Menü Bezárás

október 2019

11. csoport 2019. október

11. csoport

Októberi kollégiumi hétvége  2019.10.18-19-20.

Pénteki napon bemelegítésként tekézéssel indított a csoport, először egyéni gyakorlás volt, majd csapatokba rendeződtünk és idén először összecsaptak a már jól bevált csapatok. Kellemesen elfáradtunk.

Szombaton kora reggel elindultunk és Tapolcáig meg sem álltunk. Itt a Tapolcai-Tavasbarlangot tekintettük meg ahol először egy nagyon érdekes interaktív bemutatón át kalauzoltak minket. Az élményt egy 3 dimenziós kisfilm tette teljessé. Ezután kettesével, hármasával csónakáztunk a barlangban.

Ezután a város felé vettük az irányt ahol egy előre összeállított feladatlap alapján tájékozódtunk és fedeztük fel a várost.

Gyönyörű szinte nyárias időben hamar elment az idő és ismét a busz felé vettük az irányt. Badacsonytomajban a Folly Arborétumot tekintettük meg a tulajdonos Folly Réka idegenvezetésével. Folly Gyula (1867-1915) pécsi orvos volt az, aki elsőként az 1900-as évek elején a hegyoldalba, az egykori cseres-kocsánytalan tölgyes állomány helyére egzótákat ültetett. 1950-ben a családi birtok egy része állami tulajdonba és a Badacsonyi Állami Gazdaság kezelésébe került. Majd 1953-ban újra megkezdte az egzóták telepítését.

Folly Gyula 1977-ben díszfaiskolát létesített a lakóház bejáratával szemben, amelynek bevételéből biztosította az arborétum egyre növekvő fenntartási költségeit. Gyermekei Réka és Judit vezetik ma az arborétumot. Este későn érkeztünk haza a kirándulásból.

Másnap reggel Malomvölgyi parkerdő területén élveztük a nyári időt tollasoztunk, petanqoztunk, fociztunk és szalonnát sütöttünk. A hétvége nagyon jó hangulatban telt.


12. csoport 2019. október

12. csoport

AJTP hétvége

 

A második bent maradós hétvégénk 2019.10.11-13-ig volt. Pénteken az ÖKOLI program keretében megszépítettük a kollégiumi kertet. Mindenkinek tetszett a munkánk. Szombaton Kaposvárra kirándult az osztály. A Rippl Rónai Emlékházban kezdtük a napot. Itt mindenki bemutathatta művészi hajlamait. Gyönyörű műalkotások születtek. A nap további részét a Fekete István Látogató Központban töltöttük, ahol megismerkedhettünk a Deseda élővilágával. Sportolásra is lehetőségünk nyílt. Az osztály körbe kerékpározta a tavat és csónakáztunk. Vasárnap folytattuk Pécs történetének megismerését a kiegyezés kori iparfejlődés emlékeivel.

 


13. csoport 2019. október

13. csoport

2019. október 18-20.

 

A pénteki napon a csoport tagjai csapatépítésen vehettek részt Dr. Dely Mátyásné vezetésével a kollégium közösségi termében. Az önismeretet mélyítő és a szociális kompetenciákat fejlesztő foglalkozást nagyon élvezték a csoport tagjai. Dixit kártyák segítségével megnyilvánulhattak önmagukról, arról, hogy hogyan gondolkodnak a világ dolgairól. Türelemmel hallgatták végig egymást, majd kérdéseket tehettek fel egymás számára. A kártyás játék után következett a csapatjáték. 4-5 fős csoportokba rendeződve egy szétdarabolt szöveget kaptak, amelyet együtt kellett értelmezniük, megoldaniuk, majd a végén egy ábrát felrajzolniuk. Jó volt látni, hogy a legtöbb csapatban igen együttműködőek voltak a tagok. Párbeszédek, különböző okfejtések, értelmezések hangzottak el. A munkát egymás közt felosztva majdnem minden csapat eljutott a jó megoldásig, a helyes ábra felrajzolásáig.

