Menü Bezárás

február 2020

11. csoport 2020. február

11. csoport

2020. február 7-8-9.

A februári kollégiumi hétvége pénteki napját a havi nagytakarítással kezdtük. Mindenki szorgoskodott és sikerült alaposan kitakarítanunk és fertőtlenítenünk a szobákat.

A takarítás után egy sportos késő délután következett, ahol falmászás, squash, biliárd, pingpong, kardió gépek és súlyzók használatára volt lehetőség. Az egész délután nagyon aktívan telt, mindenki megismerkedhetett új edzésformákkal, gépekkel.

Szombati napon reggel távolsági busszal Kaposvár felé vettük az irányt. A másfél órás utazás után a belvárosi Rippl-Rónai Múzeum felé vettük az irányt.

A Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum Kaposvár és Somogy megye történelmi, tudományos, kulturális és művészeti örökségének őrzője és közvetítője. A múzeum Magyarország harmadik legnagyobb tudományosan rendszerezett vidéki közgyűjteménye, amely több mint 2,5 millió műtárgy állagmegóvását, őrzését, feldolgozását, kutatását biztosítja. Somogy és Kaposvár természeti, régészeti, újkortörténeti, néprajzi, valamint képző- és iparművészeti értékeivel négy állandó kiállításon ismerkedhettünk meg.

Rippl-Rónai Ödön Gyűjteménye

A múzeum képző- és iparművészeti gyűjteménye – melynek alapja Rippl-Rónai Ödön 1257 darabból álló, 1921-ben Somogynak adományozott páratlan kollekciója – kiemelkedő jelentőségű és nemzetközi rangú.

Természeti örökségünk

A megye természeti értékeit bemutató kiállítás bevezetőjében Somogy megye földrajzi helyzetének, domborzatának ismertetése után annak földtörténeti kialakulásával ismerkedtünk meg. Négy vitrinben mutatták be a földtörténeti korok jellemző kőzeteit és ősmaradványait. A folyosóról nyíló termekben Somogy legfontosabb természetes életközösségei, azok növény- és állatvilága tekinthetők meg.

Fejezetek Somogy néprajzából

A kiállítás az 1909-ben alapított múzeum néprajzi gyűjteményéből a pásztorélet tárgyaival, a pásztorok díszítőművészetével, a ruhakészítő iparosok munkáival, a paraszti sorban élt emberek hétköznapi és ünnepi viseletével, valamint az emberélet fordulói közül a temetkezés, a gyász hagyományaival ismerteti meg a látogatókat.

A bemutatott tárgyak és fotók a 19. század második felét és a századforduló időszakát idézik. A kiállítás megismerésében és feldolgozásában az ismeretek elmélyítésében egy a múzeum által kiadott kis füzet- feladatokkal segített, melyet mindenki nagy lelkesedéssel töltött ki.

A múzeum után a kaposvári Virágfürdőbe mentünk ahol fáradalmainkat kipihenhettük, felfrissülhettünk és élveztük a februári napsütést a medencékben ülve. A fürdő után távolsági busszal visszatértünk Pécsre.

Vasárnap reggel elutaztunk Komlóra ahol helyi busszal kimentünk a komlói MiniZooba. Ez a kis állatkert 2016-ban nyitotta meg kapuit. Állataik többsége simogatható, sétáltatható, etethető, interaktív, élménydús időtöltésben volt részünk, közben fontos dolgokat tudhattunk meg tartásukról, fontosabb jellemzőikről. Számos mentett állat lakik náluk, akik egész életükben igénylik az emberi gondoskodást. A látogatást nagyon élveztük és sok új ismeretre tettünk szert, köszönve ezt a MiniZoo vezetőjének. A MiniZoo után visszabuszoztunk Komló belvárosába és a Komló feliratnál még készítettünk néhány osztályképet emlékbe. Kora délután értünk vissza Pécsre sok élménnyel gazdagodva.

Pécs, 2020.02.20                                Gyenes-Börcsök Zsófia csoportvezető


13. csoport 2020. február

13. csoport

  1. február 21- 22- 23.

Február 21- én, pénteken a farsangi ünnepkörhöz kapcsolódóan a csoport tagjai Kolb- Mesterfalvi Ilona kolléganő segítségével a kerámiaműhelyben agyagmaszkokat készítettek. Nem volt különösebb megkötés, lehetett másolni interneten fellelhető példák alapján, azonban örömmel vettük a saját, eredeti ötleteket. Az agyag maszkká formálása után különböző színű festékekkel díszítették ki munkáikat, melyek a kiégetés után a következő héten a kollégiumi farsang maszkversenyén szerepeltek – sikerrel.

