Menü Bezárás

október 2020

10. csoport 2020. október

10. csoport

2020. október 16-18.

A program pedagógiai célja

A fegyverek ismerete, használatának elsajátítása, történelmi ismeretek bővítése, környezeti nevelés, mozgáskultúra fejlesztése

Péntek

Az előző hónaptól eltérően együtt töltött hétvégénk programjai már pénteken elkezdődtek. Pénteken ellátogattunk a Pécs Városi Lövészklubba, ahol megismerkedtünk a légpuska részeivel és használatával. Kipróbáltuk, hogy a sportlövők hogyan lőnek célba. Húsz golyót lőhettünk, úgy, hogy ki volt támasztva a fegyver, és húsz golyót úgy, mint a versenyzők. Látszott a gyakorlat azokon a diákon, akiknek volt már légpuska a kezében.

Szombat

Szombaton külön busszal indultunk megnézni a Siklósi várat. Idegenvezető segítségével ismerkedtünk meg a vár történetével. A vár első említése 1294-ből maradt fenn. Sok érdekességet tudtunk meg a vár urairól és úrnőiről, valamint a különböző korokban a vár szerepéről. Megnéztük a várban található templomot, rendőrségi és világháborús kiállításokat, a börtönt, ahol megtudtuk, hogy nem csak a mindennapokban, de a büntetésben is különbséget tettek nemesek és jobbágyok között. A kínzókamrában sok korabeli kínzási módszerről hallottunk. Megcsodáltuk a panorámateraszt, ahol láthattuk milyen messze láthatott el egy várat védő katona. Egy órás szabad program keretében felfedezhettük a vár eddig nem látott részeit, és részt vettünk egy fegyvermustrán is.

Picit átfázva, és éhesen érkeztünk programunk második állomására a Vasúti Vendéglőbe, ahonnan jól lakottan folytattuk az utunkat Drávaszabolcsra. Itt hajóra szálltunk, és 1,5 órán át hajóztunk a Dráván. Hajózás közben a hajó kapitánya mesélt a folyóról és annak élővilágáról. Megmutatta a Kormorán szigetet, ahol a kormoránok fészkelnek. Szerencsénk volt, mert láttunk is jó néhányat. Láttunk olyan kormoránt, ami a hajó elől a víz alá bukott, majd néhány centivel a hajótól felrepült a magasba. Békés, háborítatlan természeti táj tárult elénk, ahol vannak olyan folyó ágak, ahol a természet már teljesen átvette a hatalmat, így kenuval sem lehet megközelíteni.

Az idő egész nap kegyes volt hozzánk, mert bár hideg volt, a nap szinte végig sütött. A hajózás után buszra szálltunk, és visszautaztunk a kollégiumba.

Vasárnap

Kisebb túrával indult a vasárnap reggelünk. Felsétáltunk a Pécs Zoo-ba, amely a Mecsek oldalában található. Felérve, idegenvezető várt minket, aki egy állatkerti séta keretében részletesen mesélt az ott élő állatokról, azok szokásairól és eredeti élőhelyükről. Mazsolával etethettük a gyűrűsfarkú makikat, répával és almával, a lámákat. Megtudtuk, hogy ha a lámák fenyegetve érzik magukat, rúgnak, harapnak, köpködnek, amit volt is szerencsénk látni, amikor egyik társunkat leköpte az egyik láma.

 Megnéztük Bonifác és Donka a két borjúfóka látványetetését, ahol gondozója tréninget is tartott nekik.

Idegenvezetőnk búcsúja után szabad program keretében önállóan fedezhettük fel az állatkert még nem látott részeit, és az akvárium-terrárium állatait.

Élményekkel telve sétáltunk vissza a kollégiumba, ahol ebéd után a nap hátra lévő részében, a pihenésé volt a főszerep.

Traubert Annamária

csoportvezető

 


11. csoport 2020. október

11. csoport

Kollégiumi hétvége október 17-18.

