Menü Bezárás

9. csoport 2020. október

Október 10-11.

A program az AJTP  9. évfolyamának második kollégiumi hétvégéjeként került megszervezésre az idei tanévben.

A program pedagógiai célja a megkezdett történelmi  és földrajzi ismereteket támogató információk mélyítése, rekreáció, környezeti nevelés, az önismeretet, az egymás megismerését, az egymás segítését és a közös élmények szerzését fókuszban tartva a csoportkohézió fejlesztése.

Szombaton kora reggel külön busszal indultunk Budapestre. A Parlament megtekintése volt első úti célunk. Szigorú ellenőrzések után léphettünk az Országház lenyűgöző épületébe. Idegenvezetéssel jártuk végig a látogatható részeket, majd a Rakparton sétálva fedeztük fel a Kossuth tér szobrait és a Margit szigetet. Délután a Tutanhamon kiállítást tekintettük meg, ahol antropológus idegenvezetővel jártuk végig a fáraó sírjának és kincseinek másolatából álló tárlatot.

Vasárnap a Jakabhegyen túráztunk. Kővágószőlősről indulva a Jubileumi kereszt érintésével másztunk fel a Babás szerkövekig. A sziklák pereméről csodálatos kilátás tárultelénk a mecsekaljai kis falvakra, Cserkútra, Kővágószőlősre. Az utunkat az egyre vadabbá váló tájon folytattuk, hatalmas sziklák közé értünk, a sziklákon kezünket is használva tudtunk csak felmászni. Egy kisebb felhagyott kőbánya falai mellett, a Sasfészek nevű helyet elhagyva rövidesen felértünk a Jakab-hegy hullámos fennsíkjára. Zsongorkőről hasonlóan szép kilátásban gyönyörködhettünk . Folytatva utunkat egy tisztásra értünk, itt találhatóak a magyar alapítású pálos rend kolostorának romjai. A falak jó 2 m magasságban maradtak fent, köszönhetően a folyamatos állagmegóvási munkálatoknak. A Farkas-forráshoz leereszkedve a Mecsek Gyöngye Apartman háznál fejeztük be túránkat.

Délután a Keret Alkotó Csoport Kali Trash  című előadását tekintettük meg, az elfeledett roma Holokausztról.

Pécs, 2020.10.12.                                                          Dancsházy- Nagy Ágnes

csoportvezető