Menü Bezárás

9. csoport 2019. december

Kollégiumi hétvége

december 13-14-15.

A program az AJTP kezdő évfolyamának negyedik kollégiumi hétvégéjeként került megszervezésre az idei tanévben.

A program pedagógiai célja a megkezdett történelmi ismereteket támogató információk mélyítése, rekreáció, környezeti nevelés, az önismeretet ,az egymás megismerését, az egymás segítését és a közös élmények szerzését fókuszban tartva a csoportkohézió fejlesztése.

Pénteken  az Élethíd Segítő Kutya Alapítvány jóvoltából, kutyás terápiás foglalkozáson vett részt a csoport. A környezeti nevelés folyamatában alapvető fontoságú a körülöttünk élő állatok tisztelete. Ehhez jó alapot adott a foglalkozás. A kutyákkal végzett feladatok ezen kívül az önismeret fejlesztéséhez is hozzájárultak, fejlesztették az önfegyelem és az egymásra figyelés képességét.

Szombaton Pécsváradra utaztunk. A várban idegenvezető várt minket, aki interaktív és jó hangulatú tárlatvezetéssel mutatta be az eredetileg bencés monostor épületeit is magában foglaló vár történetét, legendákat és történelmi eseményeket felelevenítve. A Magyarországon egyedülálló, 10. században  Géza fejedelem és István király idejében épült és azóta átépítés nélkül viszonylag épségben megmaradt kápolnában láthattuk a nemrégiben ott kiállított magyar korona hiteles másolatát. A vár érdekességei után meglátogattuk a Samu Géza múzeumot és iskolatörténeti kiállítást. A diákok kipróbálhatták a korabeli taneszközöket. Visszatérve a várba, elfogyasztottuk ebédünket, majd az Ispotályban ismerkedhettünk a bencések gyógynövények termesztésén és használatán alapuló tevékenységének alapjaival. Kipróbálhattuk az illatszobát és a sószobát és elfogyaszthattunk egy melengető gyógyteát.       A kora délutáni órákban érkeztünk vissza Pécsre. Kis pihenő után 3D-s moziélményben volt részünk, melynek képei és története a fantasy világába röpített minket. Jól szórakoztunk.

Vasárnap az előző napi pécsváradi kirándulás során látott és hallott történelmi ismereteket elevenítettük fel és mélyítettük az információkat, fontos adatokat tudáspróba-totó formájában. a jó eredményeket elérő diákok apróbb jutalmakban részesültek. Majd elkezdtük berendezni a termet a csoportkarácsonyra. A fiúk asztalokat, székeket pakoltak, a lányok egy része szendvicseket készített, másik része pedig terített, díszített. Ebéd után átöltöztünk és izgatottan készültünk az első közös karácsonyunkra az osztályfőnökkel együtt. Idén három lány kezdett gitározni tanulni, ők betanultak közösen egy darabot, amit előadtak társaiknak. A múlt hónapban „jótétmanókat” húztunk, akik az elmúlt időszakban igyekeztek csoporttársaik kedvében járni, most meg is ajándékozták a kihúzott személyt. Jó volt hallgatni, milyen jócselekedeteket tettek egymásért a diákok. A meghitt, szép szavak után az ajándékbontogatás, örömködés, karácsonyi dalok hangjai vették át a terepet.

Így zártuk 2019 kollégiumi hétvégéinek sorát.

Pécs, 2019.12.17.                                                              Dancsházy- Nagy Ágnes

                                                                                                     csoportvezető