 

Az októberi kollégiumi hétvége szombati napján Szegedre és Ópusztaszerre látogattunk el. A korai indulás után három és fél óra utazás után megérkeztünk Szegeden a Széchenyi térre. Elhaladtunk az Anna Forrás, a Szegedi Nemzeti Színház, a Fogadalmi templom, a Reök-palota, a Móra Ferenc Múzeum, az Aradi vértanúk tere (Hősök kapuja), a Víztorony mellett, majd végül  Újszegednél fordultunk vissza és szálltunk le a kisvonatról 45 perc után.
Az idő rövidsége miatt a szegedi városnézés így valósult meg, de nagyon sok szép helyet láttunk melyek a jövőben szívesen megnéznénk még.
A városnézés után megebédeltünk a Tündérkonyha étteremben. A finom ebéd után Ópusztaszerre indultunk.
A buszban kis feladatot kaptunk, ami arra ösztönzött minket, hogy még alaposabban figyeljük meg a látottakat. Először egy 3D filmvetítésen vettünk részt Magyarország történelméről, aminek képi világa lekötötte a figyelmünket.
Ezek után megtekintettük a Feszty Körképet mely méretével és a jelenetekkel nagy hatást gyakorolt ránk.
125 éve, 1894. május 13-án láthatta a közönség első ízben Feszty Árpád és alkotótársai lenyűgöző, A magyarok bejövetele című körképfestményét. A legenda szerint Feszty 1891-es párizsi útjáról visszatérve állt elő először egy körkép készítésének ötletével. A francia fővárosban látott alkotás, Detaille és Neuville Napóleoni csatája akkora hatást gyakorolt rá, hogy maga is valami monumentálisat szeretett volna létrehozni. Témául a bibliai özönvíz történetét választotta, ám apósa, Jókai Mór, a „nagy magyar mesemondó” jobbat ajánlott: a honfoglalást.
A magyarok bejövetelét végül 1896-ban a millenniumi ünnepségsorozaton mutatták be a nagyközönségnek, elsöprő sikert aratva. Egyházi és világi méltóságok tették tiszteletüket a honfoglalás emléke előtt, akkor még nem tudván, milyen nehéz sors vár a képre. 

Mire a hetvenes években megszületett a határozat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark építéséről és a körkép restaurálásáról, A magyarok bejövetele már nagyon rossz állapotban volt. Eredeti épületét, a Rotundát a Szépművészeti Múzeum építése miatt lebontották, ezért egy ideiglenes faépületben kapott helyet a Városliget mutatványosai között. A második világháborús bombázások után a festmény így védtelenné vált az esőtől és hótól, ráadásul a darabjai a tárolás során is sérültek. A körképcsarnok építése 1979-ben abbamaradt, a képet pedig újra fel kellett göngyölni. 1991-ben kezdődhetett el a tényleges helyreállítás, amikor egy lengyel restaurátorcsapat, az Ars Antiqua nyerte el a felújításra kiírt pályázatot.

Gyorsan kiderült: a kár hatalmas. A nagyjából 1800 négyzetméternyi festett területből körülbelül 714 négyzetméternyi rész maradt meg. Ezeket konzerválni, javítani kellett, a többi pedig újra festésre szorult. A Magyarországon élő Henryk Lipowicz, a lengyel restaurátorcsapat, az Ars Antiqua vezetője azonban még ma is jó szívvel emlékszik az 1991 és 1995 közötti időszakra.

