Menü Bezárás

Zsolnay Negyed – húsvéti készülődés – Pécsvárad

Kollégiumi hétvége 2018.03.09-10-11.

A kollégiumi hétvége pénteki napján a Zsolnay Negyedben Varázsórán vettünk részt. A Varázsóra elnevezésű, látványos fizikai kísérletek során játékos formában bővíthetjük fizikai ismereteinket, találhatunk magyarázatot a bennünket körülvevő világ jelenségeire.

A Varázsóra után a Zsolnay Mauzóleumot kerestük fel. A pici dombocska ahol ma a Mauzóleum áll a gyáralapító egyik kedves helye volt, ahol szívesen időzött és szemlélte a lent elterülő gyárat. Zsolnay Vilmos veje, Sikorski Tádé építész tervei alapján 1901-ben kezdtek neki az építkezésnek és a környezet kialakításának. A pécsi Panthenon felépítésében a gyár valamennyi munkása részt vett, a legapróbb részletekig mindent ők maguk készítettek.

Szombati napon húsvéti készülődésen vehettünk részt, ahol szebbnél szebb tavaszi ajtódíszeket készíthettünk. Az este folyamán, egy ünnepi hangversenyen vettünk részt a Kodály Központban, No Babel- egy nyelvet zenélünk címmel.  A formabontó, laza és humoros zenei beavató a saját nyelvén szólítja meg a 14-18 éves korosztályt, akik rendhagyó módon tapasztalhatják meg, hogyan kapcsolódik a zene a mindennapi életükhöz, miközben átélhetik, hogy az élő koncert élménye semmihez nem fogható.

Vasárnapi napon a gyönyörű tavaszi napsütésben Pécsvárad felé vettük az irányt, ahol részt vettünk egy nagyon színvonalas várvezetésen, egy iskolatörténeti kiállítás – tanóra részesei lehettünk. Az épület az 1990-es évek derekáig iskolaként működött, ám ma már csak az egykori tanítólakásban, majd később tanári szobában berendezett tanterem idézi fel a régi korok kisdiákjainak mindennapjait. Ezek után a várban jól megebédeltünk, fáradalmainkat kipihenhettük az Ispotályban egy csésze forró tea mellett, és élvezhettük a só és illatkamrát.

A gyönyörű kora tavaszi időben egy kis kirándulás mellett döntöttünk a Dombay tóhoz. A kellemes időben jól esett a kis patak mellett lesétálva elérni a kis mesterséges tó partját. Kicsit még elidőztünk majd haza indultunk.