Menü Bezárás

9. csoport 2018. december

Kollégiumi hétvége

2018. december 1-2.

A kollégium hétvége december első napjaira esett, amely ebben az évben advent első vasárnapját is magában foglalta.

Ennek fényében a programokat is a karácsonyi készülődés jegyében terveztük meg, elsősorban a diákok szociális kompetenciáit fejlesztő pedagógiai céllal.

A program aktualitása tehát az adventi időszak megélése.

A szombati napon iskola után a diákokkal beszereztük a sütéshez és a kézműveskedéshez szükséges alapanyagokat, már a közös vásárlással is az együttműködés fontosságát kiemelve.  A célom a feladatok leosztásával az egyéni tevékenység és felelősségvállalás kompetenciáinak fejlesztése és jelentőségének megértetése a közös produktum létrehozásában. A közös foglalkozás keretében először felidéztük az adventi időszak jelentését, a hozzá tartozó jelképek értelemzését, melyet minden évben ebben az időszakban megteszünk.

A csoport egy része a továbbiakban sütemények sütésével, a másik része pedig kisebb ajándékok készítésével foglalatoskodott. A tevékenységek átjárhatóak voltak, aki szeretett volna, az átmehetett a többiekhez mindkét tevékenységben részt véve. A csoport közösen elkészített egy asztaldíszt, melyet a kollégium aulájában lévő tanári asztalra helyeztünk ki.

A jó hangulatú foglalkozások után a napot mozilátogatással zártuk.

Vasárnap délelőttöt beszámolókkal kezdtük, miután az előző nap két filmet néztek meg a diákok, így lehetőségük volt a másik csoport által látott filmet megismerni. A diákoknak ismertetni kellett a látott film tartalmát ezzel támogatva  a lényegkiemelés képességét, majd javaslatot kellett készíteni, miért ajánlják a többieknek a film megtekintését, ezzel az érvelési képességeket fejlesztve.

A délelőttöt egy vicces ,több feladatból álló társasjátékos foglalkozás zárta.

Ebéd után a környeztük rendbetételével foglalatoskodtak. A csoport pár tagja felajánlotta, hogy a megmaradt , el nem fogyasztott szendvicseket összegyűjti és a vállalt Caritas- önkéntes munkájukhoz csatoltan a városban rászorulóknak adják. Méltó jele ez szociális érzékenységük magas fokának.

A délutánt állóképességük fejlesztésére szolgáló kondicionáló edzésen vehettek részt.

Sajnos ezeken a napokon nagyon sokan voltak/ lettek betegek, így a csoport nem teljes létszámmal volt jelen minden programon, azonban úgy vélem az eltervezett célt ,mely elsősorban az egymásra figyelésre és a szociális képességek fejlesztésére irányult, elértük. Diákjaim a tőlük megszokott módon pontosan , fegyelmezetten de jó hangulatban vettek részt a kollégiumi hétvégén.