Menü Bezárás

9. csoport 2022. május

Kollégiumi hétvége beszámoló

  1. csoport

2022.Május 20.-21.-22.

A tanévben utolsó kollégiumi hétvége a május- júniusi és a 12. csoport költségvetésével összevont bentmaradós hétvégeként került megszervezésre.

A két csoport már többször utazott együtt, így nem okozott problémát a közös út.

A kirándulás oktatási és nevelési céljai széles spektrumon mozogtak, sok területet fedtek le.

Kiemelt célokként tekinthetünk a történelmi ,földrajzi, irodalmi ismeretek bővítése, meglévő tudás mélyítése területeken túl a kulturális örökségünk és természeti szépségeink megismerésén át a csoportkohézió erősítése, állóképesség javítása, kooperáció fejlesztéséig.

Pénteken a reggeli órákban indultunk a kollégium elől és időhiány miatt az első betervezett Csókakő-várának kihagyásával rögtön Majk felé vettük az irányt. A némasági fogadalmat tett Kamalduli szerzetesek különleges világával megismerkedve, betekintést nyerhettünk lakórészeikbe, sétálhattunk a remeteség kertjében.

A sűrű program miatt nem volt időnk elmélyülni a titokzatos szerzetesi létben, a következő állomásunkon, a tatai geológiai-parkban már vártak minket.

Idegenvezetőnk sok érdekességgel és  Európában egyedülálló természeti különlegességgel ismertetett meg minket. „ A bemutatóhely a nagy földtörténeti korszakok közül a triász, jura és kréta rétegeket jeleníti meg. Jól nyomon követhető e régió mezoikumának, a föld geológiai középkorának alakulása. A geológiai szabadtéri múzeumban a földtani látványosságokat mintegy hatszáz növénycsoportból álló telepített botanikai gyűjtemény egészíti ki”. (https://tata.hu/4888/geologus_kert)

Tatán nem maradhatott ki a romantikus hangulatú, mediterrán jelleget mutató gyönyörű vár megtekintése.

A nap utolsó programjaként a komáromi  Monostori erődbe látogattunk. A múlt század elején épült, különleges hadászati és stratégiai szempontokat figyelembe véve megépülő védelmi rendszer nagy hatással volt a diákokra és nem csak a fiúkra. Idegenvezetőnk lelkes, élményszerű bemutatásával megértettük e monumentális épületegyüttes jelentőségét.

Az élmények fokozása érdekében a Dunán átkelve, mely egyben határátlépésnek tekinthető, rövid buszos városnézésben volt részünk Észak-Komáromban.  Az esti órákban érkeztünk meg a győri szálláshelyünkre.

Szombat reggel  Pannonhalma volt ez első úti célunk. Helyi idegenvezetőnk segítségével ismerhettük meg a nagy múltú apátság történetét és jelenlegi életét. A 996-ban alapított Szent Benedek-rendi monostor Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye. A napjainkban is szerzetesközösség lakja, ő működtetik a templomot és az apátság területén található gimnáziumot is. Könyvtár, könyvkiadó, levéltár, múzeum, borászat és gyógynövénykert fenntartásával biztosítják működésüket.

További úticélunk is a középkorba repített vissza minket, a Lébényi, román stílusban épített 12.-13. századi alapítású Szent Jakab apostol-plébánia templom Magyarország egyik legjelentősebb középkori építészeti emléke. Itt is lelkes idegenvezetővel találkoztunk, aki elmesélte a templom és a település történetét. A templom egyébként a bencés kolostorokat összekötő „Camino de Santiago” vagy El Caminó néven ismert zarándokút magyarországi kegyhelye, végcélja pedig a spanyolországi Santiago de Compostela, mely 3210 km-re van Lébénytől.

A különleges helyszínektől búcsúzva Győrben fogyasztottuk el rendkívül bőséges ebédünket egy igazi, klasszikus vendéglátást biztosító étteremben.

Teli gyomorral, kissé lelassulva vágtunk neki a győri városnézésnek. Helyi idegenvezetőnk rugalmas hozzáállása motiválóan hatott a társaságra, így a főbb nevezetességekkel, látnivalókkal tarkított belvárosi sétánk végén egy kis szabadidővel kiegészített délután következett.

Vasárnap a hazautunkat a szintén nagy történelmi múlttal rendelkező Zirci ciszterci apátság könyvtárának megtekintésével kezdtük. A közel 65 000 kötetes gyűjtemény Magyarországon egyedülálló ősnyomtatványokat és antikvitásokat tartalmaz.

A kulturális töltődés után a természetbe vetettük magunkat. Bakonynána vízesésekkel tarkított, legvadregényesebb szurdoka sajnos kiszáradt mederrel fogadott minket. A monda szerint itt már a rómaiak fürödtek a tisztavízű patakban. A mederben kalandos út vezetett végig, ahol megismerkedhettünk a Bakony jellegzetes növényzetével. A bátrabbak elindultak a környéken bújkáló haramia Savanyó Jóskáról elnevezett barlang keresésére, de sajnos ez az expedíció kudarcba fulladt, a barlangot nem találtuk. Visszafordulva a vízesés medrében igazán extrém helyzetekben találtuk magunkat, de mindenki épségben megmászta a meredek sziklákat és adrenalin lökettel gazdagon visszatért a csoporthoz.

Hosszú hétvégénket Várpalotán zártuk egy kellemes ebéddel.

A kora esti órákban értünk haza Pécsre.