Menü Bezárás

Felvételi – Szigetvár – Vasarely Múzeum – Tudásközpont

Kollégiumi hétvége 11. csoport 9/AJTP 2018.01.19-20-21.

2018 első kollégiumi hétvége pénteki napján segédkeztünk a felvételin. Feladataink már megkezdődtek az órák után a Leőwey Gimnáziumban, és folytatódtak a kollégiumban is. Segítettünk a 8. osztályosoknak elfoglalni kollégiumi szobáikat, megmutattuk nekik, hogy hol lesz a felvételi elbeszélgetés. Prezentációt készítettünk nekik az idei kollégiumi hétvégékről, zenéltünk, énekeltünk nekik. Reggel elkísértük őket a központi írásbeli felvételire is. Kötelezettségeinket teljesítve szép napsütéses időben elindultunk Szigetvár felé. Először a magyar-török Barátság Parkot látogattuk meg. A Magyar-Török Barátság Park Szigetvár jelképévé vált nyilvános emlékpark, amelyet a várért és a városért vívott 1566. évi ostrom, a harc során életüket vesztett ellenséges hadvezérek, Zrínyi Mikós és I. (Nagy) Szulejmán szultán, valamint a magyar és török nép közötti megbékélés emlékére alapítottak 1994-ben. 2016-ban a park teljesen megújult.

A parkot elhagyva nagyon finom ebédet fogyasztottunk el a Kumilla étteremben.

Kora délutánig a Szigetvári Zrínyi Várban voltunk ahol vártörténeti sétán, múzeumi tárlatvezetésen, Szulejmán szultán dzsámijának titkait ismerhettük meg, majd fegyverbemutatón vettünk részt, és bepillantást nyertünk a korabeli ruházkodásba is. Végezetül várostörténeti sétán ismertük meg a nevezetességeket.

Fáradalmainkat a Szigetvári Gyógyfürdőben pihentük ki.

Vasárnapi napon, a délelőtt folyamán a Vasarely Múzeumban voltunk, ahol 4 fős csapatokban dolgoztunk. A feladatlapok segítségével megismerhettünk Vasarely életét és munkásságát is. A feladatokat legjobban megoldó csapatok kis ajándékokkal gazdagodtak.

Délután a Tudásközpontban nagy könyvtártúrán vettünk részt. Nagy könyvtártúrán teljes egészében bejártuk az épületet, tájékozódtunk a könyvtár létrehozásában közreműködő személyeket illetően. Könyvtárlátogatás a 4. szintről indult, érintettük a gyermekkönyvtárat, a zenei részleget, majd a a 2. szinten a Kaptár körüli külső és belső panorámát  és az olvasóteremből látható, üveggel fedett hidat is megtekintettük.

Túránk során megtekintettük a Csorba Győző és a Vas István emlékszobákat is. Látogatásunkat könyvtári könyvek megkeresésével zártunk melyet a 2005-ös Nagy könyv című televíziós műsor 100 legnépszerűbb könyve adta.