Szombaton reggel a csoport a Pécstől nem messze fekvő Szászvárra kirándult a csoportvezető és Kolb- Mesterfalvi Ilona tanárnő vezetésével. A szászvári tájházba idegenvezető segítségével nyerhettünk betekintést, ahol kézzelfogható emlékek között kaptunk számos érdekes információt egy már letűnt korról. A diákok nagy érdeklődéssel tekintették és érintették meg a tárgyi emlékeket, régi konyhafelszereléseket, Bibliát, fazekas termékeket, textíliákat, egyéb bútorokat, kiegészítőket. A tájház melléképületében jelenleg is tartanak tyúkokat, ez kiváltképp tetszett a csoport tagjainak. A tájház után a várkastélyba látogattunk el, ahol szintén kiváló idegenvezetést kapva a csoport megismerte az épület történetét. Lehetőség volt különböző ruházatokat magukra ölteni, így püspöki köpenyt, uralkodói palástot, szerzetesruhát. Ezt kifejezetten élvezték a diákok, még rögtönzött színpadi jeleneket, énekeket is előadtak, annyira átélték a ruházat adta szerepeket. Tintába márthattak valódi tollat, kipróbálhatták, milyen is volt régen a mostani toll ősével a kézírás. A jó két órás kastélylátogatás után egy szászvári étteremben fogyasztottuk el ebédünket, és indultunk vissza Pécsre.

A vasárnapi napon reggel Mogyorósi Tamás vezetésével Petőfi aknánál kezdtük meg a 8 km- es túránkat az erdőben. A túra elején kisebb csoportokat alkottak, és egy telefonos applikáció segítségével különböző fafajták keresése volt a feladatuk. A csapatok tagjai a túraútvonalon felismerték, beazonosították a keresett fákat, majd egy gyors kiselőadást kellett tartaniuk az osztálytársaik számára. Az elhangzott információk nagyon érdekesek és hasznosak voltak számukra. A szokatlanul meleg októberi időben a diákok fáradtabbak voltak ugyan a kelleténél, de több pihenő, szusszanás után tovább haladtunk, mígnem elértük túránk célját, Kövestetőt, ahol felmentünk a gyönyörű kilátóra, ahonnan különleges látvány tárult elénk. Mogyorósi Tamás a helyről, a környékről nagyon jó, élvezetes előadást tartott a diákok számára. Aztán lenn a fapadokon, köveken ülve elfogyasztottuk a szendvicseket, majd megkezdtük a visszautat a Petőfi aknai buszmegállóig, ahonnan a helyijáratos busz visszavitt bennünket a városba. A gyerekek kellemesen elfáradtak a kiadós túra után.


9. csoport 2019. október

9. csoport

2019.október 4.-5.-6.

A program az AJTP kezdő évfolyamának kollégiumi hétvégéjeként került megszervezésre az idei tanévben.

A program pedagógiai célja a  szeptemberben megkezdett történelmi ismereteket támogató információk mélyítése, rekreáció, környezeti nevelés, az önismeretet ,az egymás megismerését, az egymás segítését és a közös élmények szerzését fókuszban tartva a csoportkohézió fejlesztése.

Pénteken  a rekreáció és környezeti nevelés fejlesztése céljából túrát szerveztünk pécsi nevezetességek érintésével. A Pálosok templománál a templom építésének körülményeit ismerhettük meg, a közvetlen előtte kiállított Vasarely szobor pedig betekintést adott a modern művészet jeles képviselőinek megismeréséhez. Túránkat tovább folytattuk a Mecseken, a Mecsek kapu – Francia emlékmű-Ilonka pihenő – Balázs pihenő érintésével folytattuk, minden megállóhelynél megismerhettük az építmény történetét, különlegességét, megcsodálhattuk a kilátást a városra. A tettyei romok visszarepítettek minket a középkori Pécsre. Hazafelé utunkon a Mésztufa barlang rejtelmeibe nyertünk betekintést, napunkat egy kis laza játékkal, sportolással zártuk a Tettyén.

Szombaton Szigetvárra utaztunk, tovább folytatva a török kor felfedezését, a helyi emlékekkel, majd pedig a várat látogattuk meg. A Szigetvári napok rendezvényeként aznap interaktív várlátogatáson vettünk részt. Korabeli öltözeteket próbálhattak fel a diákok, fűszernövényekkel ismerkedhettek meg, a középkori orvoslás bemutatása és fegyverbemutató is szerepelt a műsorban, történész tartott előadást a vár és a középkor helyi eseményeiről, történetéről. Igazán szórakoztató és informatív kirándulás volt .

Vasárnap

Az állatok világnapját csoportunk a Misina Természet és Állatvédő Egyesületnél önkéntes munkával töltötte. A galambház takarítás, macskaház és kifutó rendbetétele volt a feladatunk, összeállítottunk a délutáni rendezvényre egy sátrat a kirakodó vásár részére, megtisztítottuk és előkészítettük a kutyapályát a bemutatóra. Mindeközben a diákok megismerkedhettek a terápiás kutyákkal. Úgy gondolom méltó módon álltunk e fontos ügy mellé.

A nap zárásaként kitakarították, rendbe rakták szobáikat. Pihenhettek, készültek az iskolai napokra.

                                                                                        Dancsházy- Nagy Ágnes

                                                                                                csoportvezető