Menü Bezárás

október 2023

10. csoport 2023. október

10. csoport

  1. október 14-15.

A program pedagógiai célja

Csoportkohézió erősítése, hazánk történetének és épített emlékeinek, értékeinek megismerése, mozgás és utazási kultúra fejlesztése, a Habsburg család története, a magyar történelmi, kultúrtörténeti vonatkozásaival, történelmi korszakok szerinti lakóterek megtekintése

Szombat

Külföldi bentmaradós hétvégénk programjait a 11. csoport tagjaival közösen valósítottuk meg. Reggel 6 órakor indult a busz. Indulás előtt ellenőriztem, az osztrák határátlépés miatt, a személyi igazolványok meglétét. A 11. csoport egy tagjánál nem volt, így miután az összes lehetséges megoldást számba vettük, nélküle kellett elindulnunk.

A mai napunk első állomása a Sümegi vár volt. Miután felsétáltunk a várhoz, gyönyörű panoráma fogadott minket. A Sümegi vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje. A gyerekekre és ránk is nagy hatást gyakorolt a vár belső és külső terei egyaránt. A panorámateraszon több új profilkép is készült, és bepillantást nyerhettünk, a belső terek berendezéseinek köszönhetően, a középkori vár lakóinak életébe. Megnéztünk egy püspöki lakószobát és tanácsteremet, és az alsó szinten a börtönkiállítást, ahol a korabeli kínzó eszközök is bemutatásra kerültek. Láttuk egy darabont szobát, és bognárműhelyt korabeli eszközökkel, használati tárgyakkal. A várkápolnában korabeli bútormásolatokat, a kapuközben pedig ágyúállásokat és egy középkori konyha életét is megnézhettük.

A 1.5 óra kevésnek bizonyult. A napsütéses időben többen gondoltuk azt, hogy még néhány órát elidőznénk, amit nem lehetett, mert ebédre vártak minket a szombathelyi Május 1. étteremben.

Az ebédet követően egy laza túra következett az Írott-kőre. A buszunk osztrák oldalon a Világháborús Emlékműnél tett le minket, innen egy 4 km-es erdős túra várt ránk, míg elértük a kilátót. Az Írott-kő a Kőszegi-hegység és egyben Dunántúl legmagasabb, 882 méteres pontja.  A trianoni osztrák–magyar határ az 1913-ban épült kő kilátó közepén húzódik végig, ezt a torony közepén egy határkő is jelzi. A kilátó bejárata az osztrák oldalon van. A vasfüggöny idején a kilátó épületét a drótkerítés kikerülte és osztrák oldalon hagyta, látogatása is csak onnan történhetett. Az egykor gondozott országhatárt a sarjadásból megerősödött és felnőtt nyírfaerdő jelöli már csak, ami élesen kirajzolódott az őt körülvett fenyőerdőből. A kilátón kívül itt található az Országos Kéktúra nyugati végpontja is, ami nekem külön öröm, mert kék túrázóként még nem volt meg a pecsétem. A gyerekek is pecsételtek, ki a kezére, ki a homlokára. J

A túrát követően elfoglaltuk a szállásunkat Sopronban, majd az adminisztrációt és felfrissülést követően, elindultunk vacsorázni az Aranyfácán étterembe. Először jártunk az étteremben, de bőséges és finom vacsorát követően, teli hassal távoztunk.

Mivel a buszt 20.15-re le kellett állítani a kollégium parkolójában, ezért a vacsorát követően, együtt visszamentünk, majd a gyerekek által legjobban várt programelem, a szabadprogram, következett. Mivel a szállásunk messze volt a belvárostól, ezért többségében a kollégium udvarán és sportpályáján töltötték el az időt a fiatalok kisebb-nagyobb csoportokban.

 

Vasárnap

Másnap reggel 6 órakor volt az ébresztő, mert 7 órakor indulnunk kellett ahhoz, hogy időben odaérjünk a Schönbrunn-i kastélyhoz.

A schönbrunni kastély barokk stílusú császári rezidencia, és a kastélyparkkal együtt az UNESCO világörökség része.

Grand tour jegyet vásároltunk, amely egy közel 1 órás sétát jelentett a kastély belső tereiben. Audio guide segítségével mindenki a saját ütemében fedezhette fel a termeket és lakosztályokat. A belsőépítészeti stílusokban ötvöződik a barokk és a rokokó, valamint a biedermeier. A nyugati szárny első emeletén a császári pár (I. Ferenc József és Erzsébet (Sissi) császárné) lakosztályait láthattuk. A keleti részben Mária Terézia kvártélyai, valamint az ún. Ferenc Károly-lakosztályok kaptak helyet, ahol a császár szülei, Ferenc Károly főherceg és Zsófia főhercegné mindennapjaikba nyertünk betekintést.