 A parkban a skanzenben még megoldottuk utolsó feladatainkat majd a késő délutáni órákban elindultunk haza. Élményekkel gazdagon tértünk haza és még visszamennénk.
Vasárnapi napon Drávaszabolcsnál drávai hajókiránduláson vettünk részt az osztállyal. A másfél óra alatt a Kormorán sziget mellett is elhaladtunk ahol természetes közegükben láthattuk ezt a madárfajt. A hajókirándulás után Siklóson megebédeltünk majd az Ős Dráva Látogatóközpontba mentünk Szaporcára.
A főépületben egy interaktív, érdekes kiállítás segítségével ismerhettük meg a térségre jellemző élőhelyeket, azok fajokban gazdag élővilágát, valamint a terület kultúrtörténeti, néprajzi értékeit. Bepillanthattunk a holtágat szegélyező mocsarak madarainak életébe, a víz közeli fás legelők különlegesen fajgazdag életközösségébe, és képzeletben a fás ligeterdők árnyas lombjai alatt is sétát tehetnek. Megtudhattuk, hogy az egykor itt élt emberek hogyan alkalmazkodtak e környezethez, miként tudtak harmóniában élni a természettel.
A Hagyományos gazdálkodás tanösvény végén, a főépülettől kb. 600 méterre felépült majorban a térségre egykor jellemző régi magyar háziállatokat bemutató épületegyüttes található. Itt ismerhetők meg azok a ma már ritkán látható állatok, amelyek őseink mindennapi megélhetését segítették egykor. Szürkemarhákat, mangalica sertéseket, hucul lovakat, régi juh- és baromfifajtákat tekinthettünk meg.
A hétvégénk tartalmasan élményekben gazdagon telt el.

 


12. csoport 2020. október

12. csoport

2020. október 17-18.

A második hétvégénk az árpád kori történelem jegyében zajlott. Az első nap Szekszárdra mentünk kirándulni. A városban első Béla királyunk apátságot alapított, melynek romjai a városháza kertjében találhatók. Kellemes séta keretében megtekintettük a város nevezetes épületeit, és parkjait. Képet kaptunk az ártéri földművelésről. A 200 éves kézműves múltra visszatekintő mézeskalács manufaktúra történetével ismerkedtünk meg a következő állomásként. Itt mindenki elkészíthette a saját mézeskalácsát. A méltán híres szekszárdi borvidékre vezetett az utunk. A szőlőskerteket egy lösz szurdokon keresztül közelítettük meg. Itt a földrajzi ismereteinket gyarapíthattuk.

A második napon stratégiai ügyességi játékban vehetett részt az osztály. Délután Pécsváradra látogatott a csoport, itt második Béla királyunk életével ismerkedtünk meg a vár történetével kapcsolatban. Dédszüleink iskolájában ülhettünk a helyükön, kipróbálhattuk tanszereiket, és megcsodáltuk gyönyörű írásaikat. Ezen a hétvégén is sokat tanultunk, és jól szórakoztunk.


13. csoport 2020. október

13. csoport

  1. október 10- 11.

 

Az első napon a tapolcai tavasbarlangba tettünk látogatást. Bő fél órás, nagyon élvezhető és érthető tárlatvezetés után következett maga a csónakázás a barlangban. Ketten- hárman ültünk egy csónakban, az elöl ülő evezett, de a szűkebb résekben a hátul ülők is segítették a csónak útját. A víz maga elég hideg volt, a hőmérséklet nagyjából 20 fokos, kellemesen párás levegővel. Nagyon érdekes, kellemes negyed óra- húsz perces program volt ez számunkra, egyedülálló élményben volt részünk.  Ezután megtekintettük a belvárost és a tapolcai Malom tavat. A városról hasznos és érdekes információkat Fodor Bence olvasott fel már a buszon, közeledve a városhoz. A tó körül tettünk egy sétát, megcsodáltuk azt a különleges környezetet, amely ezt az egyedülálló várost jellemzi. Sok csoportképet készítettünk, háttérben a tóval vagy a festett lépcsőn ülve.

Következő állomásunk Keszthely volt. A városról és a kastélyról szintén Fodor Bence tartott egy rövid ismertetőt osztálytársainak. A Festetics kastélyban kiváló tárlatvezetést kaptunk, melyet nagyon élveztek a gyerekek. Kérdéseket is tettek fel a kastély múltjával, történelmével kapcsolatban. Megtekintettük az egymásból nyíló különleges szalonokat, régi bútorzatokat, használati eszközöket, dísztárgyakat, értéktárgyakat, a gyönyörű, hatalmas könyvtárat. A családi festményeken lévő portrék megtekintése közben tárlatvezetőnk nagyon érzékletes előadást tartott a család életéről, családi eseményekről. A kastély megtekintése után átsétáltunk a pálmakertbe, ezt követően pedig megnéztük az akváriumot és a madárparkot. A különleges növények és állatok is nagyon tetszettek a diákoknak, és ehhez párosult még az egyik utolsó kellemes későőszi időjárás is, így valóban teljes volt az élmény.

