Menü Bezárás

november 2018

10. csoport 2018. november

10. csoport

AJTP HÉTVÉGE

  1. november 23. péntek

Ezen a napon a csoport látogatást tett a Pécsi Bányászati Múzeumban. A kiállítás tárlatvezetője részletesen ismertette a komlói szénbányászat történetét, kitért az uránbányászatra. Megtudtuk, hogy a bányászat beindulása egyúttal fellendítette a régiót, miután több ezer bányász család élt a városban. Az is kiderült számunkra, hogy Uránváros is akkoriban létesült. A tárlókban sok korabeli eszközt – többek között csákányt, lámpásokat, tájolót, és különböző mérésekhez használt eszközöket is láthattunk. Külön érdekesség volt, hogy a múzeumban látható egy, a bányászok által felszínre hozott ősállat láblenyomata is. Sajnos a kiállítás föld alatti része jelenleg nem látogatható, de így is elegendő információt kaptunk a bányászok életéről, az általuk végzett veszélyes és fáradságos munkájáról.

 

  1. november 24. szombat

Reggel 9 órakor a Pécsi Busz Pályaudvarról indultunk Hosszúheténybe. Sajnos már reggel látszott, hogy az időjárás nem lesz kegyes hozzánk, mivel kissé hűvös volt. Megérkezésünkkor Gerencsér Mercédesz, csoportunk tanulója várt bennünket. Az ő vezetésével elindultunk Püspökszentlászlóra, hogy megnézzük az arborétumot. Menet közben az idő esősre fordult, így a táv végéig csak egy kis, lelkes csapat jutott el. Út közben szépen felújított falusi házakat láttunk és gyönyörködtünk az őszi táj szépségeiben. Kissé fáradtan érkeztünk a Tavasz Étterembe, ahol egy finom ebédet fogyaszthattunk el, majd a Tájházba mentünk. Itt a helyiek által összegyűjtött régi berendezési tárgyakat, használati eszközöket, nézhettünk meg. Nagyon érdekes volt a helyi népviseletbe öltöztetett bábu és a „füstös” konyha.

 

  1. november 25. vasárnap

A délelőtt folyamán a Zsolnay Negyed mentünk, ahol megtekintettük Virgilius Moldovan romániai születésű Bécsben élő szobrászművész kiállítását. A gigantikus, többnyire szilikonból készült szobrok megdöbbentő látványt nyújtottak, mivel a művész az emberi testet a maga realitásában ábrázolja, a műalkotások nem az emberi test szépségét emelik ki. Érdekes volt szembesülni ezzel.

A hétvégi program a délutáni mozi látogatással zárult. A filmet a tanulók kérésére választottam ki.

 


12. csoport 2018. november

12. csoport

 

2018.11. 9-10-11.

Péntek

Uszodalátogatás. A tanulók nagy részénél a plusz testnevelés foglalkozásokon megtörtént az úszás készség felmérése. Szívesen vesznek részt a vízi sportokban, az úszás és az uszodai játékok, olyan komplex mozgáskoordinációt igényelnek, amely minden izomzat mozgására kiterjed. A már úszni tudó tanulók a mély vízben két pályát használhattak, a kezdők a tanmedencében próbálgathatták az eddig megtanult mozgásokat.

Szombat

Egész napos tanulmányi kiránduláson vett részt a csoport Budapesten. Először a Hősök terén látható szoborcsoport megtekintésével néztük végig dióhéjba népünk főbb történelmi eseményeit, a tanulók előzetes ismereteinek felszínre hozásával. A Népligetben rövid sétát tettünk, majd Aquincum ókori római emlékeit tekintettük meg. A korabeli emberek hitvilágába (Mitrász Szentély), hétköznapjaiba és az előkelő családok életébe tekinthettünk a múzeum kiállítása segítségével. Délután a Csodák Palotájába látogatott a csoport. A fizika tudományának érdekességeinek játékos bemutatása, a természettudományos ismeretek iránt való érdeklődés felkeltése. Cél: rádöbbentsük a tanulókat, hogy a mindennapi életünket mennyire behálózzák a természettudományos ismeretek.

