Menü Bezárás

9. csoport 2023. szeptember

9. csoport

2023.09.15.-17.

A program a csoport a 2023/2024 tanévének első kollégiumi hétvégéjeként került megszervezésre, egyben az utolsó közös külföldi út volt.

A program pedagógiai célja

Rekreáció, környezeti nevelés,  földrajzi és történelmi ismeretek bővítése, közös élmények szerzése, fókuszban tartva a csoportkohézió erősítését.

Péntek

A kora reggeli órákban indultunk a kollégium elől busszal Horvátországba.

Fontosnak tartottuk a fő szervező AJTP programgazdával, hogy most csak a végzős csoport vegyen részt ezen az úton, ezért a létszámnak megfelelően kisbusszal utaztunk.

A tengerhez vezető utunkat a délelőtti órákban Vrbovsko város közelében a Kamacsnik folyó mellett szakítottuk meg. A folyó által vájt kanyonban, kisebb vízesésekkel tarkított, különleges forráshoz vezető túraútvonalon ismerkedtünk ezzel az érdekes helyszínnel. Ahogy a hosszú buszozás után jólesett átmozgatni elgémberedett izmainkat, úgy a túra végeztével jólesett a szendvicseinkkel csillapítani éhségünket és visszaülni a légkondicionált járműbe. A délutáni órákban érkeztünk meg úticélunkhoz Kraljevica városába. A szállás gyors elfoglalása után, immár strandfelszerelésben a tengerbe vetettük magunkat. A csoport nagy része akkor találkozott először a kavicsos part és a hűvös, sós víz nyújtotta hatással. A pár perces ismerkedés után azonban már ők is jó kedvvel lubickoltak a szállodához tartozó strandon.

A fürdőzést követően a szállásunk hatalmas éttermében fogyasztottuk el svédasztalos, bőséges vacsoránkat, ahol nem volt nehéz túlzásokba esni a bevitt ételmennyiség tekintetében  a hatalmas kínálat láttán.

A tengerparti naplemente, a távolabbi nagyváros esti fényei szép keretet adtak aznapi élményeinknek.

Szombat

A szintén bőséges reggelink elfogyasztása után Krk szigetre, Krk városába utaztunk.  A progamgazdánk idegenvezetői szintű vezetésével felkerestük a városka jellegzetes történelmi nevezetességeit, megismerkedtünk a kora középkor építészetével, melynek nyomai jól felfedezhetőek a térségben. Történelmi ismereteinket bővítettük és érdekes mondákat hallhattunk a délelőtt folyamán, majd kipróbáltuk a város szabadstrandját, mely kényelmesebb – homokos parttal tette vonzóvá a fürdőzést. Krkről visszafelé megálltunk Vrbnikben, ahol átpréseltük magunkat a világ legkeskenyebb utcáján. A délutáni órákban szállásunkra visszaérve szabadidőt kaptak a diákok, melyet ki újabb strandolással, ki pihenéssel, vacsorához való készülődéssel töltött. Az esti „terülj-terülj asztalkám „ után közösen vonultunk le a partra és együtt élveztük az éjjeli fényeket, zenét hallgattunk a diákok pedig megköszönték a szervezőknek, hogy megvalósulhatott ez a szép út.

Vasárnap

A reggelt pakolással- csomagolással kezdtük, majd az utolsó svédasztalos étkezésünk után szobáinkat átadva, Rijeka (Fiume) felé vettük az irányt.

A várost és a város nevezetességeit, főbb történelmi eseményeit ismét Programvezetőnk mutatta be a csoportnak.

Bár a diákok tanulták már, és az idegenvezetésben is elhangzott, mégis rácsodálkozva fedezték fel itt-ott a magyar feliratokat, érdekes volt a rövid ideig Magyarországhoz tartozó térségben megtalálni ezeket a relikviákat.

Hogy kellően átmozgassuk magunkat a hosszú hazaút előtt, végig jártuk a város zarándokhelyéhez vezető igen meredek és igen sok lépcsőből álló útját. (Mintegy érezve is, ahogy bűneinktől megszabadított ez a teljesítmény) Így megtisztulva, még egy kis emelkedőt legyűrve jutottunk fel a várba, ahonnan azonban páratlan panorámával tárult elénk Rijeka, a kikötő és a nyílt tenger látképe, kárpótolva a nehézségekért. A vállalkozó kedvűek még pár lépcsőt bevállalva feljutottak a vár legmagasabb bástyájára, hogy ne csak a tenger felé, hanem a hegyek felé is megcsodálhassák a kilátást.

A megfáradt csapat egy hatalmas, közös fagylaltozással búcsúzott a várostól és a tengeri- tengerparti élményektől.

Többórás hazautunkat immár itthon, Barcson szakítottuk meg, a hazai ízekkel tálalt vacsoránk  elfogyasztása után az esti órákban érkeztünk meg Pécsre, a kollégium elé.

Reményeim és a szervezésben részt vevők reményei szerint ez a tartalmas, élménydús és különleges kirándulás kellően felpörgette, összekovácsolta, megfelelően energetizálta a diákokat és ezáltal motiváltabban, hatékonyabban tudnak koncentrálni a következő tanév előttük álló feladataira és a végcélokat jelentő érettségire – felvételire.

Pécs, 2023.09.20.                                                                  Dancsházy-Nagy Ágnes
csoportvezető