Menü Bezárás

9. csoport 2022. november

Kollégiumi hétvége / 9.csoport       2022. November 12.-13.

 

A program a csoport októberi elmaradt kollégiumi hétvégéjének pótlásaként került megrendezésre.

Az utazás pedagógiai célja a történelmi- földrajzi ismeretek mélyítése, a környező országok kultúrájának megismerése, a csoportkohézió erősítése, az együttműködés, társas kompetenciák fejlesztése.

Szombaton a kora reggeli órákban indultunk a kollégium elől a 12. csoporttal együtt.

Első utunk a Balaton felvidék érintésével Sümeg felé vezetett. A ködös hajnal után ragyogó napsütésben értünk a történelmi nevezetességhez. Idegenvezetőnk segítségével fedezhettük fel a múlt korok lenyomatait a várban.

A középkori emlékeket magunk mögött hagyva átléptük a határt és osztrák oldalról közelítve kirándultunk az Írott kőhöz, mely Burgenland, a Kőszegi -hegység és egyben a Dunántúl legmagasabb pontja, nevét az egyes feltételezések szerint az itt áthaladó Batthyány–Esterházy határ feliratozott határkövéről kapta. Itt magasodik a trianoni határ által „kettévágott kilátó”, melynek tetejéről jól láthatóak az Alpok vonulatai.

A könnyen teljesíthető túrázás után a kora esti órákban érkeztünk meg Sopronba, ahol rövid városnézés után foglaltuk el szállásunkat egy kollégiumban és fogyasztottuk el jól megérdemelt pizzánkat.

Vasárnap reggel utunk újra a határon túlra Bécsbe vezetett. A császári rezidencia a  Schönbrunn nem csak lakóhelyként, hanem fontos történelmi események reprezentációs színhelyeként is szolgált akár a monarchia időszakában, akár az újkori történelemben. Audioguide-os idegenvezetéssel tekintettünk meg a csodás termeket, a fényűző berendezéseket. Sajnos a szintén lenyűgöző parkot nem láttuk a nagy köd miatt.

A kastély megtekintése után városnézésre indultunk, idegenvezetőnk segítségével jártuk körbe a belváros gyalog megközelíthető nevezetességeit.

Rövid szabadprogram után indultunk hazafelé és a késő esti órákban értünk vissza a kollégiumba.

Úgy gondolom ez a kollégiumi hétvégénk is teljes és tartalmas, élményekkel gazdag programokkal a diákok számára is emlékezetessé válik.

 

Pécs, 2022.11.14.                                                                   Dancsházy-Nagy Ágnes  csoportvezető