Menü Bezárás

9. csoport 2022. szeptember

 

2022.09.10.-11.

A program a csoport a 2022/2023 tanévének első kollégiumi hétvégéjeként került megszervezésre.

A program pedagógiai célja

 a rekreáció, környezeti nevelés, közös élmények szerzését fókuszban tartva a csoportkohézió fejlesztése.

Szombat

A délelőtt folyamán ráhangoló, csapatépítő játékokkal, közös beszélgetésekkel, tervek megbeszélésével kezdtük a közös hétvégénket.

A kollégiumban elfogyasztott ebéd után Volán járattal utaztunk Abaligetre. A cseppkőbarlang látványosságainak felfedezése mellett, túravezetőnk élményszámba menő tájékoztatása színesítette a programunkat. A barlangi sétát követően a denevérek életével, különleges tulajdonságaival ismerkedhetünk meg, illetve bővíthettük már meg lévő tudásunkat.                         A szűk járatok és sötétséget kedvelő állatok után, a napfény és a víz felé vettük utunkat. Ki vízibiciklivel, ki csónakban evezve barátkozott az Abaligeti tó élővilágával. Etettünk pontyot és amúrt, kergettünk kacsákat, illetve néha egymást a csónakokkal, vízibiciklikkel.

Feltöltődve, vidáman érkeztünk vissza a kollégiumba.

Vasárnap

A reggeli elfogyasztása után a csoport a Rejtélyek pincéjét látogatta meg. Három csapatra osztva, a három különböző témájú és nehézségi fokozatú szabadulószoba feladatainak megoldása állította nehézségek elé a diákokat. A szobákból való kijutáshoz nagy szükség volt a közös gondolkodásra, a logikus és helyes sorrendek, útvonalak kitalálására, együttműködésre, egymás segítésére, a másik- esetleg jobb ötletének elfogadására. Az időnként félelmetes hang, illetve fény effektek, az ijesztő tárgyak izgalmassá tették az amúgy is bonyolult feladványokat. A megadott időkeretet csak kis mértékben túllépve, és minimális külső segítséget igénybe véve, mindegyik csapatnak sikerült kijutnia. Különleges élményekkel gazdagodva tértünk vissza a kollégiumba.

Az ebédig vissza lévő időt az programok átbeszélésével töltöttük. Az Abaligeti barlangról és a denevérmúzeumban megszerzett ismeretekből összeállított kérdésekre a diákok szinte hibátlanul tudtak válaszolni, majd egymásnak tehettek fel kérdéseket a témához kapcsolódóan. A szabaduló szobák élményényét pedig kreatív írás keretében dolgoztuk fel, amelyben az adott tematikájú szobában tapasztaltakról egy történetet vagy egy versikét kellett írni a csapatoknak. Ezek bemutatása, felolvasása jó hangulatú zárása volt az idei első kollégiumi hétvégénknek.

                                                                                        Dancsházy- Nagy Ágnes

                                                                                                     csoportvezető