Menü Bezárás

9. csoport 2020. szeptember

2020.szeptember 19-20.

A program az AJTP  9. évfolyamának első kollégiumi hétvégéjeként került megszervezésre az idei tanévben.

A program pedagógiai célja a megkezdett történelmi  és földrajzi ismereteket támogató információk mélyítése, rekreáció, környezeti nevelés, az önismeretet, az egymás megismerését, az egymás segítését és a közös élmények szerzését fókuszban tartva a csoportkohézió fejlesztése.

Szombaton reggel kisétáltunk a Zsolnay  Kulturális Negyedbe, útközben megálltunk a Búza téri kistermelői piacon, ahol a diákok a biotermékektől kezdve a saját készítésű péksüteményig megismerkedhettek a város  termelőivel s egészséges gyümölcsöt vagy más terméket vásárolhattak maguknak. A Zsolnay Negyedben idegenvezető várt minket. Az ő kalauzolásával jártuk végig a Sikorski-házban kiállított Gyugyi László, az Amerikai Egyesült Államokban élő elektromérnök, műgyűjtő, Zsolnay-porcelángyűjteményét „Gyugyi-gyűjtemény – A Zsolnay Aranykora” címmel. Délután a diákok játékos vetélkedő formájában mélyítették el a délelőtti program információit, majd moziba indultunk, ahol a Mulan című filmet néztük meg.

Vasárnap a kora reggeli órákban külön busszal indultunk a Balaton felvidékre. A kirándulásunkat Szigliget várának megtekintésévek kezdtük. A programgazda információt nyújtott a tájról és a vár történetéről, majd a diákok feladatokat kaptak  és a vár felfedezése önálló tempóban zajlott. A következő állomásunk a Tapolcai Tavasbarlang és Látogatóközpont volt. Idegenvezetéssel tekintettük meg a Tapolcai-medence földrajzi és természeti adottságait bemutató kiállítást, majd jó hangulatú, csoportkohéziót erősítő csónakázás következett a barlangban. A városka nevezetes Malom épületét és a mellette lévő tavat is megtekintettük.

Keszthely felé vettük az irányt, ahol a Festetics Kastély Helikon Könyvtár – Főúri életforma kiállítását tekintettük meg. Idegenvezetőnk alapos és sok információt tartalmazó tárlatvezetéssel mutatta be a Festetics család életét és az akkori világot.

Hazafelé Balatonszentgyörgyön fogyasztottuk el bőséges estebédünket.

Az esti hazaérkezésünk miatt, a kollégiumi hétvégét követő csoportfoglalkozáson adtak számot a diákok a kiránduláson megismert adatokról, információkról, nevezetességekről.

A foglalkozáson díjaztuk a legbátrabb evezőst, aki minden frusztrációját legyőzve vitte végig társait a tavasbarlangon, illetve a két tériszonyos kislányt, akik szintén félelmük határait átlépve mászták meg a szigligeti vár lépcsősorait.

 

Pécs, 2020.09.28.                                                      Dancsházy- Nagy Ágnes

csoportvezető