Menü Bezárás

9. csoport 2021. november

Kollégiumi hétvége / 9.csoport                                                                                                                                        2021. november 6.-7.

A program a csoport idei második kirándulásaként került megszervezésre.

Az utazás pedagógiai célja a történelmi ismeretek mélyítése, bővítése, a csoportkohézió erősítése, az együttműködés, társas kompetenciák fejlesztése, rekreáció, csapatjáték.

Szombat reggeli indulás után a délelőtt folyamán értünk Székesfehérvárra, ahol a Romkert Nemzeti Emlékhelyet látogattuk meg. Idegenvezetőnk először Szent István szarkofágját mutatta be és az azt körülvevő épület festményeit, majd a középkori bazilika /prépostság eddig feltárt épület maradványai között sétálva ismerhettük meg a többszöri átépítés történelmi hátterét. Királyaink koronázási és temetkezési szokásai és az egykor fővárosi ranggal bíró helyszín sok érdekességet tartogat a mai napig látogatóinak, kutatóinak egyaránt. Rövid városnéző sétánk után a modern építészet egyik különleges alkotását a Bory-várat kerestük fel. Az alkotó romantikus szellemisége és a megvalósított építmény, a sok festmény és szobor a diákok tetszését is elnyerte, szívesen időztek a kiállítótermekben és a kertben. Majd Pákozd felé vettük az irányt, ahol kiadós ebéd után a Katonai Emlékpark-Nemzeti Emlékhely kiállítását fedeztük fel. Sorsolással csapatokat alkottak a diákok és egy térkép segítségével járták körbe a parkot. Előre elkészített és a helyszínen kézhez kapott TOTO –t kellett a csapatoknak megoldaniuk, melynek kérdéseire a kiállítótermekben kaphattak választ illetve fényképek alapján kellett beazonosítaniuk a park emlékszobrait, meg kellett keresniük, ki kellett deríteniük, hogy mely történelmi eseménynek állít emléket az adott mű és csoportos fényképet kellett készíteniük az adott szobornál. A feladatok teljesítése után a Látogató központ NATO kiállításán egy MIG24 vadászgépszimulátorát próbálhatták ki a bátrabbak. Történelmi  ismeretek bővítését, mélyítését szolgáló utunkról a kora esti órákban értünk vissza Pécsre.

Vasárnapot egy kis városi sétával kezdtük, majd a Pécsi Teke Klub pályáit vettük igénybe, jó hangulatú csapatversennyé alakult így a délelőttünk. Délután a Totók-Fotók értékelésére került sor, a szombati nap ismereteinek felidézésre játékos formában kérdéseket tettek fel a diákok egymásnak, így kérdezőben-válaszolóban mélyebben megragadhattak  a látottak és az információk.  A hétvégét egy közös értékeléssel-megbeszéléssel zártuk.

Pécs, 2021.11.09.                                                                   Dancsházy-Nagy Ágnes

                                                                                                            csoportvezető