Vasárnap

Délelőtt korcsolyáztunk, délután pedig rövid sétát tettünk a belvárosba. Különösen nagy figyelmet szenteltünk a római kori Pécs emlékeinek. Pécs és hazánk történetének régészeti leletek segítségével történő megismerése, a történelem és a régészet kapcsolatának megismertetése, a tanulók ismerjék fel, hogy népünk történetének ismerete milyen fontos az egyén identitásának megerősítéséhez. A csoport célul tűzte ki, hogy minden tanuló év végére alapszinten megtanul úszni és valamely téli sportot játszani. Első lépés a téli sportok terén a korcsolyázás. Minden tanuló valamilyen szinten, ki jobban, ki kevésbé megtanult korcsolyázni.

 


13. csoport 2018. november

13. csoport

Péntek délután a csoport egyik fele először kézműves foglalkozáson vett részt Hajdú Anett tanárnővel a kerámiaműhelyben. A tanulók karácsonyi kerámia díszeket készítettek, amiket a kiégetés után haza is vihetnek ajándékba. Ez a foglalkozás immár hagyományosnak mondható, hiszen minden évben készítenek a tanulók valami apró figyelmességet családtagjaiknak, barátaiknak, tanáraiknak. Mivel a kerámia műhelybe egyszerre nem fér el az egész csoport, így a csoport másik fele a számítógép teremben az iskolai projektjén dolgozott. Másfél óra elteltével a két csoport helyet cserélt, így mindenki elkészíthette a projektet és a karácsonyi díszeket is.

Szombat reggel Kalocsára utaztunk. Elsőként látogatást tettünk a kalocsai porcelánmanufaktúrába, ahol betekintést nyerhettünk a porcelángyártás folyamatába. A látogatás során megnézhettük az égető kemencéket, a félkész illetve a kész termékeket is. A manufaktúra munkatársai elmagyarázták nekünk a porcelánöntés,- tisztítás- mázazás folyamatát. Megismerkedhettünk a híres kalocsai motívumokkal is. A termékből a gyerekek vásárolhattak is emlékbe.

Ezután a több, mint ezer éves kalocsai érsekséget kerestük fel. Mivel a gyerekek pont Szent István állam- és egyházalapító tevékenységét tanulták, az érsekségben látottak kapcsolódtak a történelem tananyaghoz. Elsőként az érseki múzeumot tekintettük meg idegenvezetéssel, ahol az érseki gyűjtemény papi textíliái, ötvös és liturgiai tárgyai találhatóak. Sok érdekes történetet hallottunk a kalocsai érsekekről is. Ezután látogatást tettünk a Nagyboldogasszony Főszékesegyház barokk templomterében, végül az érseki kastélyban található érseki könyvtárban hallgattunk előadást az ott őrzött kódexekről, könyvritkaságokról.

Az érsekség megtekintése után a kalocsai népművészeti tájházba mentünk, ahol a már jól ismert kalocsai motívumokat csodálhattuk meg a tájház szobáinak falain, berendezésein. A tájház szobáiban a régi, paraszti életet és a kalocsai népművészet fejlődését követhettük nyomon.

A nap zárásaként Grábócra látogattunk, ahol a szerb templomot és a kolostort tekintettük meg. Idegenvezető mesélt nekünk a szerb ortodox vallásról, a templom és a kolostor történetéről. Találkoztunk a kolostorban élő szerzetessel és apácával is. Meghallgathattuk az apáca szerb nyelvű énekét és megkóstolhattuk az általa készített süteményt is.

Vasárnap Abaligetre kirándultunk. Mivel a nulladik évfolyamon jártunk már ott, de nem volt lehetőségünk megtekinteni a cseppkőbarlangot, most ezt a mulasztást pótoltuk be. A túravezetésre várva volt idő a környék felfedezésére és a kacsák etetésére is. A cseppkőbarlang megtekintése után visszatértünk Pécsre, a délutánt pedig mozilátogatással zártuk. A nagy sikerű Bohém rapszódiát tekintettük meg. Mindannyian nagyon élveztük a Queen zenekarról szóló zenés filmet.