Menü Bezárás

Cella Septihora – kézműves foglalkozás – Gázi Kászim Pasa dzsámija – jégkorcsolya

Decemberi kollégiumi hétvége 9 AJTP

A 2017-es év utolsó kollégiumi hétvége keretén belül pénteki napon ellátogattunk a Cella Septihora Látogatóközpontba.  A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft 2014/2015 őszi tanévtől kezdődően minden pécsi általános iskola 5. évfolyama, és minden pécsi középiskola 9. évfolyama számára lehetővé teszi, hogy egy osztály egy alkalommal térítésmentesen részt vehessen egy rendhagyó történelemórán a Cella Septichora Látogatóközpontban.

A Cella Septichora Látogatóközpontban megszervezett múzeumi órák hátterét az állandó kiállítást képező, 1600 éves késő római sírépítmények adják.

Expedíció az időkapszulák nyomában

Pécs városának 1600 éves temetője üzen a sírkamrák mélyéről. Kalandos felfedező útra indultunk a pécsi világörökségi helyszínre, ahol titokzatos időkapszulák után kutatva ismerkedhettünk meg a régmúlt idők történeteit. Rakjuk össze múltunk töredékeit, hogy a közös munka eredményeként táruljon elénk az egykori város temetőjének története mindezt a tévéből is jól ismert „Beugró” c. műsor alapján.

Szombati napon délelőtt kézműves foglalkozáson vettük részt, ahol ajtódíszeket, adventi koszorúkat, kopogtatókat készítettünk, és haza is vihettünk ajándékba. Közben a 3. emeleti konyhában sültek a mézeskalács figurák. Az elkészült bábokat villám gyorsan eltűntettük.

Délután az adventi hétvége keretén belül megtekintettük Gázi Kászim Pasa dzsámiját. A szamárhátíves, kaptármintázatú ablakokon keresztül kellemes, zöldes-sárgás fények világítják meg a templombelsőt. Megcsodálható a szépen díszített, Mekka irányába tájolt imafülke, a mihrab, és egyes falrészeken fölfedezhetjük a Korán kalligrafikus sorait. A dzsámi megtekintése után belevetettük magunkat az adventi vásár forgatagába. Ki kürtőskalácsot, ki forró teát, ki nosztalgia édességet vett magának. Kint már nagyon átfagytunk így a kollégiumba visszaérve örültünk, hogy felmelegedhetünk.

Vasárnapi napon a városi műjégpálya felé vettünk az irányt. Kiváló korcsolyázó időnk volt, hideg, de napos időben tehettük meg az első köröket a jégen. Nagyon sokaknak még nem volt korcsolya a lábán, de a kezdeti bizonytalanság után mindenki megpróbált a jégen siklani, több kevesebb sikerrel J Abban viszont egyet értettünk, hogy ez a nagyszerű kezdet volt és amint lehetőségünk nyílik, rá ismét felvesszük a korcsolyát.

A kollégiumban megebédeltünk és a délután folyamán ünnepeltük az osztálykarácsonyt. Készültek szendvicsek és ünnepi díszbe öltöztettük a 19-es termet. Mindannyian csinosan felöltöztünk, és megajándékoztuk egymást kis ajándékainkkal, zenével, énekkel. Nagyon jól éreztük magunkat. Jövőre találkozunk! Helló 2018!