Menü Bezárás

Fekete párduc – Máriagyűd – Szársomlyó – Zsolnay mauzóleum

Kollégiumi hétvége 9.csoport 2018. február.

Pénteken a csoport moziban volt a Fekete párduc című akció-fantasy filmet nézték meg.

A filmezést követően a kollégiumban a portfólió készítés konzultációs szakaszában megmutatták eddigi munkáikat, és meghatároztuk a továbblépések irányait, csoportokat hoztunk létre, melyek feladata lesz a hétvége feldolgozása.

Szombaton reggel 9 órakor indult a kollégiumunk elől a busz. Először Máriagyűdre mentünk, ahol a kegytemplomot néztük meg. A település és a templom történetéről Fülöpné Kiss Ágnes tanárnő tartott idegenvezetést, majd a feladatként kapott és a diákok összegyűjtött érdekességeket, információkat hallgattuk meg. Beszéltünk a Mária – jelenésekről a csodákról és a zarándok utakról, más híres zarándokhelyekről.

A templomot körbevevő parkban sétálva bejártuk a Kálvária dombot, megnéztük a Zsolnay kerámiákkal díszített stációkat. Fülöpné Kiss Ágnes tanárnő segítségével pontosítottuk a történelem ezen szakaszáról való ismereteket.

A Villányi hegység földrajzi sajátosságaiból adódó természeti képződményeket, a Szársomlyó túraútvonalát sajnos a nagy sár miatt nem tudtuk bejárni. A villányi bor múzeumban azonban tájékoztatást kaptunk a terület érdekességeiről, a múzeum idegenvezetője elmesélte a szőlészet és borászat kialakulásának eredetét, a különféle szőlőfajták betelepítésének történetét, a híres villányi családokról mesélt majd megtekintettük a múzeum pincéjében kiállított korabeli és modernebb gépeket, eszközöket.

A bőséges ebéd elfogyasztása után a Siklósi Fürdőben rekreálódtunk, kipihentük  fáradalmainkat.

Vasárnap délelőtt a Zsolnay mauzóleumba mentünk, ahol az idegenvezető elmesélte a Zsolnay család történetét, a mauzóleum építésének érdekességeit, majd betekintést nyerhettünk Pécs eme csodájának titkaiba.

A délután folyamán, a pénteken alakított csoportok feladatokat kaptak. A megtekintett filmet kellett a legjobb film, a legjobb effektek a legjobb zene és a legjobb főszereplő- kategóriák szerint végiggondolni, és érvelni amellett, hogy miért lenne érdemes Oscar-díjra. Majd közösen állapítottuk meg, hogy melyik az a kategória, amiben szerintünk biztosan nyerne.

A nap zárásaként a csoportok bemutatták videóikat a hétvége élményeiről.