Menü Bezárás

Zsolnay negyed – Testről és lélekről – Busójárás

Kollégiumi hétvége 2018.02.09-10-11.                                                                       11. csoport

A 11 csoport kollégiumi hétvégéje pénteki napon a Zsolnay negyedben indult.  A Zsolnay negyed Ginkó terén áll az egykor laborként szolgáló épülete. Itt található ma  Labor-Interaktív Varázstér ami helyt ad a pécsi „Csodák Palotájának”. A természettudományos, technikai interaktív kiállítás szórakozva, játszva megismerteti és megérteti a fizikai, természettudományi jelenségeket. Számos izgalmas kísérlet kipróbálható játékos formában, emellett egy új terület, a Fényterem kínál színes izgalmakat.

Ezek után egy Planetáriumi előadáson vettünk részt, hogy megismerhessük helyünket az univerzumban. Olyan csillagokat és csillagképeket is láttunk, amelyek napjaink fényszennyezett városi ege alatt nem észlelhetők. A digitális technikának köszönhetően időutazást tettünk a múltba és a jövőbe, elkalandoztunk a Világegyetem távoli zugaiba.

Szombati napon ismét a városi műjégpálya jegén találtuk magunkat, és nekiláttunk a korcsolya tudásunk tökéletesítésének némi eséssel megfűszerezve J

Délután megtekintettük az Uránia moziban Enyedi Ildikó Oscar díjra jelölt filmjét a Testről és lélekről című alkotást.

Vasárnap reggel külön járattal elindultunk, hogy megnézzük, hogyan űzik a mohácsi busók a telet.

Először ellátogattunk Kölkedre a Fehér Gólya Múzeumba ahol a tárlatvezetés alkalmával megismerhettük a gólyák fészkelési, vándorlási szokásait. A Fehér Gólya Múzeum terepi és múzeumi oktatási programjai élményszerűen, interaktívan segítik a természeti értékek megismerését.

Ezek után látogatást tettünk a Szent András vízi és taposómalomban. Egy
35-40 perces idegenvezetés során megismerkedtünk a malom működésével, egyebek mellett láttuk annak vízikerekét, áttételét és a tradicionális, malomköves őrlőberendezését. Megtekintettük és ki is próbálhattuk a taposómalmot legnagyobb örömünkre.

Ezek után ellátogattunk a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumba ahol a helytörténeti, néprajzi, gyűjtemények mellett, különböző kiállításokat is megtekinthettünk, mint például Mohács népének életét. A kiállítás végén lehetőségünk volt népviseletbe bújni melyet a fiúk és lányok is egyaránt élveztek.

Ezek után elvegyültünk a busók forgatagában, és láthattuk felvonulásukat a Széchenyi téren. Az előre megbeszélt időben és helyen gyülekeztünk a megvásárolt vásárfiával.

A buszon egy kicsit megpihentünk majd a Belvárdi Fogadóban elfogyasztottuk vacsoránkat, hogy jóllakottan térhessünk vissza a kollégiumba. Élményekben gazdag hétvégét zártunk!