A kastély látogatása után 1 órás szabadprogram következett a kastélyparkban. Egész napot el tudtam volna még tölteni. Az egy órába a park egy kis töredékének felfedezése fért csak bele. A park ingyen látogatható, de néhány helyszíne (pl.: állatkert, labirintus) belépődíjas.

1693-1706 között létesítették a francia stílusú parkot, amelyet Mária Terézia császárné és férje, Lotharingiai Ferenc elképzelései alapján 1748-1772 között átalakítottak.

Központi részen a Neptun-kút áll, mögötte magasodik Gloriette, amely Mária Terézia dicsőségét hirdeti. Innen gyönyörű panoráma tárult elénk a kastélyra és Bécsre. Sajnos nem mindenkinek volt ideje felmennie idáig.

Meg is beszéltük a gyerekekkel, hogy még vissza kell jönnünk, hogy a belépőjeggyel látogatható helyeket is meg tudjuk nézni.

A kastélypark látogatása után felszálltunk a buszra, és elindultunk, hogy felfedezzük Bécs belvárosát. Miután a buszról leszálltunk, elsétáltunk közösen a Mária Terézia tértől a Szent István-Székesegyházig. Útunk közben több épületet is megcsodáltuk, úgy, mint a Szépművészeti és Természettörténeti Múzeumot, Hofburg-ot, I. Ferenc császár emlékművet, Svájci kaput, Michaelerplatz-ot, Spanyol Lovasiskolát, Sissi Múzeumot. Láttunk egy tüntetést is az állati húsfogyasztás ellen.

A belváros méhkasra emlékeztetett engem, ahol rengeteg ember a szélrózsa minden irányába igyekezett elérni az úti célját. A nagy tömegben két diák lemaradt, de szerencsére 15 percen belül realizáltuk ezt, és, amíg a többi gyereknek 30 perc szabad programot engedélyeztünk, addig a kollégákkal a keresésükre indultunk. A telefonjuk lemerült, így segítség híján, ugyanazon az útvonalon haladtunk visszafelé, és azon a ponton meg is találtuk őket, ahol még emlékeztünk, hogy a csoporttal haladtak. Nagyon büszke vagyok rájuk, mert mivel nem tudták merre kell menniük, így nem mentek sehova, hanem megvárták, amíg rájuk találunk.

Ezt a jó megoldási stratégiát a buszon megosztottam minden diákkal, hiszen úgy gondolom, hogy bármikor kerülhetünk hasonló helyzetben egy zsúfolt nagyvárosban vagy akár a természetben túrázva is, hogy szemünk elöl tévesszük a csoportot.

Kis izgalom után útunk utolsó állomása, a győri Havanna étterem, várt minket finom estebéddel. Mivel másfél óra késést gyűjtöttünk össze, ezért a sofőr úr 1 megállást engedélyezett a Pécsig vissza lévő úton, ami többünknél kevésnek bizonyult.

Összességében elmondhatom a hétvégéről, hogy a gyerekek aktívak voltak, a programok érdekesek voltak számunkra. Nehezített tényező volt a feszített tempó, amit a programok között diktáltam, a folyamatos időhiány, a sofőr, aki nem könnyítette meg a munkámat, és az, hogy a 11. csoport csoportvezetője, betegség miatt, nem tudott velünk utazni.

Traubert Annamária

csoportvezető

 


12. csoport 2023. október

12. csoport

Október 13-15

Péntek: A csoport alapvető befőzési ismereteket igyekezett szerezni, és minden közös tudást összeadva igyekeztünk egy finom szilvalekvárt készíteni. A szilva jobban fogyott, mint ahogy a lekvár készült.

Szombat: Szombaton Pécsváradra utaztunk a híres Leányvásárba, de igazából a Pécsváradi várat és Iskolamúzeumot tekintettük meg. A Pécsváradi vár érdekessége, hogy soha nem volt vár, hanem Bencés kolostorként működött. 998-ban Szent István alapította. II Béla királyunknak menedéket nyújtott gyerekkorában. Az Iskolamúzeumnak hála betekintést nyerhettünk a régi iskolai tantermekbe, tanítási rendszerbe. A Leányvásár hangulatát érezhettük meg az utcán szembe jövő szebbnél szebb népviseletben öltözött vidám fiataloknak hála.

Vasárnap: Vasárnap először a Pintér kertet látogattuk meg. Az Arborétum Tájvédelmi körzet nevét Pintér Jánosról a kert megteremtőjéről kapta. A szakszerű vezetés sok érdekes információval gazdagította tudásunkat a Mecsek növényzetéről. A kertben több mint 30 védett növényfaj él. A Mésztufa barlang egyedülálló geológia képződmény. Egykor lakóhelyként is funkcionált. 1906 óta turista látványosságként működik. A vasárnap többi részét a következő hétre való felkészülésre szántuk.