Február 22- én, szombaton Szigetvárra utaztunk el, ahol a város egy- két lényegesebb pontján kisebb előadást tartott nekünk Fodor Bence diákunk, aki a közeli Csertőn lakik, és Szigetvárra járt általános iskolába. Kísérőm Tóth Attila kolléga volt. A várat meglátogatva kiváló előadást kaptunk az ott dolgozó szakembertől, aki több mint egy órában taglalta a vár történetét, a különböző érdekességeket teremről teremre járva, bevonva a diákokat az izgalmas és érzékletes időutazásba. Ezután harcászati bemutatón is részt vehettünk, melyet méginkább élveztek a diákok. Vállalkozóbb kedvűek ki is próbálhatták a különböző fegyvereket. Majd átsétáltunk a szigetvári fürdőbe, ahol nagyon jól érezték magukat a gyerekek.

Február 23- án, vasárnap a túrázásé volt a főszerep. Mogyorósi Tamás kolléga vezette a csoportot a 9 km- es szakaszon, Hosszúheténytől a Zengőn és Viki pihenőn át egészen Pécsváradig, ahonnan busszal indultunk vissza Pécsre. A kezdeti fanyalgás után azért képesek voltak diákjaink ráérezni a túrázás szépségeire, örömére, hasznára, hiszen túravezetőnk számos hasznos, érdekes információval, történettel látta el a gyerekeket, akik a végén így nemcsak a fizikai teljesítményt tudhatták büszkén magukénak, hanem sok, a későbbiekben is használható tudással lettek gazdagabbak.


9. csoport 2020. február

9. csoport

2020.02.22

A program az AJTP kezdő évfolyamának kollégiumi hétvégéjeként került megszervezésre az idei tanévben.

A program pedagógiai célja a megkezdett történelmi ismereteket támogató információk mélyítése, rekreáció, környezeti nevelés, az önismeretet ,az egymás megismerését, az egymás segítését és a közös élmények szerzését fókuszban tartva a csoportkohézió fejlesztése.

Pénteken  az együttműködés, a rekreáció és szociális kompetenciák  fejlesztése céljából sportfoglalkozást szerveztünk testnevelés szakos kolléga segítségével a csoportnak. A játékos ügyességi feladatok, sorversenyek jó hangulatot izgalmas versengést teremtettek.

Szombaton Mohácsra utaztunk. A történelmi ismeretek bővítése- mélyítése céljából meglátogattuk a sátorhelyi Nemzeti Emlékhelyet. Idegenvezető kalauzolt végig minket a látogatóközpont állomásain, bemutatva a kialakított emlékhely alkotásait, szobrait, jelképeit. A diákok önállóan tekintették meg az ásatások, feltárások fotóiból készített kiállítást és fényképet kellett készíteniük az őket érdeklő témáról.

Eztán a kölkedi Fehér Gólya Múzeumot látogattuk meg ,ahol nagyon tartalmas és interaktív tárlatvezetésben ismerhettük meg e jellegzetes madarunk  élőhelyeit, szokásait, vonulási útvonalait.

A kirándulásunk egyik fő célja a mohácsi busójáráson való részvétel volt. A városban illetve a környéken élő diákok felkészültek a manapság világörökség részét képező népszokás eredetéből, mondáiból a történelmi és nemzetiségi vonatkozásaiból, melyet a forgatagba való bekerülés előtt megosztottak diáktársaikkal.

Vasárnap  a délelőtt folyamán megtekintettük a Pécsi Püski Palotát, ahol szintén idegenvezető kalauzolt végig minket a termeken, mutatta be a palota kincseit és rejtelmeit.

Ebéd után  az elmúlt napok eseményeiből, az elhangzott adatokról- érdekességekből összeállított kérdésekre válaszoltak a diákok így adva számot a megjegyzett információkról. Bemutatták az általuk készített képeket és elmondták miért volt számukra fontos megörökíteni azt.

A nap zárásaként kitakarították, rendbe rakták szobáikat. Pihenhettek, készültek az iskolai napokra.

Pécs, 2020. 02.24.                                                               Dancsházy- Nagy Ágnes

                                                                                                     csoportvezető