Ezután Balatonszentgyörgyön a Csillagvár étteremben elfogyasztottuk bőséges vacsoránkat, majd megkezdtük utunkat hazafelé.

Másnap reggel kissé hűvösebb, valóban őszi időre ébredtünk, de terveinket nem feladva megkezdtük túránkat Orfű felé. A Mecsek Gyöngye Apartmanháznál szálltunk le a buszról, ahonnan elindultunk a 9 km- re lévő Orfűre. A diákok a túra folyamán egy mobiltelefonos applikáció segítségével különböző növényeket határozhattak meg fotó alapján. Ugyan kissé elszoktunk a túrázástól az elmúlt hónapok alatt, de azért jól vettük az akadályokat a Szuadó-völgyön keresztül a Balázs- hegyi kilátóig, ahonnan a Mecsek egyik legszebb panorámája tárult elénk. Ezután végigsétáltunk a különleges orfűi tanösvényen, mely nemrég készült el, és számos hasznos információt tartalmaz a növény- és állatvilágról, megnéztük a Vízfő- forrást, és az orfűi malmoknál, túránk végén szálltunk fel buszunkra – kellemesen elfáradva.


9. csoport 2020. október

9. csoport

Október 10-11.

A program az AJTP  9. évfolyamának második kollégiumi hétvégéjeként került megszervezésre az idei tanévben.

A program pedagógiai célja a megkezdett történelmi  és földrajzi ismereteket támogató információk mélyítése, rekreáció, környezeti nevelés, az önismeretet, az egymás megismerését, az egymás segítését és a közös élmények szerzését fókuszban tartva a csoportkohézió fejlesztése.

Szombaton kora reggel külön busszal indultunk Budapestre. A Parlament megtekintése volt első úti célunk. Szigorú ellenőrzések után léphettünk az Országház lenyűgöző épületébe. Idegenvezetéssel jártuk végig a látogatható részeket, majd a Rakparton sétálva fedeztük fel a Kossuth tér szobrait és a Margit szigetet. Délután a Tutanhamon kiállítást tekintettük meg, ahol antropológus idegenvezetővel jártuk végig a fáraó sírjának és kincseinek másolatából álló tárlatot.

Vasárnap a Jakabhegyen túráztunk. Kővágószőlősről indulva a Jubileumi kereszt érintésével másztunk fel a Babás szerkövekig. A sziklák pereméről csodálatos kilátás tárultelénk a mecsekaljai kis falvakra, Cserkútra, Kővágószőlősre. Az utunkat az egyre vadabbá váló tájon folytattuk, hatalmas sziklák közé értünk, a sziklákon kezünket is használva tudtunk csak felmászni. Egy kisebb felhagyott kőbánya falai mellett, a Sasfészek nevű helyet elhagyva rövidesen felértünk a Jakab-hegy hullámos fennsíkjára. Zsongorkőről hasonlóan szép kilátásban gyönyörködhettünk . Folytatva utunkat egy tisztásra értünk, itt találhatóak a magyar alapítású pálos rend kolostorának romjai. A falak jó 2 m magasságban maradtak fent, köszönhetően a folyamatos állagmegóvási munkálatoknak. A Farkas-forráshoz leereszkedve a Mecsek Gyöngye Apartman háznál fejeztük be túránkat.

Délután a Keret Alkotó Csoport Kali Trash  című előadását tekintettük meg, az elfeledett roma Holokausztról.

Pécs, 2020.10.12.                                                          Dancsházy- Nagy Ágnes

csoportvezető