Menü Bezárás

9. csoport 2021. október

Kollégiumi hétvége / 9.csoport

2021 október 16-17.

A program a csoport idei első kirándulásaként került megszervezésre. A diákok megismerkedhettek az észak-magyarországi régió, a Dunakanyar jellegzetes területének történelmi és földrajzi nevezetességeivel. Az utazás pedagógiai célja a történelmi és földrajzi ismeretek mélyítése, bővítése, a csoportkohézió erősítése, az együttműködés, társas kompetenciák fejlesztése. A kirándulás a felsőbb évfolyam 12-es csoportjával együtt valósult meg, így nem csak a saját csoporton belüli, hanem a másik csoporttal való kooperációs készségekre is szükség volt.

Szombat kora reggeli indulás után a Visegrádi fellegvárat fedeztük fel. A diákok saját tempóban járták be a történelmi nevezetességet, feladatuk szoba-csoportonként fényképek készítése és az előzőleg összeállított TOTÓ kitöltése, melyben a kérdéseket a vár megtekintése után tudták pontosan megválaszolni, ezzel a tudásmélyítés és szövegértelmezési, lényegkiemelő kompetenciák kerültek fejlesztésre. Következő programunk a Rám-szakadékon átvezető túra, melynek célja a környezeti nevelés, egészséges életmód és földrajzi ismeretek bővítése. A változatos, kihívásokkal teli túra izgalmassá tette a diákok számára is a kirándulást. A nehezebb szakaszokon egymást segítve jutottunk át a méltán híres útvonalon. A kora esti órákban érkeztünk meg Esztergomba, ahol elfoglaltuk szállásunkat. A vacsora után szabadprogramot kaptak a csoportok, így tekinthették meg esti fényekben a belvárost.

Vasárnap a Bazilika építészeti különlegességeivel, történelmével ismerkedtünk meg, idegenvezető tolmácsolásában. Megtekintettük a Kincstárat, az Altemplomot és lehetőségünk volt a Bazilika kupolájából is élvezni a kilátást a városra, a Dunára, a Mária –Valéria hídra és a szomszédos szlovákiai Párkány településre. Kora délután értünk át Szentendrére, rövid szabadprogram után, a Tömegközlekedési Múzeumba látogattunk. Nagy élmény volt tanárnak, diáknak egyaránt a régmúlt és közelmúlt járműveit testközelből látni. A múzeum kiállítása az újkori történelemmel és a közlekedéstecnhikai fejlődéssel is megismertette a diákokat.

A jó hangulatú kollégiumi hétvégét egy kellemes ebéddel zártuk és az esti órákban érkeztünk vissza Pécsre.

Pécs, 2021.10.18.                                                                       Dancsházy-Nagy Ágnes

                                                                                                            csoportvezető