Menü Bezárás

9. csoport 2023. április

 

A program a csoport második félévi összevont kollégiumi hétvégéjeként került megrendezésre.

 

Az utazás pedagógiai célja a történelmi- ismeretek mélyítése, környezettudatosság fejlesztése, zoológiai ismeretek bővítése , a csoportkohézió erősítése, az együttműködés, társas kompetenciák fejlesztése.

Szombaton a reggeli órákban indultunk vonattal Budapestre.

Kelenföldön található szállásunkról a csomagjaink lepakolása után, helyi közlekedéssel, metróval és villamossal jutottunk el az Andrássy útra, a Terror Házába. Idegenvezető mutatta be számunkra hazánk törtélemének tragikus időszakát, melynek megrázó eseményei a házhoz kötődnek. Döbbenetes, hogy nem egy elzárt katonai börtön, vagy egy várbörtön mélyén jártunk, hanem a budapesti polgári világ sugárútján, alig fél méterre a járdától, az emberek hétköznapi világától. A kiállítás több emeleten, szívszorítóan, az eredetei eseményekhez hűen állít emléket az emberi gonoszságnak, és az ezt övező rettegésnek. A kiállításon megtett út az idegen megszállás kezdetétől a megszállás végéig tart.

Bár tanulmányaikban a csoportom diákjai még nem tartanak a XX. század eseményeinél, de azt gondolom a Terror Házában látottak és hallottak segítenek megérteni a totális diktatúrák, a társadalom feletti totális kontroll kialakulásának folyamatát, politikai lépéseit, s a fenntartásához szükséges kegyetlenség, erőszak, terror lényegét.

Nyomasztó, de egyben tanulságos tárlatlátogatásunk után még a történelem témaköréhez kapcsolódóan a dicsőségesebb múlt mementói felé vettük az irányt, a Hősök tere szobrait néztük végig. A Szépművészeti Múzeum Csontvári kiállításáról sem feledkeztünk meg, mint pécsi kötődésű esemény.

A napot a Fővárosi Állatkertben folytattuk. A diákok csoportokat alkottak szobák szerint és feladatokat kaptak, amelyeket az állatkert különböző pontjain kellett elvégezniük. Így biztosított volt, hogy bejárják az egész területet, de saját tempójukban, érdeklődésüknek megfelelően tehették ezt. A Föld Napja alkalmából az állatkert több pontján érdekes programokhoz csatlakozhattak. A különleges állatok szinte testközelből való megfigyelése, a más –más kontinensek élővilágának megismerése különleges élményekkel teli órákat hozott.

A következő programunk az Illúziók Múzeumában volt, ahol egy rövid idegenvezetéssel betekintés nyerhettünk a fizika törvényszerűségeit optikai csalódásokká formáló kiállításba. Az idegenvezetés után a diákok saját maguk fedezhették fel újra a különleges tereket.

Kimerülve értünk vissza a belváros forgatagából Kelenföldre, de annál nagyobb örömmel fogyasztottuk el a megrendelt pizzáinkat.

Vasárnap szintén helyi közlekedéssel jutottunk ki a Tropicariumba, ahol a tengerek élővilága varázsolt el minket. Az interaktív elemeket is tartalmazó kiállításon a természetvédelemre, a vízi világ védelmére is felhívták a figyelmet, érdekes játékok formájában. A rájasimogató pedig különleges fizikai kontaktot is biztosított a diákok számára.

A kollégiumból elhoztuk a csomagjainkat és Budapest legújabb, legmodernebb bevásárló központjában fogyasztottuk el az ebédünket. Eltekintve az ott kapható márkás, minőségi termékek árától, azt gondolom, hogy mindenki számára élmény volt egy kis betekintést kapni a szinte már luxus körülmények, a tisztaság, a modern desing légkörébe.

A „plázázás” után újra vonatra szálltunk és a délutáni órákban értünk Pécsre.

Gazdag és különleges programjaink során első alkalommal töltöttünk úgy két napot Budapesten, hogy csak a helyi közlekedést használtuk. Utaztunk metrón, villamoson, földalattin és buszon. Tervben volt a trolibuszozás is, de idő hiányában kimaradt. Ennek ellenére azt gondolom, hogy nagy távokat jártunk be, közvetlenebbül éreztük a nagyváros dinamikáját, megtapasztaltuk az „embertömeg” valós jelentését. Nyilvánvalóan a problémamentes utazásainkhoz hozzájárult a csoport kis létszáma, de mindenképp szükség volt a fegyelmezettségre, az egymásra figyelésre, együttműködésre is.

 

 

Pécs, 2023.04.24.                                                            Dancsházy-Nagy Ágnes  csoportvezető