Menü Bezárás

9. csoport 2019. szeptember

2019 szeptember 20-21-22

A program az AJTP kezdő évfolyamának első kollégiumi hétvégéjeként került megszervezésre az idei tanévben.

A program pedagógiai célja az új diákok beilleszkedését segítő feladatokon keresztül, az önismeretet ,az egymás megismerését, az egymás segítését és a közös élmények szerzését fókuszban tartva a csoportkohézió kialakítása.

Pénteken az iskolai feladatokhoz kapcsolódóan a projektfelelős tanárok tartottak a csoportnak egy tájékoztatót a kollégiumban. A délután második felében szakképzett tréner vezetésével és a csoportvezető részvételével játékos csoporterősítő foglalkozást tartottunk. Jó hangulatban, pozitív élményekkel záródott a foglalkozás, melyben a koncentrációs feladatoktól az együttműködéses, közös megoldáskereséses játékokon át eljutottunk az improvizációs bemutatókig, melyben a diákok megjelenítették elképzeléseiket, jelen érzéseiket és jövőbeni terveiket az AJTP programmal kapcsolatban.

Szombaton történelem szakos kolléganő felkészítésével és vezetésével az ókori Pécs nyomába eredtünk. Megtekintettük a Világörökség részét képező  Cella Septichorát és az Ókeresztény mauzóleumot. A diákok feladatokat kaptak, melyre a válaszokat a megtekintett helyszíneken és az idegenvezető által elhangzott információk birtokában tudtak megválaszolni, megoldani.  A délután folyamán a város több pontját bejárva az ókori város jellegzetes részleteinek helyét látogattuk meg, az ismert – feltárt, de visszatemetett ásatások nyomában. A Világörökségi nap rendezvényeként megtekinthettünk szintén a Cellában egy ókori temetést szimbolizáló színjátékot és  a középkorba áttekintve a középkori Egyetem kiállítását. Az este folyamán részt vettünk egy flashmob-ban, melynek során a világörökségi jelképet és az ókori Pécs jelképét , a Krisztogrammot jelenítettük meg. Az eseményről látványos drónfelvétel készült, reméljük az utómunkálatok után mihamarabb megnézhetjük.

Vasárnap pedig tovább folytatva a csoportkohézió kialakítását, az egymásra figyelés erősítését, illetve az önismeret fejlesztését a Mecsextrém parkba látogattunk el. Az ott található eszközök és szerkezetek, játéklehetőségek kiválóan alkalmasak arra, hogy a diákok megismerjék és megtanulják a biztonsági szabályok betartásának fontosságát, a gyengébb társaik segítését, a saját képességhatáraik felismerését és ezáltal a kihívások kezelését. A délután folyamán a diákok beszámoltak az első hétvégén szerzett élményeikről, tapasztalataikról, majd a szobájuk takarításával ,szekrényük rendbetételével zárult a program.

Pécs, 2019.10.01.                                                              Dancsházy- Nagy Ágnes

csoportvezető