport 2018. október

13. csoport

Szombat délután a tanulókkal önkéntes munkára mentünk az Esztergár Lajos Család-és Gyermekjóléti Szolgálat által működtetett Gyermekek Átmeneti Otthonába. A látogatás célja nemcsak az önkéntes munka volt, hanem a tanulók érzékenyítése is a gyermekjóléti problémák iránt. Ez már a második olyan foglalkozás volt, amikor egy szociális problémákat megoldó intézmény életét tekintettük meg, első alkalommal a hajléktalanszállón jártunk. Az intézmény vezetője nagyon kedvesen fogadott minket, elmesélte nekünk, hogy milyen krízis helyzetekben kerülhetnek be az otthonba gyerekek. Beszélt nekünk a családon belüli konfliktusokról, erőszakról illetve arról, hogy ha ilyen helyzetbe kerülnek a gyerekek vagy esetleg csak tudomásuk van róla, hogy osztálytársuk/barátjuk ilyen helyzetben van, akkor mit tudnak tenni, hova fordulhatnak. Bár az otthonban élő gyerekekkel nem találkoztunk, mindannyiunk számára nagyon elgondolkodtató és megindító volt ez a délután. Visszatérve a kollégiumba szükség volt rá, hogy átbeszéljük a látottakat/hallottakat.

Vasárnap a 12.-es csoporttal közösen kirándulást tettünk Siklósra. Elsőként a siklósi várba látogattunk el, ahol idegenvezetővel ismerkedhettünk a várral és történetével. A gyerekeknek lehetőségük volt vitézi ruhába bújniuk, megkóstolhatták a pékség termékeit és interaktív foglalkozáson is részt vehettek. A vár megtekintése után kellemes délutánt töltöttünk a siklósi fürdőben, ahol a napsütéses időnek hála a fürdő kinti és benti szolgáltatásait is igénybe tudták venni. Késő délután érkeztünk vissza a kollégiumba.