Menü Bezárás

11. csoport 2018. szeptember

Kollégiumi hétvége 2018.09.28-29-30.

A szeptemberi iskolakezdés utolsó hétvégéjén került sor a 11. csoport kollégiumi hétvégéjére.

Pénteki napon az országos rendezvényű Kutatók Éjszakája programon vettünk részt melynek szervezésében ellátogattunk az Országos Vérellátó Szolgálat Pécsi Regionális Vérellátó Központjában.

Egy különleges utazáson a vér útján című programsorozatot 10 fős bontásban 3 fős turnusokban tekinthettük meg. A programok során betekintést kaptunk a vér alkotóelemeibe, a véradás fontosságába, a felhasználási területekbe egy prezentáció által. A második állomáson a helyes kézfertőtlenítési technikát sajátíthattuk el az intézmény munkatársától melynek hasznosságáról és hatékonyságáról UV lámpa alatt is megbizonyosodhattunk. A harmadik állomáson vércsoport meghatározást készítettek nekünk, és jó tanácsokkal láttak el bennünket, hogy miként legyünk még egészségesebbek. A negyedik állomáson betekinthettünk a laborosok munkájába. Beöltöztünk steril ruhába és megnézhettük, hogy egy levett vérből miként lesz három különböző vérkészítmény. Körbejártunk a laborban és megmutatták nekünk egész Dél-dunántúli régió vérkészletét. A laboros hölgy ismét felhívta a figyelmet a véradás fontosságára, és elmondta, hogy mi kell ahhoz, hogy véradók lehessünk 18 éves korunk után. A program a gyerekeknek nagyon sok új ismeretet adott át.

Szombati napon korai indulással indultunk a Horvátországi Plitvicei tavakhoz. Horvátország gyöngyszemeinek is tekinthető tavak és vízesések 1979 óta az UNESCO Világörökség részét képezik. A nemzeti park tizennyolc tavát összesen 92 vízesés köti össze, melyek közül a legnagyobb 71 méter magasból ömlik a Korana-folyóba. 11.00 órakor indultunk el felfedezni ezt a csodálatos természeti jelenséget. A kirándulás során közlekedtünk kishajóval és elektromos busszal is. Az egész napos túra során 10-12 km tettünk meg és bebarangoltunk a vidék legszebb helyeit. 17. 00 óra után érkeztünk vissza kellemesen elfáradva a buszhoz. Hazafele még megálltunk egy bevásárlóközpontnál, hogy ajándékot vegyünk családtagjainknak. A hazautazás jó hangulatban, énekelve telt. 23.00 kor érkeztünk vissza a kollégiumhoz, fáradtan de élményekkel gazdagon.

Vasárnapi napon délelőtt pihentünk délután pedig a Sopianae-Baranya római kori leletei –állandó régészeti kiállítását tekinthettük meg mely ismeretanyag elsajátításához a 10 kérdéses kvíz kérdéssor nagyban hozzájárult. A csoporton belül csapatokat alkottak és versenyeztek egymással. A délután nagyon tartalmasan és jó hangulatban telt. A kollégiumba való visszaérkezésünk után előkerültek a házi feladatok és megkezdődött a tanulás a hétfői napra.  Remek hétvégét töltöttünk együtt.